Aleš: Premium potovalnik Mercedes-Benz razred V (220 CDI)

Blog, Mercedes-Benz, Testi

Mercedes-Benz razred V je namenjen vsem, ki potrebujejo vozilo za več potnikov (hotelski prevozi, za večje družine …). Izbirate lahko med 6, 7 ali 8 sedeži. Na testu smo imeli tistega za 8 potnikov.

Že črka V, ki se v abecednem seznamu nahaja povsem na koncu, nam namigne, da ne gre za navadno osebno vozilo.

Nekateri boste hitro prepoznali, da je predhodnjik razreda V model Viana ampak tisti pravi privrženci te blagovne znamke že veste, da je razred V pred modelom Viana že obstajal. Zato gre tukaj bolj za obuditev kot za preimenovanje iz modela Viana.

Ta razred je namenjen vsem, ki potrebujejo vozilo za več potnikov (hotelski prevozi, za večje družine …). Izbirate lahko med 6, 7 ali 8 sedeži. Na testu smo imeli tistega za 8 potnikov. Zaradi udobja in tehnologije, ki jo nudi lahko rečemo, da gre za pravi premium potovalnik.

Nekaj ljudi me je vprašalo, če je to model Vito (legendarni dostavnik), verjetno zaradi podobne velikosti in še začetnica je ista. O njem smo pisali v rubriki Novo doma: Vito in precej jasno je, da ne gre za isti model.

Vsak, ki vsaj malo pozna Mercedes-Benz blagovno znamko lahko pričakuje udobje na vsakem koraku a ker je razred V konec koncev bolj “škatlaste” oblike, sem bil pred testom skeptičen glede agilnosti vozila med vožnjo.

20150603_202022-01

Skrb, da bi proizvajalec preveč energije vložil samo v razvoj elegance in udobja je bil odveč. Že prvi dan, sem bil pozitivno presenečen nad samo vožnjo, torej nad vodljivostjo. Mogoče tudi zato, ker ponuja nastavljivo funkcijo Agility Control.

O pametni vožnji Intelligent Drive smo že pisali v testu Mercedes-Benz razred B, tudi pri tem razredu se zaradi vgrajene tehnologije hitro občuti lahkotna vožnja in nekaj več zaupanja v varnost med vožnjo.

Udobje med vožnjo

Čeprav gre za večje vozilo se udobje čuti na vsakem koraku, tudi zadaj med potniki. Armaturna plošča je za odtenek drugačna od tiste klasične, ki jih poznamo v nižjih razredih ampak deluje elegantno in kar je najbolj pomembno ergonomično (najnujnejše je pri roki).

20150606_190201_005-01

Sedeži so precej udobni in tudi na daljših relacijah ne čutiš utrujenosti. Mi smo na žalost na testu imeli osnovni paket opreme a po ponudbi nadstandardnega paketa (AVANTGARDE) sodeč, gre za premium kakovost, ki se čuti tudi med ostalimi potniki.

Odlagalno mesto za ključe, denarnico, telefon …, ki se nahaja v sredini pod armaturno ploščo ima priročno drsno zapiralo, ki morebitnim nepridipravom ne ponudi še dodatne motivacije.

Centralna konzola stoji na pravem mestu a zaradi ročaja nad gumbom za upravljanje multimedijske vsebine meni osebno ne deluje preveč intuitivno, saj sem večkrat zaradi nje pomotoma prestavil radijsko postajo.

20150604_194255-01

Najbolj praktična tehnologija med testom:

  • inteligentni sistem luči (sledijo ovinkom),
  • 360 stopinjska kamera,
  • pomoč pri speljevanju v klanec,
  • samodejni menjalnik 7G-TRONIC PLUS,
  • večpodročna klimatska naprava (potniki imajo svojo območje za uravnavanje temperature in jakosti) in
  • tempomat, ki uravnava varnostno razdaljo.

Poraba na testu je bil 8,4 l / 100 km. Skupna povprečna (po prevoženih skoraj 2000 km) pa 8,5 l / 100 km.

Izziv št. 1

Prvi izziv, na katerega niti nisem bil pripravljen, je bil že prvi večer, ko sem v mestu (pred blokom) želel parkirati. Ljubljana ravno ne slovi po odličnih rešitvah za parkirna mesta v okolici blokovskih naselij, še manj ob večernih urah, ko so parkirišča večinoma zapolnjena, tista prosta so (pre)majhna. No, kljub temu mi je uspelo tega velikana spraviti v tisto, eno in edino parkirno mesto. Pri tem sem si zelo pomagal s 360 stopinjsko kamero.

20150602_165441

Izziv št. 2

Če bi testiral tako veliko vozilo samo voznik, bi bilo smešno, zato smo se v kolektivu precej hitro odločili, da gremo na skupno vožnjo. Odpravili smo se na adrenalinski dan v pustolovski park Otočec. Kot bi bil narejen po meri je bil zaseden do zadnjega sedeža in opremljen s pozitivno energijo.

20150605_172740-01

Naslednji dan smo zbrali nekaj vtisov od potnikov:

Gregor: Ko sem videl elegantno črno cestno ladjo, pred katero smo se zbrali sodelavci preden smo odrinili na pot, sem najprej vljudno vprašal, kdo bo “kopilot”. Ne preveč naglas in nisem čakal na odgovor predolgo. “Bom kar jaz”, sem izjavil po nekaj sekundah. Resnično sem si želel izkusiti vožnjo z Mercedesom V iz sprednjega sedeža. Moram reči, da nisem bil razočaran. Ni me prepričal le udoben sedež ampak tudi vse igrače, ki so na voljo vozniku in njegovemu sopotniku, predvsem pa potovalni računalnik, v katerem je integrirana tako navigacija, kot tudi radijo, povezava s telefonom, asistenca pri parkiranju in vse, kar sodi zraven. S slednjim namreč upravljamo s precej nenavadno in inovativno a zelo intuitivno konzolo, ki bi jo zlahka uporabljal tudi miže.”

Vojka: Doživela sem ga, kot izredno funkcionalen avto, primeren za velike družine in podjetja. Vožnja je prostorna in udobna. Kljub temu, da je kombi prestižen in vozniku v ponos.

Jani: Avto mi je pa všeč, črna mu paše, klasične oblike, tako notri kot zunaj, ampak saj je Mercedes.

Darja: Avto je zelo prostoren, udoben, daje občutek varnosti. Zelo dobra vidnost in preglednost čez sprednja in stranska stekla. Prav za vse je poskrbljeno, pelješ se kot krajl.

Pod črto

Na trgu ni ravno veliko premium potovalnikov in tisti, ki se odločijo za preskok iz nižjega razreda naj pred nakupom opravijo še vsaj eno ali še bolje dvo dnevno testno vožnjo.

Prostornost v tem razredu lahko prinese tudi kakšno oviro kot je npr. zaradi višjega sedišča je vstopanje starejših ali tistih z gibalnimi ovirami za voznikov in sovoznikov sedež težje ali potreba po bolj spretnem manevriranju znotraj mestnih središč.

Debata o ceni pri premium razredih (vseh blagovnih znamk) je nesmiselna. Tudi razred V ponuja nekaj več, nekaj kar ne dobimo pri vseh vozilih. To je velika prostornost in udobje v vožnji ob enem. Kdor ceni udobje in bo veliko potoval ali razvažal potnike bo tudi malce višjo ceno, kot so jo navajeni povprečni državljani, hitro spregledal.

Dejstvo je, da razred V po koncu vožnje pusti vozniku nasmeh na obrazu in ne čudite se, če boste na cilju ugotovili, da bi se radi še kar naprej vozili.

Podatki:

  • Motor / menjalnik: 220 CDI (120 kW) / 6. st. ročni
  • Kombinirana poraba goriva: 5,7 l/100km (CO2: 124 g/km)
  • Zmogljivosti maks. / 0-100: 194 km/h / 11,8 sekund
  • Dolžina / širina / višina: 5140 / 1990 / 2249 mm
  • Medosna razdalja: 3200 mm
  • Teža: 2075 kg
  • Posoda za gorivo: 57 l
  • Št. sedežev: 8

Osnovna cena vozila (V 200 CDI): 40.700 EUR

Osnovna cena testnega modela: 41.700 EUR

Cena testnega vozila, če bi imeli nadstandardni paket AVANTGARDE: 49.100 EUR

O Mercedes-Benz razredu V je odprta tudi tema na našem forumu Avtomobilizem in F1.