Raziskava: So študentje res najslabši vozniki?

Zanimivosti

Raziskava, ki jo je naročil Ford, je pokazala, da številni študentje med vožnjo uporabljajo mobilne telefone, večina jih ne upošteva hitrostnih omejitev, zelo veliko pa jih vozi, čeprav so prej pili alkoholne pijače.* Raziskave kažejo, da so po vsem svetu trčenja z avtomobilom glavni vzrok smrti mladih ljudi. V Evropi velja za mlade v primerjavi […]

Raziskava, ki jo je naročil Ford, je pokazala, da številni študentje med vožnjo uporabljajo mobilne telefone, večina jih ne upošteva hitrostnih omejitev, zelo veliko pa jih vozi, čeprav so prej pili alkoholne pijače.*

Raziskave kažejo, da so po vsem svetu trčenja z avtomobilom glavni vzrok smrti mladih ljudi. V Evropi velja za mlade v primerjavi s povprečjem kar dvakrat večje tveganje, da bodo življenje izgubili na cesti.

Med sodelujočimi v raziskavi jih je 43 odstotkov priznalo, da pošiljajo sporočila, 38 odstotkov jih brska po aplikacijah, 36 odstotkov pa telefonira. Kar 60 odstotkov jih vozi hitreje od omejitve, 13 odstotkov se ne zmeni za to, da so pred vožnjo pili alkohol. Za primerjavo: med temi, ki so z 18 leti zaključili šolanje, jih je 45 odstotkov priznalo pošiljanje sporočil, 9 odstotkov vožnjo pod vplivom alkohola in 41 odstotkov telefoniranje med vožnjo.

Aleš: Kultura vožnje in kje smo zgrešili

Ugotovitve raziskave, v kateri je sodelovalo 2313 mladih, ki študirajo na univerzah ali so z 18 leti zaključili šolanje, so bile objavljene prav v času priprav na brucovanja in druge tradicionalne zabave, s katerimi študenti začenjajo svoje univerzitetno življenje. S programom Ford Driving Skills for Life (obvladovanje vožnje za življenje, DSFL) Ford omogoča brezplačno usposabljanje za mlade voznike. V Evropi bo program do konca leta 2016 usposobil več kot 20.000 voznikov v 13 državah.

uporaba-telefona-med-voznjo

Za tragedijo med vožnjo je potrebna samo ena manjša nepozornost. Raje se v primeru uporabe telefonskega aparata ustavite.

Študij na univerzi je izjemen dosežek, marsikdo v tem času sklene tudi najtesnejša prijateljstva v življenju. Radi bi, da bi ta prijateljstva trajala kar se da dolgo in da bi se lahko mladi nekoč s ponosom zazrli na uspešno dokončanje študija,” je povedal Jim Graham, vodja programa Ford DSFL.

Ključnega pomena je, da se študentje in vsi mladi zavejo, kako hude posledice zanje in za druge lahko ima tvegano ravnanje za volanom.”

Tako po družabni kot tudi po akademski plati prinaša študij znatne obremenitve, raziskava pa je pokazala, da so študentje med vožnjo pripravljeni tvegati na različnih področjih. Sodelujoči v raziskavi so povedali naslednje:

  • 48 odstotkov jih mika, da bi vozili avto, v katerem je preveč potnikov
  • 75 odstotkov bi sedlo za volan, kljub temu da so preveč utrujeni ali sploh niso spali
  • 28 odstotkov bi prisedlo v avto, ki ga vozi nekdo, za katerega vedo, da je pil

Skupno je 30 odstotkov študentov povedalo, da so bili udeleženi v prometni nezgodi, med tistimi, ki so šolanje zaključili z 18 leti, znaša ta delež 25 odstotkov.

Po Evropi bodo študenti v Italiji najpogosteje vozili z mobilnim telefonom v roki (49 odstotkov), v Nemčiji bodo najpogosteje vozili prehitro (70 odstotkov), v Franciji in Španiji pa se najverjetneje (18 odstotkov) ne bodo zmenili za zakonsko predpisano omejitev glede alkohola.

Program Ford DSL so v ZDA uvedli pred 13 leti, zdaj pa je s predavanji in praktičnimi vajami na voljo tudi v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Romuniji, Rusiji, Španiji, Turčiji in Veliki Britaniji ter na Danskem, Finskem, Nizozemskem in Poljskem. Vaje vključujejo prepoznavanje nevarnosti, vodenje vozila, prilagajanje hitrosti in potrebnega prostora ter seznanjanje s tveganji, ki jih predstavljajo vožnja pod vplivom alkohola, vožnja pod vplivom mamil in snemanje ‘selfiejev’, saj je raziskava, ki jo je leta 2014 naročil Ford, pokazala, da je vsak četrti mladi voznik že posnel ‘selfie’ za volanom.

* Ugotovitve temeljijo na raziskavi, v kateri je junija 2016 sodelovalo 6500 mladih Evropejcev iz Velike Britanije, Nemčije, Francije, Italije in Španije. Raziskavo je izvedla mednarodna raziskovalna ustanova Lightspeed GMI.

nevarnosti-med-voznjo-mladi