Red dot nagrada za novo Kia Sportage in Optima

Zanimivosti

Kia Motors je še enkrat potrdila svoj sloves proizvajalca vozil po najvišjih oblikovalskih standardih, saj je Kia pobrala dve nagradi red dot za oblikovanje izdelka za leto 2016, kar je ena naprestižnejših mednarodnih nagrad za industrijsko oblikovanje. Novi športni terenec Kia Sportage in limuzina Optima sta prejela nagrado red dot. Nedovisna žirija je celo Optimo […]

Kia Motors je še enkrat potrdila svoj sloves proizvajalca vozil po najvišjih oblikovalskih standardih, saj je Kia pobrala dve nagradi red dot za oblikovanje izdelka za leto 2016, kar je ena naprestižnejših mednarodnih nagrad za industrijsko oblikovanje.

Novi športni terenec Kia Sportage in limuzina Optima sta prejela nagrado red dot. Nedovisna žirija je celo Optimo nagradila kot ‘Best of the Best’, kar je najbolj laskav naslov v vsaki posamezni kategoriji.

Nova generacija Optime in Sportaga, evropske Kiine uspešnice, je letos že zapeljala na evropske ceste. Novi red dot nagradi sta nadaljevanje njune zgodbe, saj sta bila oba predhodna modela nagrajena že leta 2011 – Optima je tudi takrat bila ‘Best of the Best’. Od leta 2009, ko je Soul 1. generacije kot prvi Kiin model prejel priznanje, je njihov oblikovalski oddelek skupno pobral že 15 red dot nagrad. Tako so v letu 2016 prav vsi modeli iz Kiine aktualne modelne palate dobitniki red dot nagrade.

Peter Schreyer, predsednik in glavni oblikovalec pri Kia Motors Corporation in Hyundai Motor Group, je o nagradah dejal:

“Naš mednarodni oblikovalski oddelek ima vse razloge, da je lahko zelo ponosen zaradi najnovejših dosežkov. Že prve red dot nagrade za Sportage in Optimo so bile izjemen uspeh. Dvakratni dobitniki priznanj so zelo pomembni za našo znamko. Sportage je že nekaj let znamkina uspešnica v Evropi. Kia Optima, ki je eden najbolje prodajanih Kiinih modelov po svetu, prav tako uteleša razvoj znamke na zelo poseben način: 3. generacija, ki je začela svojo pot leta 2010, je bila v naslednjih letih katalizator oblikovalskih sprememb Kiine modelne palete. Tako novi Sportage kot nova Optima zelo izstopata v svojih kategorijah na račun jasnosti, razlikovanja in športne elegance svoje zunanjosti. Oba novinca tudi prinašata povsem novo, premijsko notranjost z moderno, vodoravno poravnavo in z zelo prečiščenim videzom.”

Dinamični dizajn in drzna pojavnost na cesti

Nova Kia Optima je nastala pod vodstvom kreativnega direktorja Petra Schreyerja, ki je bil odgovoren za dizajn Optime prejšnje generacije, kot plod sodelovanja Kiinih oblikovalskih centrov v Namyangu (J. Koreja), Irvineu (Kalifornija, ZDA) in Frankfurtu (Nemčija). 4,86 metra dolgo vozilo, katerega mere so se malenkostno spremenile, prinaša moderne površine, ostro zarisane črte in robove, ter daljšo silhueto, kar temu modelu daje še drznejšo pojavnost kot pri predhodniku. To je delno tudi zasluga podaljšanih okenskih linij in dodatnega tretjega stranskega okna, postavljenega za zadnjimi vrati. Značilni profil z nazaj potegnjenima A in C stebričkoma je ohranjen, kar je obema generacijama dalo videz športne limuzine. Na zadku po širini razpotegnjene luči puščajo nov, moderen pečat.

Glavno vlogo pri oblikovanju novega Sportaga so zaupali Kiinemu evropskemu oblikovalskemu centru v Frankfurtu, ki sta mu pomagala centra v Namyangu in Irvineu. Najopaznejša sprememba zunanjosti je prepoznaven novi ‘obraz’ kompaktnega športnega terenca. Prednji žarometi, ki so prej tvorili vizualno celoto s Kiino značilno ‘tigrovo masko’, so zdaj opazno ločeni od maske, kar ustvari širši in stabilnejši videz prednjega dela vozila. Kompaktni SUV je ohranil značilen profil, bočni videz pa je zaradi 40 mm daljše karoserije (4,48 m) videti še bolj dinamičen. Nova ‘GT Line’ izvedenka, s številnimi ekskluzivnimi oblikovalskimi detajli – posebno masko, meglenkami v obliki kock ledu, zaščitnim pokrovom podvozja in dvojno izpušno cevjo – predstavlja športnejši videz.

2T3A2151

Oba modela se lahko pohvalita z zelo varčnimi bencinskimi in dizelskimi motorji, najsodobnejšimi asistenčnimi sistemi (npr. samodejno zaviranje v sili z zaznavo pešcev). Oba modela sta prejela najvišjo oceno 5 zvezdic za varnost po Euro NCAP. Tako kot vse ostale Kie tudi Sportage in Optima v Evropi nudita neprekosljivo 7-letno garancijo, ki velja za celotno vozilo (do 150.000 km, prva tri leta brez omejitve prevoženih kilometrov).

Red Dot Award žirijo sestavlja 41 strokovnjakov s področja oblikovanja iz celega sveta

‘Red Dot Design Award’, eden najbolj prestižnih natečajev na svetu na področju oblikovanja, je razdeljen na tri sklope: oblikovanje izdelkov, komunikacijsko oblikovanje in konceptno oblikovanje. Za red dot nagrade za leto 2016 se je potegovalo kar 5.214 izdelkov in inovacij iz 57 držav. Natečaj pod okriljem oblikovalskega centra Severno Porenje-Vestfalija poteka vse od leta 1955.

V izogib kakršni koli pristranskosti nihče od sodnikov ne sme biti zaposlen v tej industriji.

Vsi člani žirije so se zbrali v nemškem Essnu in ocenjevali izdelke na osnovi različnih kriterijev kot so: stopnja inovacij, formalna kakovost, funkcionalnost in okoljska ustreznost.

Uradna predstavitev red dot nagrad bo sicer 4. julija 2016 v essenskem gledališču Aalto.