Nissan DeltaWing prejel nagrado za pionirsko vlogo in inovativnost

Avtomobilizem, Šport

Letošnja podelitev Autosport Awards 2012, Oskarjev avtomobilskega športa, ki je potekala v londonskem hotelu Grosvenor House, je bil svojevrsten Nissanov večer veselja, saj je Nissan za DeltaWing prejel nagrado za pionirsko vlogo in inovativnost.

Letošnja podelitev  Autosport Awards 2012, Oskarjev avtomobilskega športa, ki je potekala v londonskem hotelu Grosvenor House, je bil svojevrsten Nissanov večer veselja, saj je Nissan za DeltaWing prejel nagrado za pionirsko vlogo in inovativnost.

Nissan DeltaWing je zasedal naslovnice, obračal glave in delil javno mnenje, kjerkoli se je pojavil. Za Nissan je projekt predstavljal poseben zagon skozi celotno sezono. Navdušil ni le privržence avtomobilskega športa; s svojo intrigantno zunanjostjo je namreč pritegoval poglede in pozornost tudi tistih, ki ne sodijo med avtomobilsko športne navdušence.
 
89407C5A-50C6-11E2-A732-E7A465B94067
 
Na podelitvi nagrade sta bila prisotna tudi prvi voznik Nissan DeltaWinga Marino Franchitti in dizajner Ben Bowlby.
 
“Glede na to, da na svojih dveh dirkah doslej ni tekmoval v uradni razvrstitvi, je nagrada predstavnikov industrije in medijev toliko večje priznanje za celoten projekt,” je dejal Bowlby. “Priznati moram, da doslej v življenju nisem ustvaril še ničesar tako kul. Bistvo Nissan DeltaWinga je učinkovitost. Upamo, da bo avtomobil imel vlogo zagona nadaljnjega razvoja avtomobilskega športa. Veliko ljudi je imelo ključno vlogo pri razvoju avtomobila, vendar moram izreči posebej veliko zahvalo konzorciju Don Panoz’s garage 56 z DeltaWing Racing Cars in seveda ACO. Prispevka Nissana in Michelina sta bila ob tem poseben imperativ. Družbi sta bili izjemni in njun prispevek ter miselni preskok je omogočil, da je avtomobil postal resničnost. K projektu sta namreč pristopila, ko smo imeli veliko dvomov o tem, kako bo avtomobil vozil skozi zavoje.”
 
Izviren Nissan DeltaWing ima primerljive zmogljivosti z dirkalnimi avtomobili Le Mans, a porabi le polovico goriva in gum v primerjavi z njimi, ob za polovico manjši moči motorja, količniku aerodinamičnega upora in masi.
 
A priznanja in odobravanje niso omejene le na Nissan Delta Wing. Avtomobil je namreč že dobil priznanje za inovativnost revije EVO, z glasovanjem bralcev je postal dirkalnik leta revije Automobile, revija Popular Science pa mu je podelila nagrado Najboljše od novega. Ben Bowlby je od Royal Automobile Club dobil medaljo Simms in nagrado Dino Toso za najboljšo dirkaško aerodinamiko na svetu, ki mu jo je podelila revija Race Tech.