Nova generacija Porsche Boxsterja

Aktualno, Novosti

Še nikdar v zgodovini Porscheja Boxsterja ni bil prehod na novo generacijo tako kompleksen. Novi odprti 2-sedežnik ima povsem novo karoserijo, izdelano po načelu lahke gradnje, in na novo zasnovano podvozje. Znatno manjša masa…

Še nikdar v zgodovini Porscheja Boxsterja ni bil prehod na novo generacijo tako kompleksen.

 
4449EBF8-3DDB-11E1-BF56-898366B94067Odprti 2-sedežnik ima povsem novo karoserijo, izdelano po načelu lahke gradnje, ki je v koncernu že dobro uveljavljena, in na novo zasnovano podvozje. Manjša masa, daljša medosna razdalja, širši kolotek in večja kolesa – ob dodatni podpori elektromehanskega servokrmiljenja – še povečujejo vozno dinamiko.
 
Novi modeli Boxster se lahko pohvalijo z izboljšanimi voznimi lastnostmi in hkrati z do 15 odstotkov manjšo porabo goriva – ta je odvisna od modela, a v vsakem primeru bistveno manjša od osmih litrov na sto kilometrov. 
 
Boxster tako izpolni vse, kar obljublja temeljito spremenjeni dizajn, s kratkima previsoma, naprej pomaknjenim vetrobranskim steklom, bolj položno silhueto in izrazitimi robovi. Nad potniki se pne povsem novo zasnovana električna zložljiva streha, ki nima pokrova predala za zložljivo streho. Notranjost je zasnovana tako, da vsem potnikom daje več prostora. Realizirana je nova porschejevska linija s poševno sredinsko konzolo, ki od Carrere GT naprej pri vseh modelih zagotavlja izboljšano ergonomijo. 
 
Nova generacija modela se premierno predstavlja v klasičnem paru – Boxster in Boxster S. V oba modela je vgrajen 6-valjni bokser motor z direktnim vbrizgavanjem bencina. K večji učinkovitosti motorja prispevajo sistem za rekuperacijo zavorne energije, toplotni management in sistem start-stop. Novi agregat za osnovni model pri 2,7-litrski prostornini razvije moč 195 kW (265 KM) – 10 KM več kot predhodnik z večjo gibno prostornino. Tehnično temelji na 3,4-litrskem motorju Boxsterja S, ki razvije 232 kW (315 KM), tj. 5 KM več kot doslej. Oba modela sta serijsko opremljena s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom; 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko Porsche Doppelkupplungsgetriebe (PDK) je na voljo za doplačilo. Oba športna avtomobila najboljše vrednosti porabe goriva in pospeškov dosegata z menjalnikom PDK. Poraba goriva s PDK znaša pri Boxsterju 7,7 l/100 km, pri Boxsterju S pa 8,0 l/100 km. Boxster z menjavo prestav brez prekinitve prenosa pogonske moči pospeši od 0 do 100 km/h v 5,7 sekunde, Boxster S pa v 5,0 sekunde. 
 
90BC9D6A-3DD5-11E1-AAAA-898366B94067
 
Kupcem, ki si želijo še več vozne dinamike, je za Boxster kot dodatna oprema na voljo paket Sport Chrono, ki prvič vključuje dinamično vpetje menjalnika. Novost za Boxster je tudi sistem Porsche Torque Vectoring (PTV) z mehansko prečno zaporo diferenciala.
 
Prodaja nove generacije Boxsterja bo predvidoma stekla 14. aprila letos. Cena osnovnega modela bo v Sloveniji znašala 55.601 evrov za Boxster in 67.470 evrov za Boxster S.