Test navigacijskih naprav: 162 modelov

Aktualno, Zanimivosti

Navigacijske naprave so postale nepogrešljiv pripomoček na naših poteh. Ponudba na trgu je pestra, kako izbrati pravo (in ne predrago)? Na ZPS so preizkusili 162 modelov skupaj s 35 aplikacijami za pametne telefone (Android, iOS, Windows Phone), več kot 70 jih lahko kupimo tudi pri nas. Na trgu je dostopna vrsta navigacijskih naprav. Nasvet ZPS, […]

Navigacijske naprave so postale nepogrešljiv pripomoček na naših poteh. Ponudba na trgu je pestra, kako izbrati pravo (in ne predrago)? Na ZPS so preizkusili 162 modelov skupaj s 35 aplikacijami za pametne telefone (Android, iOS, Windows Phone), več kot 70 jih lahko kupimo tudi pri nas.

Na trgu je dostopna vrsta navigacijskih naprav. Nasvet ZPS, kaj je dobro vedeti pred nakupom in prvo uporabo: 

1. Izberite napravo, ki ustreza vašim potrebam:

– Vgrajena navigacijska naprava (dobavljena skupaj z avtomobilom)
Za: Kakovostna tovarniška namestitev in povezanost z zvočnim sistemom v avtomobilu. Ima velik zaslon. Navigacijska naprava je običajno povezana z instrumenti na armaturni plošči – enostavnejši ogled poti in ikon za vodenje, deluje tudi v predorih in ko je sprejem signala s satelitov slabši.
Proti: Vgrajeno napravo lahko uporabljate le v enem avtomobilu, doplačilo lahko presega 1000 evrov (a je vse več naprav cenejših od 500 evrov). Večja verjetnost, da so zemljevidi neaktualni, njihova nadgradnja (nakup nove pomnilniške kartice) pa je draga.
– Prenosna navigacijska naprava
Za:Uporabna v vsakem avtomobilu, nakup je cenejši od vgrajenih navigacijskih naprav. Bolj preprosto in cenejše posodabljanje zemljevidov, odločite se lahko za ponudbo z doživljenjskim posodabljanjem.
Proti:Lahek plen za tatove, manjši zaslon. Prenosne navigacijske naprave so redko povezane z zvočnim sistemom v avtomobilu. Začasne povezave in namestitve (vidni kabli, naprava se lahko med vožnjo sname …).
– Navigacijska naprava v telefonu
Za:Koristen dodatek ostalim funkcijam pametnega telefona, napravo imamo vedno pri sebi. Bolj uporabna za navigacijo med pešačenjem.
Proti: Sorazmerno majhen zaslon (odvisno od modela telefona). V cenejših telefonih slabša zmogljivost (zaradi počasnosti). Dodatni stroški za prenos podatkov.

2. Kakovost in velikost zaslonov navigacijskih naprav

Zasloni navigacijskih naprav morajo biti dovolj veliki, da omogočajo jasen ogled vsebine. Prav tako morajo biti tudi dovolj jasni in svetli, da so vidni ob dnevni svetlobi in, če je le mogoče, tudi z zaščito proti bleščanju. Preglednost zaslonov navigacijskih naprav se je močno zboljšala z uvedbo širokih zaslonov.

3. Ogledi kart – tloris proti trirazsežni (3D) sliki

Najbolje je, da sami preverite, kateri način ogleda slike vam najbolj ustreza. Takoimenovani trirazsežni način omogoča bolj “globinski” pogled, medtem ko je pri klasičnem (2D) pogledu zemljevid podoben papirnatemu.

4. GPS

S tehnologijo GPS (Global Positioning System) je navigacijska naprava povezana s sateliti, ki zaznavajo njegovo gibanje. Vgrajena programska oprema in kartografija prikaže vaš položaj na zaslonu v obliki karte.

5. Posodobitev kart v navigacijskih napravah

Garmin-za-motoriste-2012V najnovejših Tom Tomovih navigacijskih napravah lahko sami popravite napake na naloženih kartah. Uporabnik lahko s posebno funkcijo zabeleži odmik od stanja na karti in po povezavi naprave z internetom (prek osebnega računalnika), se ta zaznamek naloži v podatkovno bazo navigacijske naprave. Ko v Tom Tomu potrdijo spremembo, je na voljo vsem uporabnikom, ki si jo lahko brezplačno naložijo v svoje naprave. Podobno funkcijo ponujajo tudi dobavitelji kart (Navteq) na svojih spletnih straneh, a tam popravek ne vpliva takoj na kartografijo v vaši napravi. Ostale navigacijske naprave trenutno ne ponujajo možnosti vnosa popravkov – pri tem so mišljene predvsem manjše spremembe, kot je nova usmerjenost ceste (iz dvosmerne v enosmerno), zaprti prehodi na cesto in podobno. Posodobitev kart je mogoča prek spletnih strani oziroma programske opreme posameznih proizvajalcev, a v praksi se izkaže, da gre večinoma za dolgotrajno opravilo, ki za povrh ni poceni (od 40 do 120 evrov).

6. Pred prvo uporabo poskrbite za ustrezno namestitev naprave

Navigacija-nuvi-garmin-2012Najbolj običajen način pritrditve navigacijske naprave je z uporabo vakuumskega priseska, ki ga pritrdimo na vetrobransko steklo, nekaj proizvajalcev pa ponuja tudi stojala, ki jih pritrdimo na armaturno ploščo, kar je zanimivo predvsem za avtomobile s strmo nagnjenimi vetrobranskimi stekli, saj tako lahko napravo pritrdimo čim bliže vozniku. Sledi nastavitev – napravo enostavno priključite, zaženite in sledite navodilom za nastavitev, ki vam ustreza, recimo nastavitev jezika, za metrične enote in podobno.

Člani ZPS lahko brezplačno pogledajo tudi primerjalnik 162 naprav, vsem ostalim je na razpolago ob plačilu 4,50 EUR na njihovi spletni strani.