Mazdin konvoj prispel v Moskvo

Aktualno, Saloni, Zanimivosti

Karavana “Mazda Route3 – Hiroshima to Frankfurt Challenger Tour 2013” je varno prispela v Moskvo po prevoženih 12.500 km in 23 napornih dneh na poti. Vseh osem Mazd3 nove generacije je v odličnem stanju, s čimer potrjujejo svojo izjemno vzdržljivost in zanesljivost.

Karavana “Mazda Route3 – Hiroshima to Frankfurt Challenger Tour 2013” je varno prispela v Moskvo po prevoženih 12.500 km in 23 napornih dneh na poti. Vseh osem Mazd3 nove generacije je v odličnem stanju, s čimer potrjujejo svojo izjemno vzdržljivost in zanesljivost. Točno po planu so kompaktne limuzine v ponedeljek 2.9. nadaljevale svojo pot proti zahodu. 

mazda3 moskva 2013Zadnje zanimivosti na poti so bile postanek pri največji ruski elektrarni in vožnja po delu ene najstarejših cest na svetu imenovane Čujski trakt. Posadke so si odpočile ob jezeru Čani, ogromni zalogi sladke vode, v katerem po prepričanju domačinov živi ljudožerska pošast. Nekoliko zahodneje, v Kungurju so si udeleženci  ogledali znamenito Ledeno jamo z njenimi zavitimi rovi in nenavadnimi ledenimi in kamnitimi skulpturami. Po prehodu iz Azije v Evropo na Uralu, so se ustavili v dveh najbolj znanih ruskih kremljih – Kazanu in Nižnjem Novgorodu ter prispeli v glavno mesto v soboto zvečer.  Tam so se pridružili Festivalu hitrosti, ruski različici angleškega GoodWood festival, kjer je bil konvoj Mazda Route3 posebna atrakcija. Če že ne na stezi pa prav gotovo v srcih 10.000. obiskovalcev v olimpijskem športnem kompleksu Lužniki. To je bila ponovitev toplih dobrodošlic za udeležence karavane na sprejemih, ki so jih v preteklih tednih pripravili lokalni Mazda3 klubi vzdolž dolge poti.

Upoštevajoč vse okoliščine se Mazda3 nove generacije drži izjemno dobro po prečenju večine ruskega teritorija, pogosto po poškodovanih ali neasfaltiranih cestah z  nevarnimi udarnimi jamami in nekaj prebitimi pnevmatikami. Celo prtljažnik prepojen z bencinom iz rezervnega kanistra in kamen velikosti lubenice nista avtomobilu številka sedem preprečila nadaljevanja planirane poti.

Zadnja skupina udeležencev je v ponedeljek začela sedmo etapo, ki jih bo preko treh evropskih prestolnic Minska, Varšave in Berlina, po  prevoženih 2.500km pripeljala na Frakfurtski avtomobilski salon, kjer bodo razstavljeni štirje od osmih sodelujočih avtomobilov.

Jerome de Haan, direktor PR oddelka Mazda Motor Europe pravi: “Dve stvari zbujata pozornost na tem potovanju: kako dobro se Mazda3 obnaša v pogojih, ki so slabši kot bi kdorkoli lahko pričakoval in kako gostoljubni so bili ljudje ob poti. Kjerkoli potuje konvoj ga ljudje občudujejo, mahajo v pozdrav in celo ploskajo. Mazda3 je prava atrakcija.”

Iz Moskve se je domov srečno vrnila tudi slovenska ekipa, ki je Mazdo3 številka 3 v petih dneh in po prevoženih 2.550km, v najdaljši etapi celotnega potovanja, varno prepeljala iz zahodnosibirskega Tjumna v Moskvo. Člani posadke so bili novinar Dela Blaž Močnik, novinar Siola Ciril Komotar in predstavnik Mazde Motor Slovenija Bogdan Žvanut. Njihov prvi komentar po vrnitvi je bil namenjem ogromnim ruskim razsežnostim in čudovitim krajem, predvsem pa presenetljivo nizki porabi goriva in udobni vožnji na slabih cestah. Pravijo, da je vsakodnevna deset in večurna vožnja z Mazdo3 veliko manj utrujajoča kot nekajurno letalsko potovanje.