Fantastični Jernej Irt na najvišji – prašni – pokalni MX stopnički v Stranski vasi!

Aktualno, Motociklizem, Šport

Fotografije: Domen Hrovatin Motokrosisti so se v Stranski vasi pri Semiču pomerili na 2. dirki pokalnega in amaterskega prvenstva AMZS 2016. Na 1420 m dolgi motokros progi se je po dolgem času odvila dirka za pokal, ki smo jo po letošnjih odpovedih pokalnih tekem ljubitelji motokrosa že težko pričakovali. Dan je bil kot iz pravljice, […]

Fotografije: Domen Hrovatin

Motokrosisti so se v Stranski vasi pri Semiču pomerili na 2. dirki pokalnega in amaterskega prvenstva AMZS 2016. Na 1420 m dolgi motokros progi se je po dolgem času odvila dirka za pokal, ki smo jo po letošnjih odpovedih pokalnih tekem ljubitelji motokrosa že težko pričakovali.

Dan je bil kot iz pravljice, a navidez enostavna proga se je (kot že neštetokrat prej) izkazala za težko in nepredvidljivo. Štirje dirkači so se lažje poškodovali, enkrat pa je bilo dirko zaradi istočasno dveh nesreč potrebno celo prekiniti, saj mora biti na prizorišču vedno prisoten vsaj en rešilec. A to je motošport in poškodbe so del zgodbe – v njem je veliko solz, a še toliko več smeha, kot smo lahko prebrali na majici enega od tekmovalcev. Številni obiskovalci, ki so se zbrali na dirki, so istočasno spremljali tudi nastop Tima Gajserja na Nizozemskem, na progi pa je mogočno vihrala zastava s številko 243. Timu se tokrat žal ni izšlo, zato pa se je izšlo organizatorju AMD Kolpa, ki je lahko z izvedbo dirke zelo zadovoljen.

Zmagovalna 2

V Stranski vasi se je kot za dobrim konjem kljub stalnemu polivanju proge precej prašilo, a na vroč avgustovski dan se je živo srebro dvignilo kar na 31 stopinj in pokalni tekmi dodalo pridih puščavske avanture. S startne rampe se je pognalo 109 tekmovlcev, to je eden več kot na prvi tekmi Pokalnega in amaterskega prvenstva Slovenije v Mačkovcih aprila letos. Progo so ob 10:50 s prvo vožnjo skupaj otvorili tekmovalci obeh veteranskih kategorij, sledili so jim amaterji, nato najmlajši kategorij 50 in 65 Junior ter že povsem zreli tekmovalci kategorije 85, dokler steze ni zasedla najštevilčnejša kategorija R3, za njo pa obakrat združeni kategoriji MX2 R1 in R2 ter OPEN R1 in R2. Tekmovalci vseh kategorij, razen Amater, 50 in 60 Junior ter R3, so se na progi potili dvakrat po 15 minut in za “nagrado” dobili 2 dodatna kroga.

V kategoriji starejših veteranov nad 50 let na najvišjo stopničko tokrat za spremembo ni stopil Alojzij Fortuna (MK team Fortuna), kot smo že vajeni, temveč Andrej Rus (MK Fire Group). Neuničljivi Fortuna je bil v konkurenci petih elitnih starejših veteranov drugi, Gorazd Vidic (Motocross-Ski Gajser Team) pa tretji. V kategoriji mlajših veteranov od 40 do 50 let, v konkurenci jih je bilo kar 10, je bil dvakrat najhitrejši Igor Pancar, oče nadarjenega Jana Pancarja iz AMD Šentvid pri Stični. Drugo mesto v obeh vožnjah si je pridirkal Leon Ferš (AMD Slovenske Konjice), dvakrat tretji pa je bil Alojz Vogrinc (TRK Tajfun Šport).

IMG_1731

V kategoriji Amater, po kateri se pokalno in amatersko prvenstvo tudi imenuje in kjer si motokrosisti še prizadevajo za preboj – tokrat jih je bilo v konkurenci kar 15, je na najvišjo stopničko stopil Primož Kaluža, sledil mu je Jure Stroj (AMD Radovljica), na tretjo stopničko pa se je zasluženo zavihtel Simon Lavrin.

Prva tri mesta kategorije Junior 50, v kateri je nastopilo kar 12 malih junakov, so si razdelili Lukas Osek (TRK Tajfun Šport) s tretjim mestom v prvi in prvim mestom v drugi vožnji, Miha Vrh iz MSK Notranjska z zmago v prvi vožnji in tretjim mestom v drugi ter Žak Oblak iz MK Jernejles Žiri.

Zmagovalec

V kategoriji Junior 65 je nastopilo 9 borbenih tekmovalcev – fante je v drugo doletela pavza zaradi polivanja proge, zato so dejansko nastopili v najtežjih pogojih. Prepričljivo je z zmagama v obeh vožnjah pokal za najboljšega dvignil Jaka Peklaj iz AMD Šentvid pri Stični, drugi je bil z dvema drugima mestoma Bor Brejc iz AMD Radovljica, tretji je bil Žiga Grebenc iz MSK Notranjska.

V kategoriji do 85 kubičnih centimetrov, v kateri je nastopilo fantastičnih sedem tekmovalcev, je močno zmagal Maks Mausser (AMD Feroda Celje) in pobral vseh 50 točk. Drugi je bil Matevž Robek (MK Fire Group), z bronom pa se lahko pohvali Gašper Polajžer (MK Fire Group).

IMG_1889

V tradicionalno najštevilčnejši kategoriji R3 je startalo 20 tekmovalcev. Vse dirkače je dvakrat premagal izjemno hitri Denis Jakša na Yamahi, praktično domačin iz kluba MK Bela Krajina. V obeh vožnjah je bil drugi Žan Žaler (AMD Slovenske Konjice), medtem ko se je tretjega mesta razveselil Davor Perčič iz TRK Tajfun Šport.

V tekmovalnem razredu MX2, kjer se merijo tekmovalci na motociklih s 250 kubičnimi štiritaktnimi in 125 kubičnimi dvotaktnimi agregati, je organizator tudi tokrat združil tekmovalni kategoriji R1 in R2. V nižji kategoriji R2 si je najvišjo stopničko pridirkal Jan Hribar na Yamahi (AMD Šentvid pri Stični). Drugi je bil Matic Šket iz AMD Slovenske Konjice, tretji od skupno osmih tekmovalcev pa Tadej Dolinar iz AMD Trbovlje.

IMG_1678

V kategoriji MX2 R1, kjer je nastopilo šest tekmovalcev, je bil najbolj razpoložen talentirani Luka Milec (ŠD APJ), veliki zmagovalec pokalnih Mačkovcev Jan Pancar se je moral tokrat zadovoljiti z drugim mestom, tretji je bil borbeni Anej Doplihar (ŠD APJ).

Kraljevska kategorija OPEN pa je dvignila še za spoznanje več prahu, tudi zvezdniškega, saj sta v Stranski vasi nastopila tudi tekmovalca svetovnega formata – brata Irt.

IMG_1431

V nižji kategoriji OPEN R2 je v konkurenci osmih sotekmovalcev prepričljivo zmagal Matic Žitnik iz AMD Brežice, pred Janom Švabom (AMD Radovljica) in Rokom Mikličem (AMD Šentvid pri Stični).

V najvišji kategoriji OPEN R1 pa se je vse odvilo po pričakovanjih. Pokal za zmagovalca je dvignil v zrak Jernej Irt s številko 49, drugega so na zmagovalni oder poklicali njegovega brata Petra Irta s številko 106 (AMD Sitar Racing), povsem enakovredno pa se je z njima do zadnjega kroga boril izjemni Aljoša Molnar s številko 5 (TRK Tajfun Šport). In ker je govora o najmočnejši kategoriji, v kateri je nastopilo 6 borcev, naj omenimo še ostala tri mesta: četrti je bil Avstrijec Christopher Mariacher, peti Rok Virant in šesti Marko Špehar.

IMG_1219

Še pred kratkim AMD NIX, danes pa AMD Kolpa MXS, je letos motokrosistom svoja vrata odprlo že 22. leto in po videnem sodeč se za prihodnost motokrosa v Stranski vasi ni treba bati. Direktor dirke Ivo Kambič nam je še zaupal, da je v tekmovalni del dneva zagrizlo kar 30 članov društva in požrtvovalnih prostovoljcev, brez katerih ne bi bilo ne velikih ne malih športnih dogodkov. Čestitke tudi junakom iz zakulisja!

Naslednja dirka za pokalno in amatersko prvenstvo Slovenije bo že naslednjo nedeljo na poligonu Škedenj pri Slovenskih Konjicah.