Test: Renault Talisman Gradtour (avto, ki prinaša srečo)

Renault, Testi

Saj se še spomnite Renaultove Lagune, ane? V lanskem letu se je Laguna dokončno poslovila, saj so prodali “le” okoli 345.000 primerkov. Pri Renaultu so julija 2015 napovedali naslednika z imenom, ki deluje malenkost vraževerno – Talisman. No, vsaj tako sem si mislil, ko sem prvič slišal za ime Talisman, kot tisti predmet, ki prinaša […]

Saj se še spomnite Renaultove Lagune, ane? V lanskem letu se je Laguna dokončno poslovila, saj so prodali “le” okoli 345.000 primerkov. Pri Renaultu so julija 2015 napovedali naslednika z imenom, ki deluje malenkost vraževerno – Talisman.

No, vsaj tako sem si mislil, ko sem prvič slišal za ime Talisman, kot tisti predmet, ki prinaša srečo. Kasneje sem nekje prebral, da so želeli ime, ki izraža karizmatično “osebnost”, varnost in moč, njegova izgovorjava pa je preprosta, ne glede na jezik. Mogoče zaradi dejstva, da gre za povsem na novo zasnovano vozilo, Francozi nimajo radi, da ga proglasimo za naslednika Lagune a dejstvo je, da iz vidika opazovalca nekako zapolnjuje Lagunino mesto. 

talisman-skica

Foto: Renault

Talisman je prava osvežitev na avtomobilskem trgu, tako iz stilskega kot tehnološkega vidika. No, če sem iskren iz tehnološkega vidika ne prinaša ogromno novosti, saj smo večje Renaultove novosti videli pri novem Espacu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Če vas zanimajo tehnološke podrobnosti in funkcionalnosti vozila, si preberite, kaj smo v uredništvu napisali ob prihodu na slovenski trg v rubriki Novo doma -> Renault Talisman (udobnost in užitek v vožnji, v tem prispevku sem se namreč bolj posvetil lastni izkušnji.

Prevzema Talismana se spomnim, kot bi bilo včeraj. Ob sprejemnem pultu sem čakal, da mi Renaultov uslužbenec preda ključe in upal, da dobim karavansko različico z atraktivno barvo. O vrhunsko, modra barva, ki mu res pristoji, sem si rekel potihoma in navdušeno sedel za volan.

Osrednja konzola armaturne plošče mi ni bila tuja, saj je bila podobna že v Espacu, a verjamem, da bi marsikdo, ki se prvič usede v takšno vozilo potreboval spoznavni tečaj. Funkcionalnosti je v Talismanu tako veliko, da moraš imeti čas in voljo, da ugotoviš podrobno delovanje posamezne tehnologije. Kot vedno sem bil vesel avtomatskega menjalnika za katerega (na splošno) pravim, da si ga bodo želeli tudi tisti, ki ga še niso preizkusili v praksi.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Talisman ni zaman osvojil naziv Poslovni avto leta 2016. Zelo dobro se sedi tako na sprednjih kot zadnjih sedežih, ki so bili zasnovani po vzoru letalskih sedežev poslovnega razreda.

Že pred prevzemom sem vedel, da bom za pravi test takšnega vozila potreboval malce večji izziv. Ravno pred prevzemom sem v svoji družbi naletel na pogovor o svetovnem prvenstvu v ritmični gimnastiki in padla je odločitev, da gremo v Brno (Češka). Imel sem vse, poln tank, dovolj dolgo pot (508 km) in precej zgovorne sopotnice, ki so mi delale družbo.

Med vožnjo je bilo največ zanimanja za razne atraktivne funkcionalnosti kot je masaža in prezračevanje sedeža, spreminjanje stila vožnje na ekranu na dotik in upravljanja zvoka glede na pozicijo potnika v avtomobilu.

Zanimivo, da je bilo največ pogovora ravno o zvoku. V Talismanu je 13 odličnih Bose zvočnikov, ki omogočajo, da lahko zvok enakomerno porazdeliš po kabini ali pa ga porazdeliš samo na točno določeno področje v avtomobilu. Slednje je uporabno na primer pri otrocih, ki gledajo risanko na zadnjih sedežih. Nastaviš lahko, da večino zvoka slišijo samo na zadnjih sedežiš, spredaj pa se lahko mirno pogovarjaš s sovoznikom, še bolje s sovoznico.

Čeprav smo pred prevzemom Talismana razmišljali, da bi bilo na zadnjih sedežih dovolj prostora za 3 odrasle osebe, smo si premislili, saj za tako dolgo pot vožnja na zadnjih sedežih ne bi bila udobna. Ko že govorimo o zadnjih sedežih, če kdo razmišlja o nakupu Talismana kot družinskega avtomobila … prostora je dovolj za dva otroška sedeža, tretjega lahko daš samo v prtljažnik 🙂

Odločitev o potovanju v Brno je bila očitno prava odločitev, saj sem imel možnost preizkusiti vozilo v različnih razmerah in na različnih cestah, predvsem pa me je zanimalo, kakšno je udobje na daljši vožnji. Glede na to, da sem na testu imel karavansko različico sem pričakoval, da bo avto bolj okoren v zahtevnih ovinkih in večji izziv na parkiriščih a se je izkazalo, da se vozi precej elegantno in udobno, na trenutke sploh nisem imel občutka, da vozim karavana. To je zagotovo posledica tehnologije 4Control, ki jo intenzivno vgrajujejo v najnovejše Renault avtomobile.  

Udobje med vožnjo je zagotavljal tudi avtomatski menjalnik, ki me je kot rečeno že zdavnaj prepričal, pa čeprav bo prvi (redni) servis takšnega menjalnika (pri okoli 100.000 kilometrih) stal med 300 € in 900 € in zagotovo bodo šle še kakšne zavore vmes, a vožnja s sodobnim avtomatskim menjalnikom je po moje nepredstavljivo bolj udobna od vožnje z ročnim menjalnikom.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Med vožnjo skozi bolj zahtevne ceste me je na trenutke zmotil zvok, ki se najbolje opiše kot zvok drgnenja plastike ob plastiko. Očitno je ob obremenitvi avtomobila sila povzročila, da se je pri nekaterih spojih elementov na armaturni plošči materiali drgnejo drug ob drugega in povzročajo moteč zvok zaradi katerega dobiš občutek, da izdelava nekaterih detajlov ni na najvišji ravni. Če razmislim bolj objektivno, glede na to, da sem vozil nov avtomobil je lahko to samo začasna (manjša) motnja, ki se s časoma sama odpravi.

Kaj pravijo ostali?

Talismana Gradtour so imeli na testu tudi pri Volanu, kjer je Matej Mihinjač podobno kot jaz ugotovil, da kakovost izdelave na nekaterih mestih ni na dovolj visokem nivoju a roko na srce, za to ceno je to še najmanjši minus, ki ga hitro spregledaš. Poleg kakovosti nekaterih detajlov ga je med drugim razočarala še prostornina rezervoarja (znaša samo 51 litrov) ter poraba, ki je precej večja od tovarniške. A na koncu je Talisman dobil oceno 4, kar po njihovo pomeni, da je “zelo dobro vozilo, ki je lahko v ponos proizvajalcu”.

S to oceno se kar strinjam.

V oddaji Avtomobilnost so pohvalili še prostornost ter sodobno tehnološko in oblikovno zasnovo kabino o kateri sem pisal tudi jaz. Pograjali pa so hrupno podvozje pri dinamični vožnji.  

Za konec lahko samo napišem, da je več kot očitno Talisman odlična popestritev na slovenskem avtomobilskem trgu tako s svojim karizmatičnim imenom kot tehnološko – oblikovno ponudbo. Mi smo uživali v potovanju v Brno in nazaj.

Za končno oceno prepričljivosti na slovenskem trgu pa bomo očitno morali počakati do konca leta, ko bodo na mizi tudi številke o prodanih vozilih.

 Foto: Jan Gregorin in Aleš Poznič

Tehnični podatki

Cena osnovnega modela: 21.190 EUR
Cena testnega modela (Zen Energy dCi 160 EDC): 37.740 EUR
Motor: 1.598 ccm
Moč: 118 kW / 160 KM 
Menjalnik: 6-stopenjski samodejni
Pospešek: 9,6 sek. do 100 km/h
Končna hitrost: 213 km/h
Poraba na testu: 6,9 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 572-1.681 l
Masa vozila: 1.540 kg

Fotozgodbam iz slovenskega avtomobilizma lahko sledite tudi na Instagram profilu@avtoovernet oziroma nam zastavite vprašanje na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.