Toyota 2000GT: utrinki iz preteklosti

Zgodovina

Ko omenjamo redke Toyotine modele, se jih le peščica lahko postavi ob bok modelu 2000GT. Izdelanih je bilo samo 351 vozil, od katerih jih je 62 imelo volan na levi strani. Avtomobil ima sloves prvega japonskega super športnika. Od 289 vozil z volanom na desni strani sta bili dve namenjeni za nastop v filmu o […]

Ko omenjamo redke Toyotine modele, se jih le peščica lahko postavi ob bok modelu 2000GT. Izdelanih je bilo samo 351 vozil, od katerih jih je 62 imelo volan na levi strani. Avtomobil ima sloves prvega japonskega super športnika.

Od 289 vozil z volanom na desni strani sta bili dve namenjeni za nastop v filmu o Jamesu Bondu iz leta 1967 Samo dvakrat se živi, ki se dogaja na Japonskem, kjer so ga tudi posneli. Da bi bili prizori vožnje videti bolje, so se odločili za odprt kokpit, v katerem je bil Sean Connery bolj viden.

1967_2000GT_james_bond

Čeprav ne obstajajo oprijemljivi dokazi, legenda pravi, da so pri Toyoti v ta namen razvili dve različici targa in ohranili strešno linijo, ki jo je začrtal oblikovalec Satoru Nozaki. Žal je bil Sean Connery previsok in je njegova glava preveč štrlela iz kabine, zato so pri Toyoti v 14 dneh preoblikovali avtomobil in ustvarili povsem odprto različico. Strehe sploh niso izdelali. Zložena platnena streha za sedežema je bila samo estetski dodatek.

toyota-2