Seat Alhambra Style 2.0 TDI DSG

Seat, Testi

Sredi decembra 2011 smo imeli na testu vozilo Seat Alhambra Style z 2,0-litrskim dizelskim pogonskim agregatom TDI CR ter samodejnim menjalnikom DSG. Vsa vprašanja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili na forumu.

“Alhambra? A, to je tisti avtomobil kot Sharan?”

 
… je najpogostejši odziv ljudi, ko teče pogovor o tem velikem družinskem enoprostorcu M segmenta, kamor sodijo še Ford Galaxy, Renault Espace, Peugeot 807 in podobni.
 
Kot beli dan je jasno, da sta avtomobila Sharan in Alhambra izdelana na isti osnovi ter si delita ogromno sestavnih delov. Sharan je pač bolj znan, kot je tudi bolj prepoznavna znamka Volkswagen v primerjavi s španskim Seatom.
 
Ker takšnih družinskih ladij ljudje ne kupujejo zaradi emocij, temveč bolj zaradi uporabnosti, so se v koncernu racionalno odločili, da se Alhambra ne bo bistveno razlikovala od Sharana po oblikovni plati. Seveda so v sled tega tudi ogromno prihranili in hkrati nam, kot končnim uporabnikom, ponudili ekonomično ponudbo.
 
Bistvo Alhambre je torej prostornost in praktičnost. S stekleno streho pa je občutek še pristnejši, saj z njo avtomobil deluje še prostornejši. Testna različica je ponujala pet individualnih sedežev, medtem ko si je mogoče omisliti še dodatna dva v tretji vrsti. V kolikor jih avtomobil ne vsebuje je na voljo ogromen prtljažni prostor, kamor boste brez težav pospravili prtljago in recimo še voziček za najmlajšega.
 
20F2698C-73F5-11E1-A513-D43D65B94067
 
250BEF30-62BF-11E1-BD7E-F9B865B94067Alhambra, kot je bila testna, pa se ponaša še z nekaj priboljški, kot je denimo električno pomična stranska drsna vrata. Odpiranje in zapiranje je mogoče s pritiskom gumba na ključu za daljinsko centralno odklepanje, s stiskom na gumb na sredinski konzoli ali z gumbom v zadnjem delu potniškega prostora. To olajša vstopanje vsem, ki v avtomobil prihajajo s polnimi rokami ali pa se vozniku ni potrebno obračati nazaj in iskati kljuke ali celo izstopati ven, medtem ko dežuje. Inovacija ni nova, ima jo denimo tudi že manjša Mazda5, a je pa uporabna. Na enak način s pomočjo gumba se zapirajo in odpirajo tudi zadnja prtljažna vrata.
 
87023F36-73F5-11E1-9B0A-D43D65B94067Okoli voznikovega prostora je škoda izgubljati besed. Avto ima pač nemški pedigre, zato je vse na pričakovanih mestih. Voznik se hitro in brez težav umesti za volanski obroč ter nastavi idealno postavitev sedeža, kar je pri nekaterih modelih drugih znamk težje doseči. Multifunkcijski volan omogoča lažje upravljanje radia, potovalnega računalnika in tempomata. Na osrednje postavljenem zaslonu pa je mogoč tudi izpis navigacije s kartografijo tudi vzhodne Evrope. V veliko pomoč pa bo vozniku tudi kamera za vzratno vožnjo skupaj s parkirnimi tipali spredaj in zadaj. Ta asistenčni sistem toplo priporočamo vsem, ki imajo težave pri upravljanju s tako velikimi vozili kot je Alhambra – v dolžino namreč meri skoraj pet metrov.
 
Da ne dolgovezimo glede voznih lastnostih, ki so sicer povsem zadovoljive pri Alhambri, a se ne morejo primerjati s tistimi pri avtomobilih znamke Ford. Alhambra s 103 kW motorjem tudi ne želi biti športno nastrojen družinski enoprostorec, temveč želi razvajati predvsem z udobjem. Kar pa ji tudi v popolni meri uspe, še toliko bolj zaradi vgrajenega samodejnega menjalnika z dvojno sklopko, ki sliši na ime DSG. Šeststopenjski menjalnik prestavlja tekoče, le pri speljevanju zna biti kdaj preveč zaletav.
 
Alhambra pa ima v primerjavi s Sharanom eno prednost na katero smo vedno vsi pozorni pri nakupu novega vozila. Cenovno je namreč Alhambra zaradi sestave opreme in dodatne opreme uvrščena nižje, zaradi česar je ugodnejša izbira, če se odločimo za osnovno različico. V kolikor pa malce dodamo dodatne opreme pa se ta seveda hitro dvigne in naraste do 35 tisoč evrov, kolikor je stala naša testna različica. To pa je že precej podobna cena Galaxyju, kakršnega smo že imeli na testu. Alhambra je v primerjavi z Galaxyjem nekoliko daljša in z elektrifikacijo vrat, česar Ford v naši testni različici ni ponujal.
 

3840C454-62BF-11E1-899C-F9B865B94067

S foruma…

Sredi decembra 2011 smo imeli na testu vozilo Seat Alhambra Style z 2,0-litrskim dizelskim pogonskim agregatom TDI CR ter samodejnim menjalnikom DSG. Vsa vprašanja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili na našem forumu Avtomobilizem in F1 v temi: Na testu: Seat Alhambra Style 2.0 TDI CR DSG.

Vprašanje uporabnika elvrata: Kakšna so to električna drsna vrata?
Odgovor: Kljuko na zadnjih vratih samo potegneš, kot da bi želel normalno odpreti, in se potem samodejno odprejo do konca. Isti postopek je pri zapiranju, ob tem v opozorilo piska.
 
Vprašanje uporabnika katrca123: Kolikšna je povprečna poraba Alhambre? Se bolje splača kupiti s tem motorjem ali močnejšim, da bo nižja?
Odgovor: Povprečna poraba Alhambre na testu je izključno v mestni vožnji znašala približno 9,1 litra dizelskega goriva na sto kilometrov. V kombiniranem ciklu se je spustila povprečna poraba na 8,6 litra. 
Za primerjavo kateri motor je primernejši lahko pogledamo tehnične podatke opcij: 
– testni 2.0 TDI z DSG menjalnikom in 103 kW poraba v mestu 6,9, izvenmestna 5,0, mešano 5,7 
– 2.0 TDI z DSG in 125 kW poraba v mestu 6,7, izvenmestna 5,4, mešano 5,9 
Iz tega lahko sklepamo, da če veliko vozite v mestu se vam splača kupiti Alhambro z močnejšim motorjem, sicer šibkejšo različico. Vendar je razlika res majhna v porabi, a večja v ceni. Osnovna cena prve omenjene različice z opremo Style znaša 32.155 evrov, medtem ko močnejše pa dobrih 1.500 evrov več, natančneje 33.702 evra.
 
Vprašanje uporabnika vizualist?!: Kakšna je oblikovna razlika med novim Sharanom in Alhambro razen v logotipu na maski?
Odgovor: Seat Alhambra in Volkswagen Sharan sta praktično po tehnični plati povsem enaka avtomobila, kot ste že sami ugotovili. Najopaznejša razlika je menjava logotipov in v prednji maski vozila z režami za dovod zraka motorju. Pri Alhambri delujejo celo malce športno, če se lahko tako izrazim. Vse bočne linije si delita. V notranjosti so spremembe na armaturni plošči in volanu. Največjo sem opazil na osrednjem zaslonu, ki ponuja navigacijo in skakanje po radio postajah, saj se ob zagonu tam prikaže Seatova dobrodošlica.
 
C6873D48-62C3-11E1-871C-F9B865B94067
_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 2.0 TDI turbodizelski (103 kW/140 KM, 320 Nm) / 6. st. samodejni DSG
Poraba po ECE: 6,9 / 5,0 / 5,7 l (CO2: 149 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 191 km/h / 10,9 sekund
Dolžina / širina / višina: 4854 / 1904 / 1753 mm
Medosna razdalja: 2920 mm
Teža: 1803 kg
Posoda za gorivo: 70 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 267-2430 l
 
Osnovna cena (1.4 TSI Reference): 25.560,95 EUR
Osnovna cena testnega modela: 30.004,00 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: € 35.234,00 EUR
(dodatna oprema: električna drsna vrata, tehnični paket II, kromirani dekorativni elementi, kartografija V Evropa, zimski paket I, biskenonska žarometa s funkcijo AFS, razširjeni paket Style.)