Iskrivi Peugeot 208 1.4 VTi Allure

Peugeot, Testi

Popolna sprememba! To so bile moje misli, ko sem prvič zagledal novega Peugeota 208, ki se oblikovno bistveno razlikuje od svojega predhodnika in tudi ostalih aktualnih modelov te znamke. Model 207 je bil konzervativen, medtem ko želi Peugeot z 208-ico narediti odločen korak naprej in seči z novimi oblikovalskimi prejemi po novih strankah. Novinec je […]

Popolna sprememba!

To so bile moje misli, ko sem prvič zagledal novega Peugeota 208, ki se oblikovno bistveno razlikuje od svojega predhodnika in tudi ostalih aktualnih modelov te znamke.

peugeot 208 s strani 2012

Peugeotovi oblikovalci so se zelo potrudili. Linije so nove, všečne, drugačne.

Model 207 je bil konzervativen, medtem ko želi Peugeot z 208-ico narediti odločen korak naprej in seči z novimi oblikovalskimi prejemi po novih strankah. Novinec je sicer izdelan na osnovi predhodnika, a je manjši, kar je pri novih modelih prava redkost. Kljub temu je Francozom uspelo v notranjosti, sodeč po številkah, odmeriti več prostora potnikom. Kolesa so postavljena bolj na rob vozila, kar pa naredi 208-ico še športnejšo in privlačnejšo na pogled. Natančni opazovalci avtomobilov bodo opazili, da ima novi model predvsemo krajši nos. S to potezo bodo zadovoljni vsi, ki imajo težave s predstavo dolžine prednjega dela vozila pri parkiranju. Nenazadnje pa zaradi tega 208-ica ne izgleda nič slabše. Mogoče še celo bolje oziroma drugačneje.

Ali bo model 208 tako uspešen kot 205 ali 206?

Ali bo model 208 tako uspešen kot 205 in 206?

peugeot 208 prtljaznik 2012V notranjosti se najprej opazi spremenjena filozofija postavitve volanskega obroča. Le ta je manjši in pozicioniran tako, da na prikazovalnike voznik gleda nad volanom in ne skozenj. V tem ni nič bistveno slabega, le privaditi se je potrebno takšne postavitve. Vsekakor pa bo takšen volan, postavitev armaturne plošče in sedež bolje ustrezal nižje raslim voznikom oziroma bolej zapisano voznicam. Te še vedno ostajo glavne tarče nakupa. Pri prednjima sedežema je potrebno pohvaliti njuno bočno uporo, ki se je ne bi branila marsikatera športna različica kakšnih konkurenčnih vozil.

Drugačna armaturna plošča in izjemno udobni sedeži naredijo 208-ico drugačno od konkurence.

Drugačna armaturna plošča in izjemno udobni sedeži naredijo 208-ico drugačno od konkurence.

Testno 208-ico je popestril še velik zaslon na osrednjem delu armaturne plošče.  S pomočjo zaslona se upravlja z radiem (možnost USB priklopa), navigacijo in ostalimi uporabnimi stvarmi. Zahvaljujoč sodobni tehnologiji je armaturna plošča prečiščena, brez odvečnih gumbov.

Pod pokrovom testnega Peugeota 208 se je skrival 1,4-litrski bencinski pogonski agregat. Za potrebe mestne vožnje v kombinaciji z žensko nogo ponuja dovolj moči – 70 kW. V opisani kombinaciji uporabe zadošča že ta vstavljeni pet-stopenjski ročni menjalnik, a se ne bi branil kakšne avtomatike z dvojno sklopko. Če že ne zaradi drugega, zaradi ne ravno superiorno natančnega prestavljanja. Poraba se je na testu gibala okoli šest litrov bencina na sto prevoženih kilometrov. V kolikor pa želiš ta avtomobil narediti živahnejši, pa moraš malce močneje stopiti na stopalko za plin in izkoristiti navor v višjih obratih s čimer se poraba dvigne tudi nad sedem litrov.

peugeot 208 ritka 2012Pozitivno pa preseneča tudi podvozje, ki je nastavljeno za suvereno hitrejšo vožnjo skozi zavoje – 207-ica je bila nekoliko mehkeje nastavljena. Tudi pri dinamični vožnji mu voznik zlahka zaupa. Želel bi si le malce več povratne informacije volanskega mehanizma, a že pretiravam. Ta avtomobil je namreč izdelan za umirjeno vožnjo skozi mesto, kjer je potreben mehak volan… in tu se 208-ica tudi najbolje znajde.

S foruma…

Na testu smo imeli vozilo Peugeot 208! Vsa vprašanja in mnenja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili oziroma izrazili na našem forumu Avtomobilizem in F1 v za to namenjeni temi.

Fjoži: Kaj je narobe s postavitvijo volana v novem Peugeotu 208
Iztok: Prva stvar, ki me je “zmotila” je bil tudi volanski obroč, ki je postavljen nizko tako, da gledate potovalni računalnik in prikazovalnike za hitrost in obrate nad volanskim obročem. Z moje postavitve sedeža se mi zato pokriva pogled in ne vidim hitrosti do cca 30 km/h in ko imam v rdečem polju obrate na maksimumu. Hkrati tudi ne vidim koliko kilometrov imam prevoženih. Zadeva je mogoče sprva moteča, sploh ker je filozofija do sedaj bila drugačna in pri ostalih modelih še vedno je, da gledamo skozi volan. Ampak če pogledamo z drugega zornega kota, kdaj pa sploh rabimo te podatke? Ko speljujemo namreč ne gledamo na hitrost in na prevožene kilometre. Omejitve pa so večinoma najnižje ravno do 30 km/h, kar se pa že dobro vidi. Menim, da so tu osebe povprečne višine 170 – 180 centimetrov na istem, saj si lahko pomagajo z dviganjem ali nižanjem sedeža.

R8: Ali ima Peugeot 208 za tankanje vratca na ključ ali se odprejo samodejno, ko je avtomobil odklenjen?
Iztok: 208-ica ima žal vratca za tankanje na ključ. Za vratci se skriva “štopelc” katerega odpreš s ključem.

f1 fanatik: Kako se pa sedi na splošno za volanom gledano samo sedež? 206 ni imel nič bočne uporabe. 207 pa ni bil nič kaj boljši.
Iztok: Presenetljivo ima 208 z opremo Allure resnično dobra prednja sedeža z veliko bočne opore. Hkrati ima na izpostavljenih delih še zaščitni našitek, da se sedeži ne bodo hitro “znucali”.

steklenik: Kakšna je to steklena streha oz. panoramska streha? Se lahko odpre ali je čez celo streho? Kaj pa zasenči se lahko?
Iztok: Panoramska steklena streha, ki je na Peugeotu 208 stane 500 evrov in se razprostira čez celotno streho. Odpreti se je ne da. Ima pa senčilo s čimer jo popolnoma zapreš – le to pa ni na gumb, ampak jo je potrebno “na roke” nastavljati.

_______
Podatki:

Motor / menjalnik: 1.4 VTi bencinski (70 kW/95 KM, 136 Nm) / 5. st. ročni
Poraba po ECE: 7,5 / 4,5 / 5,6 l (CO2: 129 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 188 km/h / 10,5 sekund
Dolžina / širina / višina: 3962 / 2004 / 1460 mm
Medosna razdalja: 2538 mm
Teža: 1070 kg
Posoda za gorivo: 50 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 311 – 679 l

Osnovna cena (1.0 Access, 3 vrata): 10.290 EUR
Osnovna cena testnega modela: 13.990 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 15.810 EUR
(dodatna oprema: prednji meglenki in osvetlitev v ovinku, parkirni senzorji zadaj, panoramska steklena streha, naslon za roko, električni pomik stekel zadaj, navigacija)