Novo doma: Mercedes-Benz Citan za MacGyverja

Aktualno, Novosti

Predstavljamo vam novega Kangooja, ups, v bistvu je Mercedes-Benz Citan. Bodoči Smart se bo izdeloval v Revozu skupaj z Renault Twingom nove generacije, a pred tem so nam Nemcsi postregli že s prvim skupnim izdelkom nove naveze. Mercedes-Benz se s Citanom tako podaja…

Predstavljamo vam novega Kangooja, ups, v bistvu je Mercedes-Benz Citan.

 
Bodoči Smart se bo izdeloval v Revozu skupaj z Renault Twingom nove generacije, a pred tem so nam Nemcsi postregli že s prvim skupnim izdelkom nove naveze. Mercedes-Benz se s Citanom tako podaja v vode kjer kraljujejo Fiat Doblo, Citroen Berlingo, Peugeot Partner in seveda Volksewagen Caddy.
 
6C057012-46FA-11E2-AD07-E7A465B94067
 
Poudarek vozila je na udobnem delovnem mestu, zaradi česar so izpopolnili Renaultova prednja sedeža, pripravili boljšo izolacijo ter malce spremenili podvozje. Serijsko pa vgrajujejo tudi adaptivni ESP in glede na zvedenko do šest varnostnih blazin.
 
Citan je na voljo v treh oblikah in treh dolžinah; Furgon (v kompaktni, dolgi in ekstradolgi različici), Mixto (v ekstradolgi) in Kombi (v dolgi).
 
Nekaj poudarkov o novem vozilu:
– Renaultovi motorji v ponudbi Citana so prilagojeni; spremenjeni sta elektronika in glava motorja
– Dizelski motorji so 108 CDI (55 kW), 109 CDI (66 kW) in 111 CDI (81 kW)
– Bencinski motor je 112 (84 kW)
– Vsi motorji so Euro 5, najekonomičnejši porabi 4,3 l/100 km.
– Šibkejša dva dizla sta na voljo s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom, medtem ko močnejši dizel in edini bencinar v prodaji s 6-stopenjskim
– Glede na različico se razlikuje tudi oprema, velja izpostaviti nekaj opreme Citana kombi kot osebno vozilo: zavorni asistent, ABS in ASR, ESP, nosilnost 1950 kg, 6 zračnih blazin, odlagalna polica nad vetrobranskim steklom, klimatska naprava, predpriprava za radio, asistent pri speljevanju,…
 
Cene Citana se gibljejo od 15.480 (108 CDI, Furgon) do 19.920 evrov, kolikor želijo za Citana tovorno ali osebno vozilo s 111 CDI motorjem.
 
V letu 2013 je želja na slovenskem ozemlju prodati 50 vozil. Od tega jih bo tretjina uporabljenih kot osebno vozilo, preostali 2/3 kot komercialne različice.
 
Mercedes-Benz pa nam je s Citanom vrnil tudi vsaj eno epizodo priljubljenega TV junaka MacGyverja. Video “s starcem” je vreden ogleda.