Jaguar se vrača v svet dirk

Aktualno, Avtomobilizem, KHD, Šport

Jaguar je objavil, da se vrača v globalni svet avtošporta. Jeseni 2016 se bo Jaguar kot proizvajalec z lastno ekipo pridružil tretji sezoni prvenstva v Formuli E zveze FIA. Formula E zveze FIA je prvo prvenstvo enosedežnikov z električnim pogonom na svetu. Formula E predstavlja edinstveno priložnost za nadaljnji razvoj tehnologij družbe Jaguar Land Rover […]

Jaguar Formula E

Jaguar je objavil, da se vrača v globalni svet avtošporta. Jeseni 2016 se bo Jaguar kot proizvajalec z lastno ekipo pridružil tretji sezoni prvenstva v Formuli E zveze FIA. Formula E zveze FIA je prvo prvenstvo enosedežnikov z električnim pogonom na svetu.

Formula E predstavlja edinstveno priložnost za nadaljnji razvoj tehnologij družbe Jaguar Land Rover in pogonskih sklopov električnih vozil, vključno z motorji in akumulatorji.

Nick Rogers, direktor inženiringa v skupini Jaguar Land Rover, je povedal: “Ponosen sem, da lahko objavim Jaguarjev povratek v svet dirk in to prav v prvenstvo inovativne Formule E. Električna vozila bodo gotovo imela pomembno vlogo v paleti prihodnjih izdelkov družbe Jaguar Land Rover in Formula E nam bo zagotovila edinstveno priložnost za nadaljnji razvoj tehnologij za elektrifikacijo. Prvenstvo nam bo omogočilo pripravo in preverjanje naprednih tehnologij v ekstremnih pogojih dirk. Verjamem, da bomo v naslednjih petih letih videli več sprememb v avtomobilskem svetu kot v zadnjih treh desetletjih. Prihodnost bo zahtevala boljše povezave, pomembnejši bo tudi odnos do okolja. S povečevanjem urbanizacije raste pomen elektrifikacije in tehnologij za zmanjšanje mase. Formula E je prepoznala te trende in se je odzvala nanje, prvenstvo pa predstavlja vznemirljiv in pionirski pristop, ki se popolnoma poda naši znamki.”

V družbi Jaguar Land Rover je zaposlenih več kot 8000 inženirjev in družba je največji britanski investitor v raziskovanja in razvoj v celotnem poslovnem sektorju. Jaguarjeva ekipa v Formuli E bo imela na voljo vodilne vire v panogi, saj bodo inženirji družbe tesno sodelovali z osebjem, zadolženim za dirke. Ti inženirji ne bodo imeli le možnosti za izmenjavo znanja z dirkaško ekipo, svoje izkušnje bodo lahko uporabili za pridobivanje informacij in širjenje meja električnih tehnologij v okolju, kjer ima zmogljivost izjemno pomembno vlogo.

Družba Williams Advanced Engineering bo tehnični partner Jaguarjeve ekipe v Formuli E. Svoje bogato znanje s področja avtomobilskega športa bodo dopolnili z izkušnjami in uspehom izjemno zmogljivih sistemov za električna vozila. Družbo Jaguar Land Rover veže dolgoročno sodelovanje z Williamsom, saj je prav to podjetje sodelovalo z Jaguarjem pri razvoju priklopnega hibridnega konceptnega modela Jaguar C-X75. Ekipa je že dobila soglasje Formule E z odobritvijo Mednarodne avtomobilske zveze (Fédération Internationale de l’Automobile – FIA).

Alejandro Agag, izvršni direktor Formule E, je povedal: “Jaguarju z navdušenjem izrekamo dobrodošlico v Formuli E. Jaguar je znamka z bogatim športnim izročilom in dejstvo, da se s Formulo E vrača v globalni svet avtomobilskega športa, je velika potrditev za prvenstvo in njegov vpliv na razvoj električnih avtomobilov. Z Jaguarjem je povezano tudi veliko strastnih občudovalcev, ki bodo poskrbeli za še večjo priljubljenost prvenstva po vsem svetu in še enkrat pokazali, da Formula E predstavlja prihodnost avtomobilskega športa.”

Jean Todt, predsednik zveze FIA, je dodal: “FIA z veseljem pozdravlja Jaguarja kot novega proizvajalca v prvenstvu Formula E. To prvenstvo smo zasnovali kot alternativno tekmovanje proizvajalcev, ki razvijajo električne tehnologije za uporabo v prometu in želijo vstopiti v svet dirk. Jaguarjeva odločitev, da se s Formulo E vrne v avtomobilski šport, je dokaz uspeha. S kovanjem poti v prihodnost električnih avtomobilov je Formula E uspela pritegniti eno najbolj prestižnih in legendarnih znamk v avtomobilski panogi. Želim jim veliko uspeha in se veselim dirk v sezoni 2016/2017.”

James Barclay, direktor Jaguarjeve ekipe, je izjavil: “Podrobno smo si ogledali alternativne načine za povratek v avtomobilski šport. To je bila izjemno pomembna odločitev, ki smo jo pri Jaguarju želeli izvesti na najprimernejši način. Glede na naše načrte z električnimi vozili je bila Formula E ustrezna odločitev in prepričani smo, da bo prinesla ogromno prednosti. FIA in podporniki imajo izjemne načrte za prihodnost prvenstva in ponosni smo, da bomo kot eden prvih proizvajalcev avtomobilov na dirkah sodelovali s svojo ekipo. Pred prvo dirko nas čaka veliko dela, a tega izziva smo zelo veseli. Upamo, da bomo s tem vznemirljivim programom pritegnili novo generacijo občudovalcev Jaguarja.”

Več podrobnosti o Jaguarjevi vrnitvi v svet dirk bo skupaj s predstavitvijo ekipe in partnerjev na voljo pred začetkom tretje sezone prvenstva.