Luka: Je Leon X-Perience približek idealnega avtomobila?

Blog, Seat, Testi

Ekstremno vroče (zgodnje)poletno popoldne in primorska avtocesta. Na sovozniškem sedežu ostarelega avtomobila, ki mu je pravkar “crknila” klimatska naprava, se počasi prebijam skozi bolj ali manj “intenzivne” zastoje. Dan se mi je zdel nekako primeren, da oblečem srajco. Pa sem kaj kmalu ugotovil, da ta, če je prepotena, kot je bila v danem trenutku, prav […]

Seat Leon X-Perience

Ekstremno vroče (zgodnje)poletno popoldne in primorska avtocesta. Na sovozniškem sedežu ostarelega avtomobila, ki mu je pravkar “crknila” klimatska naprava, se počasi prebijam skozi bolj ali manj “intenzivne” zastoje. Dan se mi je zdel nekako primeren, da oblečem srajco. Pa sem kaj kmalu ugotovil, da ta, če je prepotena, kot je bila v danem trenutku, prav nič ne prispeva k mojemu videzu …

Z vsakim kilometrom bližje Ljubljani je bilo slabše. Počasno cijazenje ter naraščajoča vročina. Pa najbrž ne zaradi tega, ker bi se dvigovala temperatura ozračja. Dan se je namreč že prevešal v pozno popoldne, s tem pa se je iztekal tudi moj čas za prevzem testnega vozila. Osebje v avtomobilskih salonih pač ne želi delati nadur. K sreči mi je uspelo. In to vsega tri minute pred iztekom časa. V naglici se še komajda zahvalim svojemu prevozniku in že držim v rokah ključe …

… ključe Seata Leona X-Perience. Ves prepoten pristopim k razbeljenemu vozilu, ki je pridno na žgočem soncu cel dan čakalo na moj prihod. Trud in nervoza sta bila poplačana. Ampak ne takoj …

Seat Leon X-Perience je podrejen avanturizmu

Seat Leon X-Perience je podrejen avanturizmu

… to se je zgodilo natanko po slabih desetih sekundah uporabe vozila, kolikor je za odpiranje porabila steklena panoramska streha. Piš vetra, ki me je oplazil že takoj, ko sem zapustil parkirišče, je pomenil pravo olajšanje.

Ko so se možgani ohladili na primerno delovno temperaturo, se je lahko začel test. Za začetek me je čakala pot iz Ljubljane na Primorsko. Ta bi morala predstavljati tisto pravo okolje, kjer ima Leon X-Perience možnost, da na najboljši način pokaže svoj potencial.

Oranžni šivi tu, oranžni šivi tam ...

Oranžni šivi tu, oranžni šivi tam …

No, avtocesta (ponovno primorska) to že ni. Da sem zaprl streho, je bila prva stvar, ki sem jo moral storiti. Do približno 80 kilometrov na uro sem nekako še lahko užival v “kabrio” občutku, nato pa je bobnenje postalo neznosno. Naslednja stvar, ki na avtocesti užitka ne omogoča, je 1.6-litrski motor TDI. 110 konjskih moči bo vsekakor premalo za aktivnejšega voznika, medtem ko bo za tiste bolj ležerne voznike zadostovalo. Za začetek alternativo v Leonu X-Perience predstavljata močnejša dvolitrska dizla, a ta vozilo precej podražita, tako pri sami ceni kot porabi goriva.

Notranjost sicer nudi prijeten ambient, a funkcionalnost nekoliko kvari zastarel "infotainment"

Notranjost sicer nudi prijeten ambient, a funkcionalnost nekoliko kvari zastarel in počasen “infotainment”

Šibkejši motor pa niti nisem želel preveč priganjati, saj Leon X-Perience na splošno nudi zelo prijetno potovalno okolje. Notranjost krasijo zelo dopadljivi detajli. Všeč so mi bili predvsem oranžni šivi na robovih sedežev, volanskem obroču in ročici menjalnika. So ravno prav diskretni, da sovpadajo z Leonovim slogom, obenem pa poskrbijo za pridih vznemirljivosti in nam sporočajo, da vozimo posebnega Leona.

Tako sem zapeljal iz predora Dekani, ki je zadnji v vrsti preden se pred nami razprostre Koper. Čim hitreje sem želel zapeljati z avtoceste. Čeprav je bila moja končna destinacija Izola, sem uporabil že izvoz Bertoki (Primorci razumete, ostalim pa na hitro pojasnim, da sem si s tem pot, z obzirom, da odslej mnogo hitrejša teče preko predora Markovec, precej podaljšal). Vse je bilo podrejeno temu, da čimprej ponovno odprem panoramsko streho in užijem vonj po morju.

Po “šihtu” pa sem, kakopak, zavil v gostilno. 🙂 Ker prej v naglici nisem utegnil, sem tako končno našel čas, da podrobno preučim zunanjost Leona X-Perience. Avtomobil sem parkiral v bližino terase in ob klepetu s prijateljem ugotovil, da je izgled avtomobila natanko po mojem okusu.

Kot britev ostri robovi :)

Kot britev ostri robovi 🙂

Emocije, strast, svežina, mladost … To so smernice oblikovanja Seatovih vozil, ki znotraj skupine Volkswagen zaseda mesto znamke, ki jo najbolj zaznamuje športni duh. Lahko bi rekli, da je še najmanj “resna” – prej kot možgane pa želi osvojiti kupčevo srce. Agresiven pogled, lepa bočna linija … Ostri robovi, na katerih bi se lahko urezali. Če se Seatovi oblikovalci drogirajo, so najbrž med dizajniranjem Leona zaužili metamfetamin*.

*Visoki odmerki metamfetamina povzročijo akutno povečano stimulacijo osrednjega živčnega sistema in izzovejo evforijo, razdraženost ter občutek povečane energije in moči. Človek se počuti vznesenega, vzburjenega in močnega.

*Visoki odmerki metamfetamina povzročijo akutno povečano stimulacijo osrednjega živčnega sistema in izzovejo evforijo, razdraženost ter občutek povečane energije in moči. Človek se počuti vznesenega, vzburjenega in močnega.

Če sem iskren, je po mojem mnenju metamfetamin relativno primerna droga za dizajnerje avtomobilov. No, seveda so kasneje vskočili Nemci in dali šalo na stran. Leon mora biti, “natürlich”, podoben Golfu. Za nameček pa so ga, “natürlich”, tako kot vozila sestrskih znamk z imeni Allroad, Alltrack in Scout, obuli v gojzarje.

Če tudi sam postavim šalo na stran in povzamem: Leon X-Perience nudi mešanico španske drznosti, nemške resnosti in obenem (je le t. i. “softroader”) zagotavlja vsestransko funkcionalnost. A ni to morda celo približek idealnega avtomobila? Preden kaj takega iz vprašanja spremenim v trditev, pa sem avtomobil z oznako X-Perience moral preizkusiti tudi izven cone udobja klasičnega Leona.

Nisem dolgo izbiral. Izbral sem kar prvo naselje po abecednem vrstnem redu. 🙂 Abitanti so odročna vasica, ki jo je kljub temu, da je zaščitena kot kulturni spomenik, dodobra načel zob časa. Prav zaradi odročnosti (do nje vodi ovinkasta, na določenem odseku le makadamska cesta) tam uradno prebiva le 19 ljudi. Ugibam, da je ta številka pravzaprav verjetno še nekoliko manjša, saj med svojim obiskom v Abitantih (ime v italijanščini pomeni “prebivalci”) nisem srečal niti ene same duše.

LeonXperience-10aa

Zaradi odročnosti vasi se je prebivalstvo izselilo, predvsem v obmorska mesta.

Čeprav je bila avanturistično mikavna tudi sama končna destinacija, pa sem se na izlet v večji meri odpravil zaradi poti. Prišel sem do spoznanja, da so zavite ceste v zaledju slovenske Istre tisto pravo, kar je pisano na kožo Leonu X-Perience. Najprej umirjena panoramska vožnja in sprotno fotografiranje, kasneje užitek ob izkoriščanju štirikolesnega pogona in ustvarjanju oblaka dima na makadamski poti. Ta izlet je bil res za “gušt“.

Kljub temu, da je Leon X-Perience t. i. “softroader” (kar v osnovi pomeni, da na pravem “off roadu” ne z njim ne pridemo nikamor), sem se odločil, da mu moram pripraviti tudi malo zahtevnejši preizkus. Poklical sem našega odličnega fotografa Jana, ki je obenem tudi dober poznavalec tovrstnih poti. Izkazalo je, da sva Leonu skupaj nehote pripravila pravi ultimativni preizkus “off road” sposobnosti:

Kraj: Kamniška Bistrica.
Čas: Po nevihti in pred nevihto.
Podlaga: Blato, kamenje, voda.

Čeprav v osnovi ne gre za preveč zahtevno pot, so tokrat vremenske razmere le-to spremenile v točno tako, kakršne svojemu “softroaderju” na 18-palčnih platiščih zagotovo ne bi privoščili. Kar stiskalo me je pri srcu, ko je avtomobil le s težavo premagoval (ali pa ga celo ni) zahteven teren. Če bi rekel, da sem posebej užival, ne bi govoril po resnici. A bil je pravi test … v primeru pobega v divjino ob apokalipsi povezani z napadom zombijev. 🙂

Dobre “fotke” ne nastajajo doma na kavču … 😉

No, vse muke je odtehtala končna foto lokacija. Jan pač že ve, da dobre “fotke” ne nastajajo doma na kavču. Scena je bila osupljiva. Popolna divjina obdana s pobočji Kamniško Savinjskih Alp. Z njih pa so viseli grozeči oblaki, ki so nam za las še prizanesli z močnim nalivom … Občutki, ki človeka prisilijo, da pozabi na vsakdanjo monotonost in uživa v prvovrstno avanturističnem trenutku.

Torej: Ali je Seat Leon X-Perience približek idealnega avtomobila? Vsekakor ne. S tem bi v prvi vrsti užalili “softroaderski” klan znotraj VW družine. Dejstvo je, da Leon predstavlja cenejšo in posledično tudi manj izpopolnjeno alternativo Audijevemu Allroadu. A moram priznati, da me na test Leona X-Perience vežejo izredno lepi spomini. To pa je tudi največja dodana vrednost, ki jo za moj okus avtomobil lahko ponudi …


Avtor fotografij iz Kamniške Bistrice je Jan Gregorin.

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.

… mimogrede, ustvarili smo tudi svoj Snapchat profil: Najdete nas pod uporabniškim imenom avtoovernet! ?

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.