Označevanje pnevmatik – novost v EU v letu 2012

Aktualno, Zanimivosti

Od 1. novembra 2012 dalje bodo vse potniške, tovorne in poltovorne pnevmatike, proizvedene po 1. juliju 2012 in prodane znotraj Evropske unije, opremljene s standardno oznako. Ta bo potrošnike seznanjala s tremi ključnimi lastnostmi pnevmatike.

Od 1. novembra 2012 dalje bodo vse potniške, tovorne in poltovorne pnevmatike, proizvedene po 1. juliju 2012 in prodane znotraj Evropske unije, opremljene s standardno oznako.
 

Ta bo potrošnike seznanjala s tremi ključnimi lastnostmi pnevmatike, ki vplivajo na njeno zmogljivost: z izkoristkom goriva, oprijemom na mokri podlagi in zunanjim kotalnim hrupom. Pet mesecev pred uvedbo nove EU zakonodaje o označevanju pnevmatik je Goodyear Dunlop Tires Europe že predstavil prvi konceptni potniški pnevmatiki, ki po novem sistemu označevanja dosegata oceni A tako za izkoristek goriva kot za oprijem na mokri podlagi – Goodyear EfficientGrip AA in Dunlop Sport BluResponse AA. TÜV SÜD Automotive, eden vodilnih evropskih inštitutov za testiranje in certifikacijo na področju avtomobilizma v Evropi, je že potrdil,  da si obe novi konceptni pnevmatiki oceni zaslužita razred ‘A’, tako glede oprijema na mokri podlagi kot kotalnega upora.

791BA5CE-68EC-11E1-9392-B74F66B94067

Goodyear Dunlop bo sicer še naprej aktivno obveščal in izobraževal kupce in potrošnike ne samo o pomembnosti 3 ključnih kriterijev na nalepki (izkoristek goriva, oprijem na mokri podlagi, zunanji kotalni hrup), ampak tudi o ostalih 50 lastnostih, ki prav tako vplivajo na varnost in ki jih testira Goodyear Dunlop. »Oznaka potrošnikom omogoča lažje razločevanje med različnimi pnevmatikami. A ne smemo pozabiti, da oznaka ne odraža vseh lastnosti pnevmatike ali okoljskih izkazov. Goodyear Dunlop testira več kot 50 lastnosti, neodvisne raziskave avto klubov in revij pa jih obravnavajo do 15. Oznaka tudi ni posebej prilagojena za specifične pnevmatike, na primer za zimske pnevmatike, ki so razvite posebej za delovanje v zimskih razmerah z nizkimi temperaturami,« pravi direktorica marketinga in brand PR za potniško pnevmatiko Irena Kocjan in dodaja: »Ravno zato bomo nadaljevali z izobraževanjem vseh deležnikov o pomembnosti vseh ključnih lastnosti, ki vplivajo na varnost pnevmatik.«