Hyundai ix35 2.0 CRDi 4WD

Hyundai, Testi

Naslednik tucsona sliši na ime ix35. Mestni terenec je na slovenske ceste zapeljal lani spomladi. Že takrat pa je strokovne medije navdušil, saj je v primerjavi s predhodnikom mnogo bolj naprednejši in ekološki, hkrati pa oblikovno povsem svež.

C72060E2-4B16-11E0-8863-2C8D66B94067Naslednik zelo uspešnega tucsona sliši na ime ix35. Mali mestni terenec je na slovenske ceste zapeljal lani spomladi. Že takrat pa je strokovne medije navdušil, saj je v primerjavi s predhodnikom mnogo bolj naprednejši, ekološki in seveda oblikovno povsem svež s časovnim korakom z ostalimi hišnimi modeli.

 
Nov dizajn je kinetično-urbano sodoben, kar je nekomu zelo povšeči, a tistim, ki pričakujejo pošteno terensko vozilo povsem pretirano okrašen, a zadnjih je zagotovo zelo malo, saj statistike govorijo v prid kupcem, ki takšna vozila uporabljajo večji del svojega življenja v mestu. Novi ix35 ima v notranjosti več praktičnih odlagalnih površin. Prednja potnika imata tudi ogromno prostora, kar še kako olajša daljša potovanja. Z nekoliko večjo medosno razdaljo pa je več prostora tudi zadaj. Ne le več, tudi udobneje se sedi. Velik pa je tudi prtljažni prostor, saj meri 591 oziroma v primeru podrtih sedežev 1436 litrov. Visoko dno prtljažnika pa pod seboj skriva še rezervno kolo, ki je standardne velikosti na litem platišču. 
 
Pod motornim pokrovom testnega ix35 se je skrival 2,0-litrski dizelski CRDi pogonski agregat s 100 kW (136 KM), ki moč prenaša po potrebi na vsa štiri kolesa preko šest-stopenjskega ročnega menjlalnika. Pri slednjem smo opazili, da je precej kratek. Posledično tudi to omogoča, da ima odličen navor že pri nižjih vrtljajih, kar je priročno za hitrejša speljevanja. Pri prestavljanju »pomaga« indikator, ki svetuje v katero prestavo je najbolje prestaviti. Ob močnejšem priganjanju pa je poraba ix35 na testu ostala zmernih devet litrov na sto prevoženih kilometrov.
 
013AF170-4B17-11E0-BEEF-2C8D66B94067
 
Pri tusconu smo pred leti grajali mehko nastavljeno podvozje, ki je poskrbelo, da se je vozilo pri višjih hitrostih v zavojih precej nagibalo in vozniku vlivalo rahlo nezaupanje. Tega praktično ni več čutiti pri ix35. Brez prisotnosti reduktorja in z majhno oddaljenostjo od tal hyundai ix35 ni primeren za težje dostopne kraje, vendar s pomočjo razdelilnika pogona, ki ga kontrolira računalnik le ta dobro posreduje pri manj zahtevni terenski vožnji.
 
Tuscon se je zelo dobro prodajal ob svojem prihodu na trg. Enaka pričakovanja imajo seveda trgovci tudi z ix35, ki so se v prvih mesecih prodaje izpolnile. Hyundai pač postaja željena znamka v Sloveniji in Evropi, saj za relativno ugoden denar ponuja dober avtomobil z veliko serijske opreme. Sicer pa v neposredno konkurenco ix35 sodiju SUV-i, kot so sestrska nova kia sportage, toyota RAV4, mitsubishi outlander (peugeot 4007 in citroen C-crosser), nissan X-trail, renault (beri samsung) koleos, ford kuga, VW tiguan in ostali.
 
F0D0B612-4B16-11E0-A184-2C8D66B94067
 
Kaj loči ix35 od preostalih zgoraj omenjenih tekmecev? Vsekakor bogata serijska oprema. K testnemu ix35 s ceno 28.090 evrov in opremo style sta bila dodana le še metalna barva (400 evrov) in prevoz (200 evrov). Style oprema pa se hvali tudi s pametnim ključem, gumbom za vžig motorja, oblazinjenjem v kombinaciji usnja in blaga, gretjem prednjih in zadnjih sedežev, kamero za vzratno vožnjo in zaslonom v vzratnem ogledalu ter še bi lahko naštevali.
 
V tem prispevku pa si lahko preberete test hyundai touscona  izpred, hja, kar precej let.
 
Cena osnovnega modela (1,6 GDI 2WD life): 19.490 EUR
Cena testnega vozila: 27.490 EUR
Uvoznik: Hyundai Avto Trade d. o. o.

Sorodne vsebine