Renault Clio dCi 90 Dynamique Energy Stop&Start

Renault, Testi

Po bencinskem Cliu nove generacije ter testu karavanske različice, sem preizkusil še dizelsko gnano različico, ki je odlična izbira za tiste, ki potrebujejo majhen mestni avtomobilček z nizko porabo tudi na relacijah.

Po testu bencinskega Clia nove generacije ter testu karavanske različice Grandtour, sem preizkusil še dizelsko gnano različico, ki je odlična izbira za tiste, ki potrebujejo majhen mestni avtomobilček z nizko porabo tudi na relacijah.

Renault Clio dCi 90 Dynamique Energy Stop & Start test 2013

Detajli testnega Clia - športno strupena rdeča na izbranih mestih in lepa dvobarvna lahka lita platišča. Odlična izbira.

Detajli testnega Clia – športno strupena rdeča na izbranih mestih in lepa dvobarvna lahka lita platišča. Odlična izbira.

Veliko je bilo že torej povedanega o tem avtomobilu. Kot praktično vsak avtomobil, razen tisti, ki ni oblečen v les, usnje, aluminij, je tudi Clio iz plastike sem ugotavljal že na našem forumu Avtomobilizem in F1. A zato je toliko bolj pomembno kakšna je ta plastika – kvalitetna ali nekvalitetna? Pri Renault Cliu moram priznati, da je v večini plastika dobro izbrana, kvalitetni materiali cenovnemu rangu vozila primerni. Le na naslonu za roke, kjer je kljuka za odpiranje vrat me je malce motila gladka črna plastika, ki je občutljiva na prstne odtise in tudi kakšne praske ključev. To pa sta opazila tudi že Anej in Teja pri testu novega Renault Capturja, ki je pač povišna različica Clia. V notranjosti pa me je impresionirala barva –  rdeča plastika na volanskem obroču deluje sveže, mladostniško razigrano in že kar športno.

Rdeče odtenke pa lahko zasledite pri tem testnem modelu še zunaj. Na zadnjih prtljažnih vratih se je bohotila rdeča letev, kot tudi na straneh kjer je zaščita vrat pred udarci, kot tudi spredaj nad ledicami. Stilistično. Vščeno. Na facebooku bi se izrazil: “Like it!” Renault s tem omogoča individualne želje svojih kupcev. Izbire pa imate več kot dovolj.

Renault Clio dCi 90 Dynamique Energy Stop & Start armaturka

Okoli dizelskega pogonskega agregata ne bom izgubljal besed. Majhen 1,5-litrski dCi ponuja zgolj 67 kW moči. V kombinaciji s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom je poskočen zgolj, če pošteno pritiskate na plin. Sočasno s tem se seveda dvigne tudi poraba. A pozor! Takšen avtomobil je namenjen za umirjene voznike in ti bodo tu zmagali. Povprečno porabo v kombiniranem ciklu boste namreč brez naprezanj spravili na 5,0 litra dizelskega goriva na sto prevoženih kilometrov.

Na parkirišču izstopa.

Na parkirišču izstopa.

Vožnja z avtomobilom je sicer udobna, volanski obroč pa malenkost manj komunikatien kot v prejšnji generaciji, kar le še dokazuje dejstvo, da je Renault želel ustvariti bolj udoben kot pa športen avtomobil. V sled tega je manevriranje z njim na parkiriščih preprosto, servo ojačevalnik deluje odlično. Preglednost ob vzratni vožnji ni ravno idealna, saj se novi Clio ponaša s širokima C stebričkoma in majhnim zadnjim steklom, kar ga sicer vizualno polepša. Priporočamo zato doplačilo za parkirna tipala, ki stanejo 300 evrov oziroma 500 v kolikor želite še uporabno vzratno kamero.

V spodnjem videu pa poglejte kako se počutim, ko avtomobil vozi ženska.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem dizelskemu vozilu Renault Clio dCi 90 si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______
Podatki:

Motor / menjalnik: 1.5 dCi, turbodizelski (67 kW/90 KM, 220 Nm) / 5-st. ročni
Poraba po ECE: 4,0 / 3,2 / 3,5 (CO2: 90 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 178 km/h / 11,7 sekund
Dolžina / širina / višina: 4062 / 1732 / 1448 mm
Medosna razdalja: 2589 mm
Teža: 1071 kg
Posoda za gorivo: 45 l
Št. sedežev: 5
Prtljažnik: 300 – 1146 l

Osnovna cena (1.2, Authentique): 11.290 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 16.290 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 15.460 EUR (vključen redni trenutni popust 1.700 EUR + dodatni popust 300 EUR
(dodatna oprema: naslon za roke z odlagalnim mestom, kartografija Evrope, rezervno kolo, kovinska barva, platišča iz lahke litine 16″ Passion – črna z diamantnim leskom, notranji okrasni elementi v sijaj rdeči barvi (volanski obroč + armaturna plošča + vrata), Paket LOOK (Rdeča, Zunanji ogledali, stranski letvici in obloga zadnjega odbijača v sijaj črni barvi + del stranske letvice, prednji okrasni letvici in letvica na zadnjih vratih v rdeči barvi))