Iztok in Abarth 595: Tole je samo za izbrance

Blog, Fiat, Testi

Včasih je dobro biti pozen. Mar ne? Abartha 595 Competizione so mi ponudili v roke lani decembra, sedaj pa je že marec 2017 in sem se končno na letu Benetke – Dubaj spravil povzeti moje občutke o tem vozilu. Večino smo že povzeli v videu, ki smo ga pripravili z Luko in Nastjo, a velja poudariti […]

Včasih je dobro biti pozen. Mar ne? Abartha 595 Competizione so mi ponudili v roke lani decembra, sedaj pa je že marec 2017 in sem se končno na letu Benetke – Dubaj spravil povzeti moje občutke o tem vozilu.

Večino smo že povzeli v videu, ki smo ga pripravili z Luko in Nastjo, a velja poudariti še nekaj podrobnosti o tem posebnem vozilu.

Zakaj je dobro pisati pozno?

Naučil sem se, da so italijanska vozila polna emocij. Izkušnje z njimi pa prav tako.

Pri njih (Fiat, Alfa Romeo, Lancia,…) nikoli ne gre za hladno nemško izkušnjo kjer zgolj zamahneš z roko in pomisliš dober avto je. Pri Abarthu, kot tudi pri Alfi Romeo Guilia QV, ki smo jo preizkusili okoli novega leta gre za veliko več. Dobro je, da se voznik po tem testu umiri in strne misli pri polni zavesti. Trezno.

Abarth 595 Competizione je daleč od klasičnega Fiata 500, pa čeprav si deli skupno osnovo. Že vizualno je povsem podvržen športnosti in imidžu. Že tu se dotaknemo lahko te čustvenosti, saj že ob prihodu na parkirišče ponosno iščemo svojega Abartha. Še bolj pa se italijanski način simpatiziranja pokaže, ko 595 zapuščamo na parkirišču. Vsakič sem se opazil, kako sem ga čez ramo še pogledal in se nasmehnil. Sprednji old-school racing stil odbijača, lahka črna platišča in povsem dirkaški izgled preprosto navdušujeta. Še po treh mescih kar sem ga imel na testu mi gredo kocine po koncu, ko pomislim na Competizione.

Notranjost

Notranjost je z “dirkaškim” sedežem, športnim, nekoliko preokornim, volanom povsem italijanska. Lepo oblikovana, nekoliko nostalgična in mogoče ne popolnoma idealna. Prvo, kot prvo, me je vedno zmotilo visoko sedenje. Priznam. Nižje, če bi sedel, manj bi videl ven in manj bi bil uporaben 595. Vendarle, ko sem ga pritisnil “flat out” čez zavoje bi si želel sedeti nižje, da bi z ritjo bolje občutil kaj se dogaja s podvozjem. Več ne bi rad komentiral. Že Fiat 500 ni namenjen razkošnemu prostoru, tako tudi Abarth ni. V prvi vrsti je to avtomobil za eno do dve osebi. Basta!

Pogonski sklop

132 kW (180 konjev) pod motornim pokrovom je super zadevca v tako majhem vozilu. Nimam kaj dodati. Sprva me je motil nekoliko počasen 5-stopenjski samodejni robotizirani menjalnik, ki dovoljuje, da prestavljaš tudi z obvolanskima ročicama. Zelo redko se pri samodejnih menjanilkih  lotim ročnega prestavljanja. Tu sem se ga posluževal vsaj 90 odstotkov testa. Preprosto neverjetno si znova in znova presenečen, ko avto prestavi. Zvočna kulisa je super. Avto se zadere in glasno poka. Glasba za ušesa.

595 Competizione ni za vsakogar. Specifičen avto za tiste, ki ga bodo cenili! Vsekakor morajo ljubiti glasne avtomobile.

Bottom line

595 Competizione ni za vsakogar. Je specifična igračka, ki jo bodo cenili tisti, ki jim avto v prvi vrsti ni zgolj prevozno sredstvo od točke A do točke B. S tem avtomobilom se lahko udeležiš kakšnega track/daya, navdušuješ brhka mlada dekleta na sovozniškem sedežu ali pa se preprosto zapodiš z njim na vrh Vršiča. Slednje bi osebno najraje počel. Znova in znova. In ja, očitno po 3 mesecih je navdušenje nad tem avtomobilom še vedno veliko. Tisti pravi avtomobilistični navdušenci me bodo razumeli. Hvala.

Foto: Luka Gregorič

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @iztokfranko. Prispevki iz Dubaja nastajajo v sodelovanju s @CarbonOctane.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.