Iztok: Ko ti poči guma

Aktualno, Blog

Vozniško dovoljenje sem opravil poleti, osem let nazaj. Od tedaj sem veliko na cesti. Po nekih pavšalnih izračunih prevozim letno povprečno dobrih 50.000 kilometrov, a v vseh teh letih mi ni niti enkrat počila guma.

Vozniško dovoljenje sem opravil poleti, osem let nazaj. Od tedaj sem veliko na cesti. Po nekih pavšalnih izračunih prevozim letno povprečno dobrih 50.000 kilometrov, a v vseh teh letih mi ni niti enkrat počila guma.

A tudi to se pač enkrat mora zgoditi. Med vožnjo po južni ljubljanski obvoznici, ko sem že malce zamujal na sestanek, je nekaj počilo zadaj desno. Pomislil sem, da je nekaj odpadlo z tovornjaka, ki sem ga ravnokar prehitel in zadelo mojo testno Mazdo6. Nejevoljno sem zamrmral, da bom pregledal morebitno nastalo škodo takoj, ko se ustavim. Zaradi močnega poka sem sumil, da je moralo močno zadeti. A že čez nekaj sekund se mi je pred menoj posvetilo opozorilo, da naj preverim pritisk v pnevmatikah. Upočasnil sem vožnjo, avtomobil se je še vedno vozil povsem normalno, zavil na zaviralni pas za odcep Vič in se ustavil na Petrolovi bencinski črpalki.

Iztopil sem in takoj pogledal zadaj desno od koder sem malce poprej slišal pok. Hja, pnevmatika je bila že popolnoma prazna. Sledil je trenutek nejevolje in jeze, da pač danes ni ravno idealen dan za kaj takšnega. Odločil sem se, da popravim pnevmatiko s priloženim kitom, saj ni bilo videti kakšne večje luknje ali preseka na gumi. Tega nisem še nikoli počel, zato mi je bilo to opravilo v pravi izziv. Navodila so sila preprosta. Belo tekočino v plastenki izprazniš s pomočjo nastavka v gumo, nakar priklopiš majhen kompresor na pnevmatiko in pričneš polniti gumo. Vse lepo in prav dokler luknja ni prevelika. Po desetih minutah polnjenja sem izključil kompresor, nakar je pnevmatika takoj ponovno spustila zrak skozi luknjo, ki sem jo tedaj končno tudi našel.

mazda6 s predrto gumo na petrolu - na avtovleki 2013

mazda6, predrta guma in kava na poti - petrol 2013Ni mi preostalo drugega, kot da pokličem na Mazdino asistenco in zaprosim za pomoč. Po opisu težave so takoj poslali na pomoč avtovleko, da me odvede do najbližje Mazdine servisne delavnice, ki ima na zalogi 19-palčne nizkopresečne pnevmatike. Medtem sem izkoristil Petrolov bencinski servis in si privoščil odlično ‘Kavo na poti’ ter sendvič. Dokler sem uspel vse spraviti v želodec se je že pripeljal prijazni možakar, ki je najprej povedal, da je bolje dati injekcijo v gumo, kot pa se igrati s priloženo serijsko peno. Češ, da pomaga le pri malih luknjah. Naložila sva Mazdo6 na tovornjak in se odpeljala k A-Cosmos. Profesionalno osebje me je takoj sprejelo in se lotilo dela. Vse skupaj sem sicer izgubil precej časa (približno dve uri), vendar sem se vprašal kaj bi naredil, če te asistence ne bi imel?

Praktično vse avtomobilistične znamke v Sloveniji ponujajo asistenco za svoja nova vozila. Večinoma tudi že v sklopu garancije. Vsekakor je to zelo udobna rešitev morebitno nastalih zagat, kot se mi je pripetila. Niti pomisliti nočem, koga vse bi moral preklicati za pomoč brez te asistence in nenazadnje koliko bi to vse skupaj stalo. Druga možnost, v kolikor nimate tovarniške asistence, pa je izbira le te preko vaše zavarovalnice ali starega dobrega AMZS-ja. Če ste veliko na cesti vam eno izmed teh možnosti, ki je za vas najugodnejša in najbolj optimalna, toplo priporočam. Sam pa se lahko v tem trenutku le zahvalim za odličen servis pri Mazdini asistenci.

Prispevek je mnenje avtorja 
in ne izraža nujno stališča uredništva.