Test: Jaguar XF 2.0D Prestige (mačka z vau efektom)

Jaguar, Testi, Top

Jaguar XF je v krogih avtomobilističnih ekspertov ena najpriljubljenejših poslovnih limuzin in ena najboljših alternativ predvidljivim izbiram …

Jaguar XF je v krogih avtomobilističnih ekspertov ena najpriljubljenejših poslovnih limuzin in ena najboljših alternativ predvidljivim izbiram nemških konkurentov. Avtomobil običajno prejema precej visoke ocene. Morda njegovega potenciala kupci, sploh slovenski, še ne poznajo najbolje. No, pri slovenskih je nujno vzeti v zakup, da so običajno bolj konzervativni in se raje zatekajo k preverjenim izbiram. Pa bi včasih vendarle moralo biti drugače …

Jaguar je namreč v zadnjem desetletju doživel preporod. Njihovi avtomobili danes izgledajo primerni sodobnemu času, tako tehnološko kot vizualno. In prav dizajn je po mojem mnenju še vedno ena najmočnejših igralnih kart Jaguarjevih vozil. Dizajn modela XF je podoben njegovemu manjšemu bratu XE, a je nekoliko ostrejši in elegantnejši. Kljub temu, da bi si ga upal označiti kot minimalističnega, avtomobil s tem dizajnom izstopa iz povprečja in na ulici obrne marsikateri pogled.

Potniška kabina deluje zelo prostorno. Sam bi si želel le nekoliko več občutka, da so materiali res kvalitetni. No, za kaj takega je slabše plastike za odtenek preveč. Uporabnost zadnje klopi je odlična, saj je dostop zelo enostaven, poleg tega pa imajo potniki dovolj prostora za noge. Na drugi strani so usnjeni sedeži in celosten izgled kabine na zavidljivem nivoju. “Vau efekt” ob tem, ko odpremo vrata, je neizbežen.

Pozicija za volanom je medtem izvrstna. Volanski obroč odlično oblikovan in nudi vozilu primeren občutek. Multimedijski prikazovalnik ni najhitrejši a je zelo sofisticiran z lepim dizajnom teksta in ikon, kar tudi pripomore k boljši izkušnji v vozilu. Za prijeten ambient v vozilu skrbita tudi barvna osvetlitev potniške kabine in zmogljivo ozvočenje. Vozniku so v pomoč kamera za vzvratno vožnjo z ostalimi parkirnimi pomagali, aktivni tempomat ter sistem za prepoznavanje prometnih znakov.

Naravnanost voznih lastnosti Jaguarja XF se bolj nagiba na športno stran. Pogon na zadnji kolesni par, relativno trdo podvozje in odzivno volansko krmiljenje nudijo odlično izkušnjo. K tej pripomore tudi zelo lahka konstrukcija vozila (večinoma iz aluminija) in dovolj zmogljiv dizelski motor. Četudi je Jaguar XF bolj na športni strani, lahko mirno rečemo, da je tudi zelo udoben za križarjenje po avtocestah. Potencialni uporabniki tega vozila pač ta element nujno potrebujejo. XF je torej vsestransko uporabna poslovna limuzina.

Dvolitrski turbodizelski motor, kakršen je bil vgrajen v naš testni primerek, se izkaže z zadovoljivo zmogljivostjo in varčnostjo. Najvišja moč, ki jo zmore proizvesti znaša 180 konjskih moči. Za vsakdanjo rabo, pa tudi za tiste bolj dinamike željne, bo ta motor povsem dovolj. Brez posebnega naprezanja se boste vozili s porabo pod sedmimi litri dizla na sto prevoženih kilometrov. Morda bo za okus nekaterih ta motor nekoliko preveč glasen (ima nekoliko bolj robat zvok). Osemstopenjski avtomatski menjalnik (dobro poznan tudi pri nekaterih konkurenčnih modelih) je odličen. Prestavlja hitro in odzivno – v želenem (bolj k udobju usmerjenem načinu) pa popolnoma nezaznavno.

Odkar je Jaguar dobil tuje lastnike, gre filozofija njihovih modelov v pravo smer. To se je začelo že s prihodom Forda, še bolje pa kaže s trenutnim, indijskim lastnikom Tato. Kar je dobrodošlo, je to, da se slednji ne vmešavajo v samo načrtovanje produkte, pač pa so le zagotovili sredstva za nemoteno delovanje te legendarne, v originalu britanske avtomobilske znamke. XF je bil že s predhodnjo generacijo znanilec nove pomladi za Jaguar … Z današnjo se ta trditev le še podkrepi. XF je celostno gledano odličen avtomobil za primerno ceno, ki se samozavestno postavlja ob bok nemškim konkurentom.



Tehnični podatki

Cena osnovnega modela s paketom opreme Prestige: 49.600 EUR
Cena testnega modela: 64.211 EUR
Motor: 2.0 l turbodizelski
Moč: 180 KM 
Menjalnik: 8-stopenjski samodejni
Poraba na testu: 6,9 l/100 km


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.