Aleš: Nova Suzuki Vitara 1.6 DDiS Elegance All grip

Blog, Suzuki, Testi

Nimamo vsak dan “Japonca” na testu, zato sem tokrat še z večjim zanimanjem prevzel novo Suzuki Vitaro 4×4. Suzuki ima z Vitaro že precej bogato zgodovino. Če na hitro osvežimo: Svetovna premiera 1. generacije leta 1988 (prvi mali suv na svetu – Vitara je postavila standarde malim suv za prihodnost). Z 2. generacijo vitare leta […]

Nimamo vsak dan “Japonca” na testu, zato sem tokrat še z večjim zanimanjem prevzel novo Suzuki Vitaro 4×4.

Suzuki ima z Vitaro že precej bogato zgodovino. Če na hitro osvežimo:

  • Svetovna premiera 1. generacije leta 1988 (prvi mali suv na svetu – Vitara je postavila standarde malim suv za prihodnost).
  • Z 2. generacijo vitare leta 1998 suzuki predstavi tudi Grand Vitaro.
  • 3. generacija je bila predstavljena leta 2005.
  • Nova generacija, torej 4., začenja svoj pohod v letu 2015.

zgodovina_suzuki_vitara

Meni je v spominu najbolj ostala 2. generacija, tista krajša. Sosed je z njo prevozil “polovico zgornjesavinjskih gozdnih poti” in danes še vedno služi svojem namenu.

Vitara je bila v preteklosti namenjena ožji ciljni publiki, tistim pravim offroad strankam. Danes si upam trditi, da je zaradi privlačnega videza zanimiva tudi mlajši populaciji (od 25 let dalje).

Z njo bodo zagotovo najbolj uživali podeželjski ljudje, ki dejansko potrebujejo avtomobil, ki kljubuje zahtevnim voznim razmeram in s katerim se ponosno odpelješ še v mesto ali na morje.

Radikalna sprememba v izgledu

Kar na prvi pogled navdušuje pri novem modelu je drzen izgled, ki bo zagotovo premamil tudi mlajšo populacijo. Uporabili so drzne linije in barve s katerimi bo Vitara izstopala na cesti.

V paleti njihove ponudbe se nahajajo tudi 4 personalizacijski paketi (tema, zunanjost, notranjost in ure), ki jih kupec po želji kombinira.

Kot rečeno nova oblika v primerjavi s starejšimi modeli navdušuje a lahko hitro ugotovimo, da so nekatere poteze kot so zadnje luči pobrali iz modela SX4 S-Cross.

Vitara-na-socerbuSuyuki-vitara-na-pohodu-podeyelje

Udobje in ergonomičnost

Kot že rečeno, Vitara je v prvotni zasnovi namenjena za bolj zahtevna cestišča, to se vidi tudi v notranjosti. Ima vse potrebne elemente a deluje bolj osnovno. To kar je njen namen, saj si ne predstavljam višjega standarda udobja in vožnje po off road terenu.

Pohvalno ima Vitara sedaj 7 inčni zaslon na dotik, ki deluje precej intuitivno.

Vitara-notranjost-2015

Voznik in sovoznik hitro opazita uro nad zaslonom za dotik, verjetno zato, ker je klasične oblike s kazalci. Izbirate lahko med karbon ali kanji (z japonsko pisavo) različico. Ker smo danes v večini navajeni na elektronske ure je včasih med vožnjo na hitro težko odčitati točen čas. Jaz osebno bi raje videl možnost izbire med klasično in elektronsko različico.  

Prtljažnik ni med največjimi a ima izravnano dno z robom vozila, kar je zelo praktično pri prenosu tovora. Večji tovor samo povlečeš nazaj in odneseš brez predhodnega dvigovanja v čudnem položaju.

prtljaznik-prostor-in-dno

Prva serija modelov je prišla na trg z eno manjšo pomanjkljivostjo, vrata se ob “normalni” sili niso vedno zaprla do konca, kar je bilo iz uporabniškega vidika malce moteče. To napako je proizvajalec že odpravil.

Za volanom

Za volanom Vitare se voznik počuti dobesedno močnejšega. Ko se enkrat zapelješ čez robnik ali greš po zahtevnejšemu terenu imaš potem na cesti občutek, da avtomobil zmore vse.

Na 6 dnevnem testu na žalost ni bilo možnosti, da bi jo testiral na razmočenem (blatnem) terenu a pravi (off road) občitek sem dobil v mesecu aprilu na (motokros) poligonu, ki se nahaja v Šentvidu pri Stični.

Nova #suzuki #vitara si upa povsod, tako kot mi. #avtoovernet #fun #poligon

A photo posted by Avto.Over.Net (@avtoovernet) on

Novost pri Vitari je vgrajen sistem za nadzor spusta, ki deluje res elegantno. Vse kar je potrebno je pritisk na gumb in upravljanje z volanom, vse ostalo opravi tehnologija.

Poleg omenjenega je možno nastaviti način vožnje (Auto, Snow in Sport), ki je odvisen od zahtevnosti terena. 

Funkcija Auto je edina, v kateri se preklopi na 2WD, predvsem zaradi bolj varčne vožnje. Razlika med Auto in ostalima dvema načinoma vožnje je občutna. Pogon na vsa 4 kolesa omogoča več užitka tako v Sport in Snow načinu.

vitara-drive-mode

Vitara je prvi moj avtomobil pri katerem sem bil hvaležen za aktivni tempomat za nadzor razdalje med vozili. Tudi zaradi te tehnologije so si zaslužili 5 zvezdic.

Na avtocesti je pred mano vozilo silovito zaviralo, jaz pa sem za delček sekunde, v tistem trenutku pogledal stran. Na nevarnost na cesti me je opozoril glasen zvok in pritegnil mojo pozornost, da sem ustrezno ukrepal.

Ostala tehnologija:

  • sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah,
  • kamera za pomoč pri vzvratni vožnji,
  • elektronska klimatska naprava in
  • parkirni senzorji spredaj in zadaj.

Pod črto

Izkušenega voznika Vitare starejše generacije ne bo potrebno skoraj nič prepričevati, saj bo hitro ugotovil uporabne novosti in oblikovne spremembe. Avtomobil ponuja največ užitka na zahtevnejšem terenu, zato ne pričakovat elegantne vožnje pri višjih hitrostih na avtocesti.

Testni dizel se je izkazal z nizko porabo 4,7 l / 100 km in cenovno dostopnostjo od 14.500 EUR bo zagotovo prepričal tudi kakšnega kupca, ki se je zanimal tudi za SX4 S-Cross model.

Podatki:

Motor / menjalnik: 1.6 DDiS Elegance All grip 4WD (88 kW) / 6. st. ročni
Kombinirana poraba goriva: 4,2 l/100km (CO2: 111 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 180 km/h / 12,4 sekund
Dolžina / širina / višina: 4175 / 1775 / 1610 mm
Medosna razdalja: 2500 mm
Teža: 1370 kg
Prostornina rezervoarja za gorivo:  47
Št. sedežev: 5

Osnovna cena vozila (V 200 CDI): 14.500 EUR
Osnovna cena testnega modela: 22.900 EUR

Vabljeni na našem forumu Avtomobilizem in F1, kjer lahko postavite vprašanje o tem avtomobilu.

Vitara-1.4.-Boostjet-Elegance-All-grip

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.