Želite videti prihodnost

Aktualno, Saloni

Danes je uradno odprl vrata že 39. po vrsti avtosalon v Tokiju, ki je najpomembnejši v Aziji ter hkrati za vse tiste tovarne, ki želijo predstaviti nenavadna vozila prihodnosti ali le koncepte. Vrata bo zaprl…

Danes je uradno odprl vrata že 39. po vrsti avtosalon v Tokiju, ki je najpomembnejši v Aziji ter hkrati za vse tiste tovarne, ki želijo predstaviti nenavadna vozila prihodnosti ali le koncepte. Vrata bo zaprl 6. novembra. Pisali smo že o Ferrarijevemu konceptu GG50, sedaj še o drugih.

Zadnjega avtosalona v Tokiju si je ogledalo 1,4 milijona obiskovalcev, videti je bilo mogoče kar 268 različnih razstavljalcev iz celega Sveta.

Že dolgo napovedani Polo GTI je zvezda Volkswagenovega razstavnega prostora v Tokiju. Mali dirkalnik z le 1,8 litrskim motorčkom, podkrepljenim s turbinskim polnilnikom, zmore neverjetnih 150 KM ter 229 Nm navora pri 1950 vrt/min. Pospešek do 100 km/h opravi v 8,2 sekundah ter končna hitrost 216 km/h. Seveda so se pri VW potrudili tudi pri dizajnu, kjer so mu nadeli športna ALU platišča, majhen strešni spojler, stranske letve ter povsem drugačno notranjost. Seveda je poln oznak GTI. Kar pa je najpomembnejše tega mestnega dirkalnika je to, da bo v začetku prihodnjega leta že na voljo prvim kupcem.

Honda ponuja na ogled tri konceptna vozila: FCX, Sport 4 in WOW. S Sport 4 želijo pri Hondi pokazati njihove smernice za prihodnja leta oblikovanja športnih vozil. WOW (Wonderful Open-Hearted Wagon) predstavlja velikega enoprostorca, ki zanimivo ponuja tudi poseben tovorni prostor za vašega hišnega ljubljenčka. FCX pa je luksuzna limuzina, ki bo, če bo, prišla v prodajo močno konkurirala BMW-ju serije 5, Alfi Romeo 166, Audi-ju A6, ipn.

Suzuki po svojem modelu Suzulight, ki z le 43 primerki ni bil ravno uspešen model predstavlja LC, ki je zopet posebnež. Dizajn je tradicionalno nostalgičen z velikimi sprednjimi lučmi, potniško kabino, v kateri je prostora komaj za dve osebi pa vendar dovolj prikupen, da si ga bo marsikateri malo starejši gospod zaželel. Poganja ga 660 cm3 dvovaljni motor, ki ga ne razganja od moči v sodelovanju s štiri stopenjskim ročnim menjalnikom.

Subaru predstavlja vozilo B5-TPH, ki je nakakšna posrečena kombinacija SUV-a, karavana in delno kupeja. Poleg posebne oblike je poseben tudi hibridni motor. Bencinski 2,0 litrski motor, seveda bokserski, je izvzet iz Impreze, ki ponuja 260 konjskih moči ter 343 Nm navora. Tako močan pa ni električni motor, ki razvije le 14 konjskih moči in 150 Nm navora. Pri Subaruju so bolj ponosni na ionsko baterijo, ki pripomore k zelo kratkemu času polnjenja.

Nissan je postavil na ogled konceptno vozilo “Pivo”, katerega se lahko potniška kabina obrača v vse smeri ter tako omogoči, morda pijanemu vozniku, lažje parkiranje ter vzratno vožnjo.

Toyota želi ugoditi ljudem posameznikom s konceptnim vozilom i-swing, ki je namenjen le eni osebi. Lexus, ki  spada pod koncern Toyote razkazuje študijo nove limuzine LF-Sh, ki bo uporabljena kot proti napad evropskim limuzinam tega razreda.

Časa je dovolj, zakaj bi brali potem opise teh avtomobilov, ko pa lahko vse to vidite in še VEČ v živo v Tokiju.  Vendar ne pozabite od ponedeljka do petka so vrata avtosalona odprta od 10.00 do 18.00 ter čez vikend od 9.30 do 19.00. Ne pozabite narediti najosnovnejšega – kupiti letalske karte.

 


Sorodne vsebine