Dirkalnik 2008 DKR požira kilometre

Avtomobilizem, Šport

Medtem ko ura vse hitreje odšteva do prihodnjega relija Dakar, se ekipa Peugeot-Total v pospešenem tempu ukvarja z razvojem divjega Peugeota 2008 DKR skupaj s svojimi tremi zvezdniškimi vozniki, med katerimi je tudi Cyril Despres, ki se šele privaja na nove občutke za volanom štirikolesnika. Ob 7. uri zjutraj ekipa Team Peugeot-Total stopi v akcijo. […]

Medtem ko ura vse hitreje odšteva do prihodnjega relija Dakar, se ekipa Peugeot-Total v pospešenem tempu ukvarja z razvojem divjega Peugeota 2008 DKR skupaj s svojimi tremi zvezdniškimi vozniki, med katerimi je tudi Cyril Despres, ki se šele privaja na nove občutke za volanom štirikolesnika.

Ob 7. uri zjutraj ekipa Team Peugeot-Total stopi v akcijo. Podobno kot komandosi na posebni misiji, mehaniki zavzamejo testni center Château Lastours, kjer bo potekala naslednja razvojna faza dirkalnika 2008 DKR. V zraku je čutiti neučakanost in pričakovanje. Vsaka minuta šteje. Vse tri ekipe Peugeotovega sanjskega moštva se bodo premierno ena za drugo pomerile za volanom. Po uvodnih preizkusnih vožnjah v raznih krajih po Franciji, kot so Freneuse, Montlhéry in Creusot, ima zver zdaj priložnost dokazati svojo vnemo na kamnitih progah, ki ponujajo kratek vpogled v pustolovščino, ki jo čaka v južni Ameriki. Zdaj ko je Carlos Sainz s svojimi bogatimi izkušnjami pomagal odkriti neizogibne uvodne težave, sta na pomoč priskočila še oba nova moštvena kolega. Na programu je potrjevanje sprememb, ki so bile narejene na podvozju in hladilnem sistemu.

Team Peugeot-Total

Team Peugeot-Total

Stéphane Peterhansel sede v visoko umeščeno potniško kabino svojega novega jeklenega konjička. Večkratni zmagovalec relija Dakar se brez obotavljanja napoti do steze, ki predstavlja zares velik izziv celo vozilu, ki je po duši pravi pustolovec. Ko začne števec odštevati kilometre, Stéphane doživi pravi kulturni šok: “Ko z dvokolesnega pogona preideš na štirikolesnega, se ti pa življenje obrne na glavo!” veselo pripomni.

Naslednje vožnje samo še potrdijo prvotno ugotovitev: “Še nikoli nisem vozil avtomobila s tako velikim hodom vzmetenja. Najprej me je izjemno presenetila sposobnost dirkalnika 2008 DKR za absorbiranje lukenj in kompresij. Navajen sem bil, da me v kabini premetava kot punčko iz cunj, zdaj pa sem se soočil z zelo učinkovito in stabilno lego na cesti. Kadarkoli te je strah, da se udarcu ne boš mogel izogniti, ga vzmetenje in kolesa z velikim premerom zagotovo absorbirajo. To ti da zelo dober občutek, tako da lahko preko lukenj voziš s hitrostjo 120 ali 130 km/h namesto z 80. Seveda bom moral temu primerno prilagoditi tudi svoj stil vožnje … Ta zver je namreč zelo temperamentna! Pri dvokolesnem pogonu pa je dirkalnik malce bolj živahen in zahteva nekoliko bolj spretno roko za volanom. V tem načinu je nekoliko težje obvladljiv. Vedno moraš biti na mejni točki zdrsavanja. Glede ostalega pa lahko rečem, da ima motor dober značaj in da menjalnik gladko prestavlja … Resda smo še daleč od optimalnih nastavitev, toda prvi občutki so dobri: na razpolago je še veliko potenciala.”

Peugeot 208 DKR

Peugeot 2008 DKR

Kakšna pa so pričakovanja Cyrila Despresa? Bivši motorist in petkratni zmagovalec relija z dvokolesnikom začenja z novo kariero dirkanja s štirikolesnim pogonom. Zdaj ko je njegov skok v neznano tik pred zdajci, niha med neučakanostjo in rahlo zaskrbljenostjo, ki se jo trudi zelo dobro prikrivati. Potem ko prvi krog odpelje na sovoznikovem sedežu poleg Stéphanea Peterhansela, da se malce razgleda naokoli, pride trenutek, ko mora prvič prevzeti krmilo: z navdušenjem v očeh in širokim nasmehom na obrazu je videti kot otrok v trgovini z igračami.

Pod pozornim očesom svoje ekipe, ki se dobro zaveda, da prisostvuje zgodovinskemu dogodku, Cyril zažene motor in se odločno požene naproti uvodnemu preizkusu. Po nekaj deset kilometrih se vrne v testni center in na njegovem obrazu se solze emocij prepletajo s kapljicami potu. “To je bilo pa noro!” zakriči, vidno presunjen nad pravkar doživeto izkušnjo. “Z vseh možnih vidikov je veliko bolje, kot sem si kadarkoli zamislil, da bo. In kar pa je še bolj pomembno, je to, da še zdaleč nisem izkoristil njegovega celotnega potenciala …”

Dni do nove izvedbe "Dakarja" je vse manj

Dni do nove izvedbe “Dakarja” je vse manj …

Ob tem pa inženirjem prizna, da je storil manjšo napako: “V enem trenutku mi je popustila koncentracija. Pri prestavljanju v nižjo prestavo sem zgrešil in sem moral voziti s previsokimi vrtljaji.” Gilles Picard, dvakratni zmagovalec relija Dakar kot sovoznik Luca Alphanda in bivši motorist, pa je kljub temu zelo zadovoljen z začetki svojega novega voznika: “Novinec me je presenetil. Njegov stil vožnje je zelo natančen!”

Nedaleč stran Carlos Sainz pravkar vstopa v udobno potniško kabino dirkalnika 2008 DKR. Cyrilove začetke si je ogledal s spodbudnimi občutki starejšega brata: “Prepričan sem, da se bo dobro odrezal in sem mu odslej dalje tudi pripravljen pomagati. Stéphane in tudi drugi so že dokazali, da imajo motoristi vse potrebne sposobnosti za uspehe z avtomobili in vem, da je Cyril zagrizen dirkač.” Zaradi pestrega programa, ki so ga inženirji pripravili za celotno poletje, si nobena izmed treh ekip ni mogla privoščiti ravno dolgih poletnih počitnic: preizkusne vožnje se bodo nadaljevale v pospešenem ritmu in to vse do težko pričakovane ekspedicije v Južno Ameriko.