Seat Ibiza ST 1.4 Style

Seat, Testi

V terminu 1. – 8. avgust 2011 smo imeli na testu karavansko vozilo Seat Ibiza ST z 1,4-litrskim bencinskim pogonskim agregatom in 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Vsa vprašanja v zvezi s tem avtomobilom ste lahko postavili na našem forumu…

C5BF2138-C1B9-11E0-936D-728565B94067Oznaka ST je dobro poznana denimo pri znamki Ford, kot izraz športnosti. Focusa ali Fiesto ST si želi marsikateri voznik s pravkar opravljenim vozniškim izpitom in prvimi dlačicami pod nosom. Seat si je to zloglasno oznako ST zamislil nekoliko drugače, saj Ibiza ST ni nič kaj športen avtomobil, ampak simpatičen karavan prijazen do majhnih družin.

 
Resda se pod motornim pokrovom testne Ibize ni skrival močan pogonski agregat, temveč le 1,4-litrski bencinski štirivaljnik, ki namesto z ogromno moči razveseljuje za ta agregat nizko povprečno porabo. A zunanjost, predvsem spredaj, deluje samozavestno športno. “Bocanegra” linije se od prednjih ošiljenih žarometov zažirajo na bokih do zadnjega para lahkih litih koles. Nedvomno Ibiza ST s svojo zunanjostjo pritegne staro in mlado.
 
Počutje v notranjosti Ibize ST pa je, hmm kako bi zapisal, že znano. Seat, v lasti koncerna Volkswagen, se seveda zelo zgleduje po nemških sorodnikih glede ergonomije. Že v osnovni opremi je volan nastavljiv po višini in globini in tudi voznikov sedež po višini. Kar moramo šteti v velik plus, saj denimo cenovno primerljiva Dacia Sandero Stepway, ki smo jo imeli na testu pred Ibizo tega nima. Žal pa Ibiza ST z opremo Style, kot tudi Dacia Sandero Stepway, nimata vgrajenega ESP-ja. To dejstvo malce zamerimo, glede na to, da je konkurenca že pričela vgrajevati sistem tudi v majhne avtomobile z osnovnimi paketi opreme.
 
Se pa je Ibiza ST ponašala s samodejno klimatsko napravo, ki hladi tudi predal pred sovoznikom, in se jo upravlja preko gladkih gumbov na sredi armaturne plošče (žensko oko je še dodalo, da se takšni materiali preprosto očistijo z vlažno krpo). Zaslon klimatske naprave je mogoče le malce prenizko pozicioniran, saj ob nastavljanju le te voznikov pogled izgubi stik s cesto. Omeniti velja, če Ibizo ST že ravno primerjamo s Sanderom, da ima v nasprotju z njim že vgrajen el. nastavljanje vzratnih stranskih ogledal. Vgrajeni meglenki pa se tipično po Volkswagnovsko v zavojih prižigata in osvetljujeta notranji del.
 
Že v pričetku tega prispevka je bila omenjena nizka poraba. Ibiza ST je prepričala z nizko porabo – kombiniran cikel (50% mestne vožnje in 50% avtocest) je postregel s povprečno porabo dobrih šest litrov bencina na sto prevoženih kilometrov. Pohvalno. Mogoče pa je k temu pripomogel tudi strah pred novimi kaznimi, ki so pričele veljati s 1. julijem 2011.
 
Pogonski sklop pa zavoljo nizke porabe in želje po nizkih izpustih CO2 ni ravno zmogljiv, a povsem zadostuje za najpogostejši prevoz dveh oseb z enim otrokom. Polno natovornjena Ibiza ST pa ima težave pri močnejšem pospeševanju. Za dinamičnejšo vožnjo je potrebno 63 kilovatni motor priganjati v višje obrate, nad 4.000, da se pošteno zadere. Razumljivo obratom se poveča hrup v potniški kabini in tudi poraba.
 
Ibizi ST je težko nameniti le eno ciljno skupino potencialnih kupcev. To so resda lahko v največji meri mlade družine, a tudi upokojenci, ki si želijo ugoden in prostoren avtomobil za v dvoje ali pa tudi družine srednjih let, ki si omislijo takšen avtomobil za drugega pri hiši. Kakorkoli že, cena v primerjavi s konkurenco je povsem na mestu.
 
V terminu 1. – 8. avgust 2011 smo imeli na testu karavansko vozilo Seat Ibiza ST z 1,4-litrskim bencinskim pogonskim agregatom in 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Vsa vprašanja v zvezi s tem avtomobilom ste lahko postavili na našem forumu – tema: Na testu: Seat Ibiza ST 1.4 Style.
 

D88BF69E-C4E1-11E0-A409-B53D66B94067

Vprašanje uporabnika ibizaaaa: Primerjava cen med tem avtomobilom in Cliom karavanom s podobno opremo?
Odgovor: Renault Clio Grandtour nima opcije 1,4-litrskega bencinskega pogonskega agregata. Najbližje mu je po moči TCE s turbinskim polnilnikom. Takšen Clio z opremo Expression pa v osnovi trenutno stane 10.090 evrov z že vključenim popustom, saj je sicer priporočena cena 12.870 evrov. Večje razlike v opremljenosti med obema voziloma pa ni. Pri izbiri med tema avtomobiloma bolj odločajo čustva do znamke in percepcije kupca.

Vprašanje uporabnika @_@: Koliko je večji prtljažnik od navadne Ibize in koliko od VW Pola?
Odgovor: Zanimivo vprašanje. Izmed omenjene trojice ima v osnovi najmanjši prtljažni Polo, ki meri 280 litrov. Za 12 litrov ima večjega navadna Ibiza, medtem ko meri prljažnik Ibize ST, kakršno smo imeli na testu 430 litrov. Torej je prtljažnik v primerjavi Ibize ST z navadno petvratno večji za 138 litrov. Ob podrtih sedežih pa je seveda daleč najprostornejša karavanska Ibiza ST.
 
Vprašanje uporabnika psmo ugodn: A za ta denar dobiš volan nastavljiv v vse smeri ter voznikov sedež?
Odgovor: Tako je, volan je nastavljiv po višini in globini kot tudi voznikov sedež po višini. Tudi zgoraj omenjeni Clio Grandtour se v opremi Expression ponaša s to nastavitvijo volana.
 
3FCF7D14-C4E0-11E0-A313-B53D66B94067
_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.4, bencinski (63 kW/85 KM, 132 Nm) / 5. st. ročni
Poraba po ECE: 8,0 / 4,7 / 5,9 l (CO2: 139 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 177 km/h / 12,4 sekund
Dolžina / širina / višina: 4227 / 1693 / 1445 mm
Medosna razdalja: 2469 mm
Teža: 1130 kg
Posoda za gorivo: 45 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 430 – 1164 l
 
Osnovna cena testnega modela (Ibiza ST 1.4 Stytle): € 12.448
Cena testnega vozila z dodatno opremo: € 13.184
(dodatna oprema: kovinska barva, aluminijasta platišča 15″)