Test: Dacia Sandero Stepway (malo našminkana, a ni postala fina)

Dacia, Testi, Top

Dacia Sandero, v osnovni izvedenki eden izmed najcenejših avtomobilov na našem trgu, je kupcem na voljo tudi v bolj robustni (lahko tudi našminkani, izberite sami) različici imenovani Stepway. Dacia je na Slovenskem trgu prisotna že več kot deset let. Kupce je doslej navduševala z enostavnostjo, uporabnostjo, ter najpomembneje – ugodnim razmerjem med kakovostjo in ceno. Podatek, […]

Dacia Sandero, v osnovni izvedenki eden izmed najcenejših avtomobilov na našem trgu, je kupcem na voljo tudi v bolj robustni (lahko tudi našminkani, izberite sami) različici imenovani Stepway. Dacia je na Slovenskem trgu prisotna že več kot deset let. Kupce je doslej navduševala z enostavnostjo, uporabnostjo, ter najpomembneje – ugodnim razmerjem med kakovostjo in ceno.

Podatek, ki priča o zgodbi o uspehu: V letu 2016 je Dacia beležila 6 % rast na svetovni in 11 % rast na evropski ravni, saj je kar v 27 državah dosegla rekordno prodajo. V letu 2017 želijo prodati pol milijona vozil.

Stepway različica se razlikuje po plastičnih obrobah blatnikov, odbijačev, srebrnimi strešnimi nosilci ter po 100 milimetrov višji oddaljenosti od tal. Vsi ti dodatki močno prispevajo k temu, da Sandero ne izgleda več tako nizkocenovno, pa čeprav ima še vedno le prednji pogon in je brez kakršnih koli asistenčnih sistemov za vožnjo po bolj zahtevnem terenu. Zunanja podoba Sandera je bila spredaj osvežena z novo kromirano masko (že prej videno na Dusterju) ter LED žarometi, zadaj pa z novim odbijačem in lučmi, ki so odslej v obliki štirih kvadratkov (meglenke so bile zato premaknjene v odbijač).

V notranjosti se od običajnih različic ne razlikuje. Dacia je osveženemu Sanderu sicer namenila nov volanski obroč, kromirane obrobe elementov na armaturi ter nekatere druge detajle. Za 300 evrov doplačila je na Sanderu na voljo paket parkirnih senzorjev in vzvratne kamere – priporočamo. Kupci lahko opcijsko izberejo tudi asistenco za speljevanje v klanec. Ceni primerno lahko v notranjosti zatipamo nekoliko tršo plastiko s “povsem logično” razporeditvijo stikal brez kakršnega koli kompliciranja. Sama vožnja v Sanderu Stepway je udobna – vsem potnikom v vozilu omogoča udobno vožnjo tudi na slabših cestah. Potnikom Sandero namreč nudi tudi ogromno prostora za glavo in kolena. Notranjost je zelo praktična, saj najdemo veliko odlagalnih mest, žepe na zadnji strani prednjih sedežev ter skromnejši naslon za roke. V prtljažniku je na voljo 320 litrov uporabne prostornine, kar je celo več od npr. Forda Focusa, ki že pripada višjemu razredu, a ima prostornino prtljažnika “zgolj” 316 litrov.

Bencinski motor (TCe), kakršen je bil vgrajen v naš testni primerek, ima prostornino 0,9-litra in je seveda prisilno polnjen. Tako razvije 90 konjskih moči. Sandero je lahko opremljen tudi z dizelskim 1,5-litrskim agregatom (dCi), ki razvije enako moč. Motorja sta se izkazala že v Renault Cliu in Capturju, tako da o njuni zanesljivosti ni nikakršnega dvoma. Sta tudi relativno varčna pri porabi goriva. Na testu smo z bencinskim motorjem beležili porabo 6,3 litre na 100 prevoženih kilometrov.

Dvignjeno podvozje Sandera Stepway in zelo mehko vzmetenje močno pripomoreta k udobni vožnji prek hitrostnih ovir ali med vožnjo po malce bolj zahtevnem terenu. Menjalnik v testnem primerku je bil petstopenjski, ročni. Ta zahteva nekoliko privajanja pri prestavljanju, saj ni najmehkejši, a kljub temu nudi zadovoljivo izkušnjo. Novost pri osveženem modelu je robotiziran menjalnik Easy-R, na voljo v kombinaciji z 0,9-litrskim bencinskim motorjem TCe.

Dacia Sandero je že serijsko opremljena z USB in AUX priključkom ter multimedijskim sistemom. Kljub temu, da multimedijski sistem v Sanderu razumljivo ni najnaprednejši, deluje odzivno in zelo pregledno. Lahko bi rekel, da ponuja celo boljšo izkušnjo od nekaterih naprednejših sistemov, ki marsikoga pustijo zmedenega, ali pa vsaj čakajočega ob dolgotrajnih nalaganjih.

Odlično izkušnjo pri vožnji po terenu nudi predvsem večji brat Sandera, Duster. Ni skrivnost, da do njega tudi sam gojim obilo simpatij:

Luka: Kako je Duster upravičil svoje ime …

Dacia Sandero Stepway je torej nekompliciran avtomobil, ki nezahtevnemu kupcu utegne ponuditi veliko. To cenijo številni uporabniki tega vozila, saj lahko tudi že osveženih različic na cestah videvamo kar precej. Sandero je za moj okus sicer idealen službeni avtomobil za obrtnike in najrazličnejša podjetja. A, če mu dodano vrednost vdahnemo s sladkorčki, ki jih ponuja vse obsežnejši balonček dodatne opreme, lahko dobimo tudi vsestransko uporaben in hvaležen avtomobil za vsakdanjo uporabo.



Tehnični podatki

Cena osnovnega modela: 10.590 EUR
Motor: 898 ccm
Moč: 66 kW/90 KM 
Menjalnik: 5-stopenjski ročni
Poraba na testu: 6,3 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 320 l


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.