Porsche se vrača v Le Mans

Avtomobilizem, Šport

Družba Porsche iz Stuttgarta je pretekli teden sporočila, da se vrača v Le Mans s tovarniškim športnim prototipom LMP1. Povsem na novo razviti dirkalnik naj bi prvič nastopil leta 2014. S skupno 16 zmagami je Porsche najuspešnejši avtomobilski proizvajalec v Le Mansu…

EA277BE8-A796-11E0-834E-728565B94067

Družba Porsche iz Stuttgarta je pretekli teden sporočila, da se vrača v Le Mans s tovarniškim športnim prototipom LMP1.

 

“Znamka Porsche je že od nekdaj neločljivo povezana s športnim avtomobilizmom,” poudarja Matthias Müller, predsednik izvršilnega odbora družbe Porsche AG. “Zato je bilo za nas samo vprašanje časa, kdaj se bomo kot tovarna vrnili v prvo tekmovalno ligo. Porschejevi uspehi v Le Mansu so še vedno brez konkurence. Že takoj jih želimo nadaljevati z novo, 17. zmago.”

inset

Povsem na novo razviti dirkalnik naj bi prvič nastopil leta 2014.

S skupno 16 zmagami je Porsche najuspešnejši avtomobilski proizvajalec v Le Mansu. Zadnjo zmago je osvojil leta 1998 s Porschejem 911 GT1.

S športnim prototipom RS Spyder, s katerim je ob podpori tovarne v letih od 2006 do 2008 v ZDA nadvse uspešno nastopala ekipa Penske Racing team in do leta 2010 po vsem svetu tudi več zasebnih ekip, je Porsche nedavno postavil nova merila v kategoriji LMP2. “Z RS Spyderjem smo dokazali, da so naši inženirji v Weissachu nedvomno daleč v ospredju,” pravi Wolfgang Hatz, ki je kot član Porschejeve uprave odgovoren za raziskave in razvoj. “Kot prvi smo na primer dirkalni motor, ki dosega visoko število vrtljajev, kombinirali s tehnologijo direktnega vbrizgavanja goriva, DFI, in s tem postavili nova merila glede zmogljivosti in učinkovitosti. Nedavno smo pri 911 GT3 R Hybridu za tekmovalne namene uporabili povsem novo pogonsko tehnologijo in s tem znatno zmanjšali porabo goriva.”

Hartmut Kristen, vodja oddelka Porsche Motorsport, je že pripravljen na enega izmed največjih razvojnih izzivov v zgodovini podjetja. “Veselimo se razvoja novih tehnologij in nadaljevanja uspeha Porscheja RS Spyder. Po tem, ko smo zaključili tovarniško podprt program športnih prototipov v ameriški seriji Le Mans, smo aktivno spremljali najnovejše tehnološke rešitve. Sedaj bomo začeli s temeljitimi raziskavami, da bomo lahko ocenili različne koncepte za naše novo vozilo. Te bodo seveda odvisne od pravilnikov za leto 2014. Načeloma so ti pravilniki za nas zanimivi zato, ker je ena izmed možnosti integracija naše tehnologije hibridnega pogona v zasnovo vozila.”

Prvo skupno zmago za Porsche sta leta 1970 z legendarnim 917 osvojila Hans Herrmann in Richard Attwood. 16. in do sedaj zadnjo skupno zmago so leta 1998 z dirkalnikom 911 GT1 zabeležili Laurent Aiello, Stéphane Ortelli in Allan McNish. V letih 2008 in 2009 je športni prototip Porsche RS Spyder slavil v kategoriji LMP2.

V Le Mans pa se je letos na povabilo organizatorja vrnila tudi Mazda, njen prihod smo najavili v tej novici. Letošnjo dirko 24 ur Le Mans pa je osvojil Audi pred Peugeotom.

V spodnjem videu pa je odsek dirke “American Le Mans Series” iz leta 2006, kjer nastopajo tudi s Porschejem RS Spyderjem.