Test: Citroen C3 Feel PureTech 82 (na bojni nogi s konzervativnostjo)

Citroën, Testi, Top

Četudi niste ljubitelji njegove izstopajoče podobe, morate priznati, da novi C3 odstopa od konkurence s katerega koli kota ga pogledate. Posebneži …

Četudi niste ljubitelji njegove izstopajoče podobe, morate priznati, da novi C3 odstopa od konkurence s katerega koli kota ga pogledate. Posebneži so v avtomobilskem svetu običajno zelo cenjeni. Sploh, če s svojo posebnostjo uspejo navdušiti, odveč pa ni tudi, če prepričajo z ostalimi lastnostmi. Novi C3 to zna. Je prava igrača na štirih kolesih, s katero je moč uživati v slehernem trenutku prometnega vsakdana …

Ime C3 je na slovenskem trgu prisotno že od leta 2002, tako da smo se nanj že dodobra navadili. Tedaj je C3 zamenjal dotedanji uspešen model Saxo. Doslej je bilo prodanih več kot 18.000 primerkov, to pa je edini Citroen, ki je z enotnim imenom preživel tri generacije.

Pri Citroenu ponovno veliko stavijo na oblikovne prednosti vozila. Že na prvi pogled je jasno, da Citroen vestno zasleduje svoje oblikovalske smernice. Najbolj opazno se novi C3 približa modelu C4 Cactus. Pri osnovnejšem modelu, kakršen je bil tudi naš testni C3, zanimivi “airbump”, ki preprečuje praske in vdolbine na vratih, sicer žal ni na voljo (dobite ga pri najvišjem paketu opreme). Cilj Citroena z modelom C3 je bil pripeljati možnosti personalizacije množicam. Po nekaterih podatkih naj bi se v končni fazi C3 prodajal kar v 36 različnih barvnih kombinacijah.

Človek bi lahko pomislil, da se Citroen oblikovnih posebnosti oklepa z namenom, da kupca zlovešče preusmeri od ustaljenih izbir, kot sta Volkswagen Polo ali Ford Fiesta. Kje pa. Na srečo so že večkrat v zgodovini dokazali, da jim gre odlično od rok tudi ostalo. Novi C3 ni izjema.

Tudi notranjost novega C3 oddaljuje od konkurence. Celotna podoba je še najbolje povzeta, če jo opišemo z izrazom “funky”. Tam lahko najdemo kup zanimivih, lično oblikovanih detajlov. Tudi materiali so kakovostni in prijetni na otip. Pozicija sedenja za volanom (ta je odlično oblikovan in nudi zelo prijetno upravljanje z njim) ni športna, a za ceno tega nudi nekoliko boljšo preglednost iz kabine.

Sedeži so udobni in grajeni iz prijetnega materiala, a nekoliko premalo nastavljivi. Infotainment je medtem med najboljšimi v segmentu, saj je zelo odziven in pregleden, obenem pa tudi enostaven za uporabo. Motilo nas je zgolj to, da je potrebno nastavitve klime regulirati znotraj poglobljenega menija, saj nima posebnih bližnjičnih gumbov, ki bi bili uporabniku takoj pri roki.

C3 je od predhodnika za 55 milimetrov daljši. Kljub temu bosta potnika, ki sedita spredaj veliko bolj navdušena od tistih, ki sedita/sedijo zadaj. C3 se lahko pohvali tudi z enim največjih prtljažnih prostorov v segmentu, katerega volumen znaša 300 litrov. Varnost potnikov in pešcev je bila izboljšana, a ne na račun teže vozila, saj je ta (zaradi shujševalne kure na drugih področjih) ostal enake teže kot predhodnik.

Naš testni C3 je bil opremljen s trivaljnim bencinskim motorjem prostornine 1,2 litra. 82 konjskih moči (60 kW) je bilo dovolj v vsakem trenutku. Morda je izjema zgolj avtocesta, pa še to v primeru, da se v C3 prevaža več oseb … no, pa še nekaj prtljage. Če pogosteje zaidete na avtocesto, je boljša izbira močnejši 1,2 litrski “bencinar” s 109 konjskimi močmi.

Poraba pri mešanem ciklu je nanesla okoli šest litrov in pol na sto prevoženih kilometrov. Ročni petstopenjski menjalnik dobro sledi karakteristikam tega motorja in s svojimi dolgimi hodi ter zadovoljivo prožnostjo motorja omogoča zelo uglajeno vožnjo.

Od novega C3 seveda ne gre pričakovati športnih voznih lastnosti, saj stavi predvsem na karto udobja. In to je občutno že takoj na prvi vtis. Avtomobil je v mestu zelo uporaben, saj je okreten, obenem pa izredno mehko (tako mehko, da deluje že kar “retro”) podvozje lepo blaži udarce, ki mu jih prizadenejo hitrostne ovire. Vožnja v mestu je zato veliko manj utrudljiva.

Ta mestni malček naj bi navduševal predvsem ljudi, ki želijo izstopati s svojim življenjskim slogom ter biti drzni. “Konzervativen” pač ni pridevnik, ki bi označeval novega C3 – v nasprotju z njegovimi glavnimi “slovenskimi” konkurenti – Renaultom Cliom, Volkswagnom Polom, Škodo Fabio, Fordom Fiesto, Oplom Corso in Peugeotom 208 (prihajata pa še nova Micra in Ibiza). A želja po izstopanju seveda ni pogoj, da vam bi novi C3 ugajal. Kljub temu, da prioriteta Citroena ni konkurirati naštetim modelom v prodajnih številkah, pač pa se od njih nekoliko distancirati, je novi C3 na voljo za zelo razumno ceno. Osnovni model je na voljo že od 9.990 evrov dalje, medtem ko je za dobrih enajst tisoč evrov na voljo že zelo solidno opremljeni (srednji) nivo opreme “Feel”, za katerega Citroen tudi predvideva, da se bo v Sloveniji najbolje prodajal.



Tehnični podatki:

Motor: 1,2-litrski, turbobencinski, tri
Moč motorja: 60 kW/82 KM
Navor: 118 Nm
Menjalnik: 
5-stopenjski ročni
Poraba na testu: 6,6 l/100 km
Zmogljivosti maks./0-100: 168 km/h/14,9 sekund
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 300 l
Cena osnovne različice (Live): 9.900 eur
Cena testnega modela z opcijami (Feel 1.2 Puretech 82): 13.500 eur


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet.