Test: Mazda 6 CD175 Revolution Top (sveža in ostra kot nekoč)

Mazda, Testi, Top

Leta je niso načela. Mazdina “šestica” je še vedno ena najbolj atraktivnih izbir v svojem segmentu. “Stylish” dizajn, odlične vozne lastnosti ter …

Leta je niso načela. Mazdina “šestica” je še vedno ena najbolj atraktivnih izbir v svojem segmentu. “Stylish” dizajn, odlične vozne lastnosti ter super vrednost glede na ceno namreč še vedno prepričajo – morda celo bolj kot pri dveh glavnih konkurentih – Volkswagnu Passatu ter Fordu Mondeu. Dejstvo, da lahko to trdimo več kot štiri leta po njeni premieri, le dokazuje, za kako dober avtomobil gre …

Zunanjo podobo Mazde 6 zaznamujejo ostre, športne linije. Sam bi si upal trditi, da bi avtomobil moral biti po okusu tistih, ki zavzeto prisegajo na vozila znamk BMW in Alfa Romeo (četudi se ti dve skupini med seboj običajno izključujeta). Ob pogledu na “šestico” imamo občutek, da linija spredaj “zareže” v zrak, nato pa tekoče potuje proti zadku avtomobila. Uglajeno in skladno.

V notranjosti je limuzinska različica Mazde 6 več kot dovolj prostorna za pet potnikov. Velike mere avtomobila (dolg je skoraj 4,9 metra) se torej lepo odrazijo. Manj radodaren s prostorom je prtljažnik. Kapaciteta 480 litrov zelo težko tekmuje s konkurenti. Za primerjavo – Škoda Superb ponuja kar 625 litrov. V kolikor niste ljubitelji temnejših barv v notranjosti, boste z odprtimi rokami sprejeli svetlo barvno kombinacijo, kakršna je bila v našem testnem avtomobilu.

Dizajn armaturne plošče je bil s “faceliftom” močno izboljšan in ga lahko v tem trenutku označimo za izredno dopadljivega (poprej je bil deležen nemalo kritik). Vsi elementi delujejo zelo kvalitetno in prijetno na otip. Uporaba instrumentov je preprosta. Tudi glede razporeditve nimamo pripomb. Volanski obroč je na otip zelo prijeten, pa tudi zelo dobro oblikovan in nekoliko spominja celo na tistega, za katerega poprimemo v malemu roadsterju MX-5. Osrednji multimedijski prikazovalnik stoji samostojno na vrhu armaturne plošče, upravljamo pa ga lahko z vrtljivim gumbom na sredinski konzoli. Dobrodošla je tudi opcija “head-up” zaslona in radarskega tempomata. Samo sedenje za volanom v Mazdi 6 je zelo prijetno ter voznika utegne navdati s samozavestjo.

Vozne lastnosti so eden najboljših elementov Mazde 6. Vodljivost je odlična, za kar poskrbita izredno natančno krmiljenje ter odzivno podvozje. Lahko rečem, da je Mazda 6 ena redkih družinsko uporabnih limuzin, ki je izrazito zabavna za vožnjo. Vozne lastnosti so predvsem na zaviti regionalki prej športne kot udobne, še posebej, če je Mazda 6 obuta v 19-palčna platišča, kakor je bil naš testni primerek. Kljub slednjemu dejavniku se na avtocesti, koder smo tudi preživeli večji del testa, avtomobil odlično obnese. Iztok je svoje vtise strnil takole:

“Kaj si želiš boljšega za 800 kilometrov dolgo pot, kot je udobna limuzina z ogrevanimi sedeži, ekonomičnim dizelskim pogonskim agregatom in udobno, prostorno notranjostjo? Informacija, da greva z Luko na pot do Ženeve ravno z Mazdo 6, me je več kot navdušila. Na trgu so še ostali podobni avtomobili, ki bi se jih razveselil na tem izletu, kot je recimo BMW serije 3, Volvo S60, Alfa Romeo Giulia, Audi A4 in ostali. A ravno Mazda je tista, ki v tej omenjeni druščini prav skromno, ne bahavo upravičuje sloves limuzin, da so primerne za daljše poti. Po nekje devetih prevoženih urah, gneči skozi Milano, zasneženih Alpah, sva z Luko pravzaprav nič kaj preveč utrujena prispela v Ženevo kamor sva se odpravila na letošnji avtomobilski salon.”

Tudi pogonski agregat testnega primerka – šlo je za 2,2-litrski turbodizelski motor s 175 konjskimi močmi – je upravičil visoka pričakovanja, predvsem s svojo ekonomičnostjo. Poraba goriva se je namreč zvesto sukala sedmih litrov na 100 prevoženih kilometrov. Le, ko se mi je nekoliko bolj mudilo, sem jo uspel pognati prek osmih. Kar je razveseljivo, je tudi to, da dizelski motor deluje zelo uglajeno in v kabino ne sili s preveliko mero ropota. Avtomobil s tem motorjem je tudi dovolj zmogljiv – zgovoren je že podatek o pospešku do 100 km/h, ki znaša zgolj 7,9 sekunde. Motor je zelo dober tudi v kombinaciji s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom, katerega izbiro priporočam.

Za še boljše vozne lastnosti so inženirji Mazdo 6 opremili tudi s sistemom G-Vectoring. Slednji prilagaja razporeditev navora glede na kot zavoja. Cilj sistema je zagotoviti bolj stabilno in udobno vožnjo.

Mazda 6 je z leti izgubila nekaj svežine, a kljub temu ostaja eden izmed vročih favoritov – tako kupcev, kot avtomobilistične stroke. Njena cena – za dobrih 30.000 evrov dobite model skoraj z vrha ponudbene palete – zlahka povzroči nekaj rdečice na licih prodajnega osebja konkurenčnih avtomobilov. Mazda 6 je tako moderen družinski avtomobil, ki ponuja veliko mero sofisticiranosti, obenem pa tudi športnost, ki jo postavlja ob bok vozilom znamk BMW in Alfa Romeo.



Tehnični podatki:

Motor: 2,2-litrski, turbodizelski, štirivaljni
Moč motorja: 129 kW/175 KM
Navor: 420 Nm
Menjalnik: 
6-stopenjski samodejni
Poraba na testu: 7,1 l/100 km
Zmogljivosti maks./0-100: 223 km/h/7,9 sekund
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 480 l
Cena: Cenik – Mazda6


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet.