Ford Mondeo Wagon 2.0 TDCi Trend

Ford, Testi, Top

Prva generacija Forda Mondea je na ceste zapeljala leta 1992, nakar se je 1996 predstavila druga generacija. Štiri leta kasneje je na ceste zapeljala tretja generacija, ki je vztrajala vse do leta 2007, ko smo uzrli aktualno četrto generacijo.

Prva generacija Forda Mondea je na ceste zapeljala leta 1992, nakar se je 1996 predstavila druga generacija. Štiri leta kasneje je na ceste zapeljala tretja generacija, ki je vztrajala vse do leta 2007, ko smo uzrli aktualno četrto generacijo. V teh sedmih letih obstoja so jo že malce pomladili, a šele ob koncu 2014 lahko pričakujemo prihod pete generacije. Na testu Mondea v karavanski različici smo se želeli prepričati ali potrebuje naslednika.

Mondeove zunanje obline so obogatene z dodatki sodobne tehnologije. Žarometi so napredni, LED. Linije, so kljub letom, še zmeraj privlačne, a malce zadržane. S tem ta Ford ne izstopa, a nudi ogromno.

Družinski in poslovni avto. Še vedno lep, aktualen, ampak manj izstopajoč kot pred leti.

Družinski in poslovni avto. Še vedno lep, aktualen, ampak manj izstopajoč kot pred leti.

Volanski obroč smo že spoznali pri drugih Fordovih modelih.

Volanski obroč smo že spoznali pri drugih Fordovih modelih.

Občutki v vozilu so pristni. Zadovoljivi. Pah, kaj zadovoljivi?! …to je prešibka beseda. Kljub temu, da testni Ford Mondeo Wagon ni bil opremljen z najvišjim nivojem opreme, sem se počutil v njem kot poslovnež. Uspešen poslovnež. Udobje in vzdušje, ki ga ponuja je na svojem nivoju. Drugačno od za mnoge preveč mehkih francoskih karavanov ali pretrdih Nemcev. Usnja niti nisem pogrešal. Udobje, ki ga je ponujal sedež v Mondeu pa me spominja, ko sem s podobno različico leta 2008 prvič potoval v Ženevo na najpomembnejši avtomobilski salon na svetu. Po več urah vožnjah sem brez bolečin v hrbtenici zlezel z vozila. Mondeo je tu res “carski”. Ne pogrešam usnja. Ima pa dvopodročno klimatsko napravo, ogrevana sedeža (v zimskem času še kako pomembno) v petih stopnjah in zelo zatemnjene zadnja stekla, ki poskrbijo za zasebnost in prepreko sijanju včasih preveč vsiljivemu soncu. Mondea karavan sem sicer testiral tudi leta 2012.

Moči ima dovolj.

103 kW je več kot dovolj moči tudi za tiste, ki so neprestano na cesti.

Testni primerek se je ponašal z že znanim 103 kW (140 KM) močnim pogonskim agregatom. 2,0-litrski turbodizel ponuja dovolj navora, super sodeluje s šest-stopenjskim ročnim menjalnikom in poskrbi za zadovoljivo porabo.  Le ta je znašala v kombinirani vožnji ob koncu testa okoli 6,1 litra na 100 prevoženih kilometrov. Tako motoriziran Mondeo bo povšeči tudi tistim, ki dnevno preživijo precej časa na avtocestah. Poraba se zlahkoto pri 120 km/h spusti tudi pod šest litrov.

Prtljažnik ponuja litrov.

Prtljažnik ponuja 489 litrov osnovnega prostora.

Cena testnega vozila z vso dodatno opremo je znašala okoli 23 evrskih tisočakov. Veliko? Niti ne, glede na to, da za ta denar dobite spodoben družinsko-poslovni karavan. Kar ga ovira, da bi ta avtomobil ostal na trgu je predvsem odsotnost kakšnih zelo naprednih varnostnih pripomočkov brez katerih smo se povsem normalno vozili pred nekaj leti. Ali jih sploh potrebujemo? Kakšnem opozorilnik za mrtvi kot je že zelo uporaben. Aktivni tempomat tudi, če ste veliko na poti, a le, če ga boste resnično uporabljali. V kolikor ga ne boste, le takšnih voznikov je veliko, ki ga imajo, a ga ne uporabljajo, potem je škoda denarja zanj. Takšen – testen – Ford Mondeo Wagon pa je odlična izbira, če primerjamo med vrednostjo in kaj dobite zanjo.

Anej Ferko, drugo mnenje o vozilu Ford Mondeo Wagon 2.0 TDCi Trend:

Ford Mondeo je pogosto spregledan model v svojem razredu. Fordu je potrebno čestitati, da se avtomobil kljub letom pelje odlično. Vožnja je udobna, notranjost ponuja za povprečnega uporabnika vse, kar je poznal do sedaj. Seveda manjkajo sodobne igračke, kot so asistenčni sistemi, sistemi za pomoč pri parkiranju in podobno. Vendar za svojo ceno stavi na veliko prostornost, dizelski agregat z nizko porabo goriva in dobrimi zmogljivostmi.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Ford Mondeo Wagon si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 2.0 TDCi turbodizelski (103 kW/140 KM, 320 Nm) / 6. st. ročni
Poraba po ECE: 6,4 / 4,6 / 5,3 l (CO2: 139 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 205 km/h / 9,8 sekund
Dolžina / širina / višina: 4950 / 1886 / 1548 mm
Medosna razdalja: 2850 mm
Teža: 1575 kg
Posoda za gorivo: 70 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 489-1740 l

Osnovna cena (Wagon, 1.6 Ti-VCT, Ambiente): 16.840 EUR
Osnovna cena testnega modela: 27.790 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 23.170 EUR (vključujoč popust v višini 6.600 evrov)
(dodatna oprema: 500,- kovinska barva, 820,- poslovni paket Trend, 495,- zimski paket, 155,- dodatno zatemnjena stekla)