Luka: 5 zanimivih dejstev o Nissanu

Blog

Prvo ime podjetja je bilo Kvajšinša (angleško: Kwaishinsha). To ime je bilo v uporabi od leta 1911 do leta 1914 …

1. Prvo ime podjetja je bilo Kvajšinša (angleško: Kwaishinsha). To ime je bilo v uporabi od leta 1911 do leta 1914, ko se je podjetje preimenovalo v DAT (po začetnicah priimkov treh začetnih investitorjev).

Foto: Nissan

Foto: Nissan

2. Nissan je enkrat v zgodovini uspel sodelovati tudi z znamko Alfa-Romeo. Nastal je model Arna. Alfa je s tem modelom želela vstopiti na trg “hatchbackov”, Nissan pa prodreti na evropski trg. Po prevzemu Alfe-Romea s strani Fiata je sodelovanje propadlo.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

3. Eden najbolj prepoznavnih Nissanovih modelov, je Skyline GT-R. Z dvema prekinitvama se model izdeluje že od leta 1969. Danes njegovo zapuščino ohranja in nadaljuje model GT-R.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

4. Leta 2010 je Nissan lansiral model Leaf. Šlo je za prvi povsem električni avtomobil masovne proizvodnje na svetu. Marca 2014 je bil Leaf že najbolje prodajani električni avtomobil vseh časov.

142576_nissan_breaks_the_ice_as_new_nissan_leaf_30kwh_hits_showrooms

Foto: Nissan

5. Nissan se lahko pohvali celo z izdelavo rakete na trdo gorivo. Ta je v vesolje v letih 2000-2006 ponesla šest satelitov za znanstvene namene. 

m-v_launching_astro-e2

*Bonus: Na naslovni fotografiji je posebni predelan model legendarnega Skylinea “Hakosuka”. Ta je v japonskem prvenstvu turnih avtomobilov dosegel kar 52 zmag.