"Jst bi ga meu"

Fiat, Testi

…se začne vsak pogovor, ko se mimo pripelje kakšen Maserati bodisi GrandSport ali Quattroporte. Od sedaj bo takšnih pogovorov mnogo več, saj smo ljudje na podnu dobili svojega Maseratija. Grande Punto ima vse tisto kar…

…se začne vsak pogovor, ko se mimo pripelje kakšen Maserati bodisi GrandSport ali Quattroporte. Od sedaj bo takšnih pogovorov mnogo več, saj smo ljudje na podnu dobili svojega Maseratija. Grande Punto ima vse tisto kar imajo veliki, a še vedno ostaja dostopen preprostim množicam.

Novi stil Fiata se je začel s prihodom Crome, Grande le nadaljuje začeto pot. Širši množici je avtomobil všeč, zakaj tudi ne, saj ima najbolj prepoznavne poteze v svojem razredu. Deluje aristokratsko, zvišeno, a kljub temu dostopen širokemu krogu ljudi. Prednji žarometi skupaj z masko dajejo avtomobilu poseben čar. Kratki motorni pokrov se kaj hitro prelevi v prednje steklo, katero je zelo položno in poudarja športen “Maseratijev” značaj. Zunanja vzratna ogledala zaradi svoje velikosti in oblike niso le odlična za spremlanje poti za seboj, temveč pogled od znotraj vozila daje občutek, kot da zrete v velika Lamborghinijeva ogledala. Kul!

Notranjost je skladna skupaj z zunanjostjo. Armaturna plošča je ravna, brez posebnih baročnih dodatkov. Odlično se ji poda dvobarvnost, ki je v kombinaciji črne ter oranžne, kot je sicer tudi barva karoserije. Sedeži so udobni, mehki ter tudi mehkih oblik. Glede sedenja zadaj, Grande preseneča. Dva potnika brez večjih problemov na zadnjih sedežih prestaneta tudi daljše poti. Vsa prtljaga pa se shrani v prtljažnik, ki je prostornine 275 litrov. Zadnja klop je deljiva v razmerju 60/40. Medosna razdalja Grandeja znaša dobrega 2,5 metra in je tako eden izmed večjih modelov v svojem segmentu.

Testnega Fiata poganja bencinski 1,4 litra velik motorček. S svojimi 95 konjskimi močmi (70 kW) zadovolji vsakogar, ki se pelje s takšnim avtomobilom izključno po mestu ter mogoče le občasno na kakšen daljši izlet. Šest prestav se dobro obnese na avtocesti, slednje so tekoče in neposredne. Pogonskemu agregatu oporekam le premalo navora, katerega je sicer 125 Nm, vendar šele nad 3.000 vrtljaji na minuto. Motorček je prav lenoben pod to magično številko, vendar ko jo enkrat dosežete ste v nebesih. Če se že odločite malo preganjati svojega Maseratija, je dobro vedeti da sprednji nos v zavoju rad rine ven (podkrmarjenost) ter, da se poraba močno poviša nad 10,0 litrov. Izoliranost Grandeja je na tako visoki ravni, da vas zunanji moteči dejavniki ne bodo motili. Motor je skorajda neslišen do 3.000 obratov v minuti. Tudi piš vetra se ne sliši do 120 km/h. Pod motornim pokrovom se lepo vidi zvočna izoliranost, ki dejansko pomaga pri utišanju hrupa izpod pokrova.

Po podatkih tovarne je mestna poraba na sto prevoženih kilometrov 7,7 litra, v izvenmestni vožnji 5,2 litra ter v kombinirani 6,0 litrov. Povprečna poraba pri našem testu je bila v pretežno mestnem okolju 7,5 litra na sto prevoženih kilometrov. Na ravninah, kjer je hitrost omejena na 90 km/h vedno prav pride šesta prestava s katero lahko porabo bencina zbijemo do 5,1 litra na sto prevoženih kilometrov in manj.

Prednji liti 15-palčni kolesi moč motorja uspešno prenašata na cesto ter zagotavljata pospešek od 0 do 100 km/h v 11,4 sekundah. Najvišja hitrost znaša 178 km/h. V mestu, kjer končna hitrost ni pomembna zelo prav pride izključljivi električni servoojačevalnik volana Dualdrive. Manevriranje z njegovo pomočjo je po nabito polnih parkririščih preprosta zadeva.

Petvratni Grande Punto z 1,4 litrskim motorjem je vseboval opremo Dynamic. Med bogato serijsko opremo velja omeniti ABS+EBD, avtoradio s predvajalnikom zgoščenk, okenski in stranski varnostni blazini, po višini in globini nastavljiv volan, potovalni računalnik, ročna klimatska naprava in še veliko ostale, kar mogoče sploh ne potrebujemo kot nujno zlo v avtombilu.

Pri ceni se zopet vse konča. Je precej nižja od Maseratija GrandSporta, zato se ne sekirajte, če si ga mogoče v danem trenutku ne morete privoščiti. Z malo odrekanja (ob povprečni slovenski plači ) bo vaš že v roku enega leta, seveda z zajetnim kreditom.

Cena osnovnega petvratnega modela: 2.242.000,00 SIT (9.355,70 EUR)

Cena testnega vozila: 3.050.769,00 SIT (12,718,00 EUR)