Spremembe pri vodenju oblikovanja pri Fordu Evropa

Aktualno, Poslovno

V družbi Ford so za novega direktorja oblikovanja v Fordu Evropa imenovali Joela Piaskowskega, vodilnega oblikovalca s 24-letnimi mednarodnimi izkušnjami v avtomobilski panogi. Ta vodilni položaj bo zasedel 1. julija. Piaskowski, bo zamenjal Martina Smitha, ki je vodil oblikovalsko skupino Forda Evropa v zadnjih 10 letih, ko so osvojili številne nagrade za oblikovanje. Smith se […]

V družbi Ford so za novega direktorja oblikovanja v Fordu Evropa imenovali Joela Piaskowskega, vodilnega oblikovalca s 24-letnimi mednarodnimi izkušnjami v avtomobilski panogi. Ta vodilni položaj bo zasedel 1. julija.

Piaskowski, bo zamenjal Martina Smitha, ki je vodil oblikovalsko skupino Forda Evropa v zadnjih 10 letih, ko so osvojili številne nagrade za oblikovanje. Smith se je odločil, da bo z delom do upokojitve, ki jo načrtuje konec leta, nadaljeval pri globalnem projektu z raziskavo prihodnjih usmeritev Fordovega oblikovanja, tesno pa bo sodeloval tudi z Morayem Callumom, podpredsednikom oblikovanja v družbi Ford Motor Company.
Martinovo vodstvo in strastna predanost odličnemu oblikovanju nista le osvežila palete modelov Forda Evropa, temveč sta vplivala na Fordovo oblikovanje v globalnem obsegu,” je povedal Raj Nair, podpredsednik Fordove skupine za globalni razvoj izdelkov.

Joel-Piaskowski

Smith se je pridružil Fordu leta 2004 po delu za General Motors Europe in je vodil razvoj novega oblikovalskega jezika za zunanjost modelov v paleti Forda Evropa. Ta oblikovalski jezik je zaslovel kot “kinetično oblikovanje”, povzemajo pa ga drzne, dramatične poteze, ki odražajo “energijo v gibanju”.
Kinetično oblikovanje je končno vtisnilo pečat cenjenim Fordovim modelom, med katerimi so bili tudi S-MAX in Kuga prve generacije, Mondeo četrte generacije in C-MAX druge generacije – prav tako pa je poskrbelo za poteze trenutnih različic Focusa in Fieste, ki sta naprodaj po vsem svetu. Smith je bil tudi režiser nastanka številnih pomembnih Fordovih konceptnih vozil, vključno z modeli Iosis, Iosis X, Iosis MAX, Verve, Evos, kot zadnji med njimi pa se je predstavil S-MAX Concept.

Smithovo delo bo nasledil Joel Piaskowski, ki trenutno vodi Fordovo skupino za strateške zasnove v ZDA. Vodil bo oblikovanje vseh konceptnih in proizvodnih vozil v Evropi in podpiral Fordove globalne oblikovalske pobude. Piaskowski bo poročal Morayu Callumu in Joeju Bakaju, podpredsedniku za razvoj izdelkov pri Fordu Evropa.

Preden se je pridružil Fordu, je bil Piaskowski od 2009 do 2010 predsednik Mercedesovega naprednega oblikovalskega centra v Kaliforniji, pred tem pa je šest let delal kot direktor oblikovanja pri Hyundaiju v ZDA. Kariero je začel v General Motorsu leta 1990, več kot 12 let pa se je ukvarjal z zunanjim in notranjim oblikovanjem za različne znamke.

Joelova mednarodna izkušenost in vsestranskost pri izdelkih sta še posebej pomembni za nas, saj želimo z našimi oblikovalskimi talenti po vsem svetu zagotoviti resnično vrhunske izdelke,” je povedal Moray Callum, podpredsednik oblikovanja pri Fordu.