Opel Ampera – električni avtomobil

Aktualno, Novosti

Opel Ampera je prvi evropski električni avtomobil, ki zagotavlja »kamor koli in kadar koli« mobilnost. Prvi kupci v nekaterih evropskih državah bodo v serijsko izdelan avtomobil sedli že konec letošnjega leta. Kolesa Ampere so nenehno gnana na električni pogon…

Opel Ampera je prvi evropski električni avtomobil, ki zagotavlja »kamor koli in kadar koli« mobilnost. Prvi kupci v nekaterih evropskih državah bodo v serijsko izdelan avtomobil sedli že konec letošnjega leta.

B811C840-BF2C-11E0-AD6A-728565B94067Kolesa Ampere so nenehno gnana na električni pogon. Izviren sklop litij-ionskih akumulatorjev z energijo 16 kWh namreč napaja napreden električni pogonski sklop, z največjo močjo 111 kW (150 KM) in zagotavlja doseg med 40 in 80 kilometrov. Doseg avtomobila s polnimi akumulatorji je pač odvisen od konfiguracije cest, načina vožnje in zunanje temperature. Ob tem skladno z merili za porabo goriva ECE R101, porabi Ampera manj kot 1,6 litra goriva na 100 kilometrov in izpusti v okolico manj kot 40 g CO2/km (preliminarna vrednost).

Amperin električni pogonski sklop Voltec zagotavlja živahno vožnjo, prepričljivih zmogljivosti. Takojšnji navor 370 Nm omogoča odločno pospeševanje od nič do 100 km/h v približno devetih sekundah in največjo hitrost 161 km/h. Ob tem je Ampera ob delovanju izključno električnega pogonskega sklopa skorajda neslišna. Z učinkovitim dušenjem tresljajev deluje uglajeno. Raven hrupa pa je nizka tudi ob delovanju sistema podaljšanega dosega.

Zahvaljujoč Amperinem inteligentnem in posebej uporabnem sistemu podaljšanega dosega, je voznik povsem neobremenjen, saj ne bo nikoli obstal ob cesti zaradi praznega akumulatorja. Ampera namreč zagotavlja vse okoljske prednosti in živahne zmogljivosti električnega avtomobila, brez njegovih negativnih lastnosti.

Neodvisne raziskave so pokazale, da je Amperin doseg vožnje izključno na energijo iz akumulatorjev, torej vožnje brez emisij, skladen s potrebami 80 odstotkov voznikov v Evropi. Ob tem znaša njen doseg tudi več kot 500 kilometrov, zahvaljujoč posebnemu sistemu podaljšanega dosega z bencinskim motorjem. Ko se akumulatorji izpraznijo, motor začne neopazno, samodejno delovati kot generator električne energije,.

Zasnova s petimi vrati zagotavlja udobno namestitev štirim odraslim potnikom. Zadnja sedeža je mogoče zložiti v ravno dno. Osnovna prostornina prtljažnika znaša 310 litrov.

Ko bo proti koncu letošnjega leta Ampera zapeljala na trg, bo potrdila Oplovo tradicijo ponudbe napredne tehnologije s prednostmi, za pravšnjo ceno. Tako kot za vse izdelke Opla velja tudi za Ampero v Nemčiji in Veliki Britaniji, ne glede na leta uporabe, jamstvo za 160.000 prevoženih kilometrov in osemletno jamstvo (160.000 km) za akumulatorski sklop.

Za Ampero je v Evropi določena priporočljiva maloprodajna cena 42.900 evrov.  Cena bo na določenih trgih nekoliko odstopala, pač glede na različne stopnje opremljenosti. V nasprotju z drugimi izdelovalci, Opel v ceniku navaja celoten znesek za avtomobil in ga ne deli na nepregleden način – na strošek avtomobila in akumulatorjev.

Opel Ampera je naletela na široko odobravanje, saj so ji tako mediji, kot splošna javnost, že podelili številna posebna priznanja in jo izbrali za najboljšo v številnih ocenjevanjih in izborih. Oplovo električno vozilo ob tem elektrificira tisoče ePionirjev po vsej Evropi. To so potencialni kupci, ki so se kot prvi prijavili za preizkusno vožnjo. Ob številnih drugih ugodnostih so deležni ekskluzivnih informacij in storitev. Skupnost ePionirjev, ki se ji je mogoče pridružiti na spletnem naslovu www.opel-ampera.com, šteje že več kot 5000 potencialnih kupcev. Opel pričakuje, da bo v letu 2012 prodal približno 10.000 Amper.

»V primerjavi s konvencionalnim električnimim avtomobilom, je lahko Opel Ampera edini avtomobil, ki ga uporabnik potrebuje,« pravi Alain Visser, podpredsednik Opla, zadolžen za prodajo, marketing in poprodajo. »Ampera namreč združuje vse. Revolucionaren pogonski sklop, napredno obliko, izjemno varnost, veliko kakovost in do uporabnikov prijazne funkcije z vrhunskimi voznimi lastnostmi. Ampera je več kot le fascinanten, tehnološko napreden avtomobil, z veliko stopnjo okoljske sprejemljivosti, ugotavlja Visser in doda: »Spreminja vizijo v realnost ter uveljavlja filozofijo znamke Opel in njene vrednote, na posebej napreden, trendovski način. Ampera dokazuje zeleno, zelo pozivno, kreativno in v prihodnost usmerjeno razmišljanje družbe, s čimer se želimo spoprijeti z izzivi prihodnosti.«

Ampera je trenutno najbolj izpostavljen del Oplovega programa izdelkov e-mobilnosti, ki sodi v vrh tovrstne ponudbe v avtomobilski industriji. Vanj sodi še majhen, le z električno energijo, shranjeno v akumulatorjih gnan mestni avtomobil in razvoj vozil na gorivne celice, z vodikom kot lastnim virom električne energije.

Električni pogonski sklop Voltec

Električni pogonski sklop, nameščen ob bencinskem motorju v sprednjem delu vozila, sestavlja električni motor za pogon, generator električne enrgije/elektromotor in planetarni menjalnik, ki z manjšanjem hitrosti vrtenja električnega motorja veča učinkovitost celotnega sistema. V nasprotju s klasičnim pogonskim sklopom, nima več stopenj prestavnih razmerij.

Ob delovanju sistema podaljšanega dosega, ki začne delovati samodejno, ko akumulatorji dosežejo minimalno napolnjenost, se moč motorja v generatorju spreminja v električno energijo potrebno za pogon električnega motorja. Generator poganja posebej učinkovit 1,4-litrski bencinski motor z največjo močjo 63 kW (86 KM).

Strokovnjaki Opla pričakujejo, da bodo vozniki v 90-odstotkih izbrali enega izmed dveh osnovnih programov delovanja, »Normal« in »Sport«. V programu delovanja »Sport« se poveča odzivnost stopalke za pospeševanje. Na voljo sta še dva dodatna programa delovanja. Program »Mountain« zagotavlja zadostno zalogo energije v akumulatorjih za vožnjo po gorskih cestah, oziroma cestah z zahtevnimi vzponi. Program delovanja  »Hold-charge« z zagonom in delovanjem motorja na notranje izgorevanje zagotavlja ohranjenje energije v akumulatorskem sklopu in tako omogoča, da Amperin doseg vožnje na izključno električni pogon ohrani za urbana območja in središča mest, torej za območja v katerih veljajo ostre omejitev za izpuste.

Izviren akumulatorski sklop v obliki črke T, z maso 198 kg, vgrajene kapacitete 16 kWh je nameščen v osrednji del vozila in zavarovan z izjemno trdnimi elementi iz martenzita. Združuje 288 prizmatičnih litij-ionskih akumulatorskih celic. Zagotavlja optimalne zmogljivosti in trajnost. Prvič v industrijskem obsegu izdelave so zanj uporabili sistem tekočinskega toplotnega upravljanja, saj je edini množično izdelan akumulatorski sklop, ki ga je mogoče greti in ohlajati. Pri razvoju tega naprednega akumulatorskega sklopa je imel ključno vlogo Oplov evropski center za alternativne pogone v Mainz-Kastlu v bližini Rüsselsheima.

Akumulatorje Ampere je mogoče preprosto polniti, saj je opremljena s šestmetrskim kablom shranjenim v prtljažniku. S preprostim priključkom na standardno električno omrežje (230V/16A) lahko uporabniki popolnoma napolnijo izpraznjene akumulatorje v manj kot štirih urah in ob tem izberejo najbolj ugoden čas polnjenja akumulatorjev, ko je cena električne energije najbolj ugodna.

Zunanjost in notranjost

S pravšnjim ravnovesjem proporc, ima nizka in široka Ampera dinamično, v prihodnost zazrto podobo. Električna vozila niso še nikoli bila tako privlačna in oblikovno prepričljiva!

Z vpadljivimi sprednjimi lučmi v obliki bumeranga, najnovejšim elementom Oplovega oblikovalskega jezika, je Ampera prepoznavna, tako kot veliki, izstopajoč Oplov logo na zajetni in vpadljivi maski motorja. Vse, kar združuje ta revolucionarni avtomobil je bilo zasnovano in preizkušeno za doseganje najvišje stopnje učinkovitosti. Zato je Ampera eden najbolj aerodinamičnih in energetsko učinkovitih avtomobilov na trgu.

V notranjosti Ampere se odraža inovativnost pogonskega sklopa. Dva interaktivna, visokoresolucijska barva zaslona odražata avtomobilov enkraten status v Oplovi ponudbi. Integrirana sta v prepoznavno Oplovo zasnovo, zaokrožene armaturne plošče.

Konvencionalne merilnike nadomešča voznikov informacijski center (DIC – Driver Information Center) pred voznikom, z možnostjo različnih izpisov in različne grafike. Zasnovan za kar se da preprosto uporabo, DIC barvni zaslon za upravljanje na dotik pa je nameščen na vrhu sredinske konzole. To je primarni zaslon za upravljanje informacijsko zabavnih sistemov, satelitske navigacije, klimatske naprave ter nadzor porabe energije in funkcijsko upravljanje polnjenja akumulatorjev.

Na zaslonu DIC je ob podatku o hitrosti grafičen prikaz vrteče krogle, ki se premika navzgor ter navzdol in spreminja barve glede na hitrost vožnje, pospeševanje in zaviranje. Z ohranjanjem krogle v sredinski legi je dosežena optimalna poraba energije.

Potniški prostor je prostoren, udoben in uporaben na ravni premijskega kompaktnega avtomobila. Zasnova s petimi vrati je namreč posebej prilagodljiva, ob tem pa sedeži zagotavljajo udobno namestitev štirim odraslim potnikom. Z zlaganjem zadnjih dveh sedežev je mogoče prtljažnik z osnovnih 310 litrov povečati na 1005 litrov. Akumulatorski sklop je nameščen nizko, v dnu osrednjega dela avtomobila, kar omogoča zlaganje naslonjal zadnjih sedežev v ravno dno.

Bogata opremljenost

Ob serijski elektronski klimatski napravi in avdio napravi s funkcijskimi stikali na volanskem obroču, je za doplačilo na voljo tudi premijski avdio sistem znamke Bose®, ki vključuje tudi satelitsko navigacijo. Avdio sistem Bose® Energy Efficient Series zagotavlja izjemno kakovost zvoka ob 50 odstotkov manjši porabi energije, kot konvencionalni avdio sistem primerljivih zmogljivosti. Zabavno informacijski sistem združuje šest zvočnikov in posebni nizkotonski zvočnik. Ima trdi disk spomina 60 GB, od katerih je 30 GB namenjenih shranjevanju glasbe. Za satelitsko navigacijo je značilno dinamično delovanje brez časovnega zamika, na volanskem obroču so funkcijska stikala, povezava bluetooth pa omogoča prostoročno uporabo telefona.

Ob električnem sistemu ogrevanja, klimatski napravi in ogrevanih prednjih sedežih je v notranjosti zagotovljeno udobje v najbolj raznolikih vremenskih razmerah. Na voljo so tri različne nastavitve delovanja klimatskega sistema, izključno ventilator (Fan), delovanje z zmanjšano močjo (Eco) in delovanje za zagotavljanje najvišje možne ravni udobja (Comfort). Z njimi je poleg ostalega mogoče uravnavati vpliv sistema na doseg vozila z izključno električnim pogonom in gospodarnost porabe goriva.

Užitek v vožnji s podvozjem, skladnim z evropskimi merili

Vodljivost Ampere je primerljiva z vodljivostjo natančno nastavljene športne limuzine. Podvozje so razvili Oplovi strokovnjaki v Rüsselsheimu. Njegove značilnosti zmorejo zadovoljiti pričakovanja posebej zahtevnih uporabnikov.

Spredaj so kolesa vpeta na karoserijo preko vzmetnih nog McPherson, s spodnjim prečnim vodilom iz aluminija in hidravličnimi pušami. Poltoga zadnja prema z vzvojno ročico združuje prednosti klasične vzvojne preme z majhno maso in veliko ravnijo nadzora previsa koles.

Volan z zobato letvijo ima električni servo ojačevalnik združen v celosten sistem s kakovostnimi elementi ZF. Ima dva pastorka, enega za obračanje in drugega za podporo, s čemer se prilagaja zahtevnosti obračanja.

Napreden sistem uravnavanja trenja med zaviranjem, v največji možni meri povečuje pridobivanje energije s pojemki vozila. Omogoča izjemno stopnjo regeneracijskega zaviranja z električni motorjem, ko se z zaviranjem polnijo akumulatorji. Ob močnejši obremenitvi zavorne stopalke ob hitrem ustavljanju, se samodejno sproži delovanje tornih zavor. Uravnavanja delovanja zavor voznik ne zazna.

Najvišja stopnja pasivne varnosti

Osnovna zgradba Ampere je izjemno trdna in odporna na udarce. Za zagotavljanje najvišje ravni zaščite pri trkih je 80 odstotkov zgradbe iz posebnih, najtrših jekel.

Ob razvoju Ampere je bilo opravljenih več kot 50 preizkusnih trčenj z različnimi hitrostmi in pod različnimi koti spredaj, zadaj in s strani. Prav tako so bila izvedena tudi preizkusna prevračanja.

Z obsežnimi testiranji je bila preverjena in zagotovljena najvišja stopnja varnosti  sklopa litij-ionskih akumulatorjev, vključno z vodno zatesnjenostjo ob vožnji po mokrem cestišču in celo po globlji stoječi vodi, ki seže do dna vozila. V sili lahko reševalci akumulatorje preprosto izključijo iz tokokroga.

Ampero bodo izdelovali v General Motorsovi tovarni Hamtramck v Detroitu. Akumulatorski sklop je prav tako lasten izdelek General Motorsa, izdelan v Brownstownu blizu Detroita, prvi tovrstni tovarni, ki jo je postavil kateri izmed avtomobilskih izdelovalcev v ZDA.