Člani GetLow zadovoljni s prvo supermoto dirko v Srbiji

Motociklizem, Šport

V mestu Kula se je v nedeljo, 24. maja, odvila prva supermoto dirka v Srbiji. Tretje in četrtouvrščena dirkača Marko Ukota in Andrea Tull, oba člana ekipe GetLow Racing, sta prizorišče zapustila polna dobrih vtisov. Supermoto dirka v mestecu Kula, oddaljenemu šestdeset kilometrov od Novega Sada, je za srbski motošport pomenila pomembno prelomnico, saj je bila […]

V mestu Kula se je v nedeljo, 24. maja, odvila prva supermoto dirka v Srbiji. Tretje in četrtouvrščena dirkača Marko Ukota in Andrea Tull, oba člana ekipe GetLow Racing, sta prizorišče zapustila polna dobrih vtisov.

Supermoto dirka v mestecu Kula, oddaljenemu šestdeset kilometrov od Novega Sada, je za srbski motošport pomenila pomembno prelomnico, saj je bila to prva tovrstna dirka v Srbiji. Ker je dirka štela za regijsko prvenstvo Alpe Adria, sta se v Kulo odpeljala tudi dva člana ekipe GetLow Racing. »V Srbiji že več let obiskujemo motoristični zbor v Zaječarju, zato smo se dirke zelo veselili. Dobra hrana, nizke cene in lepa dekleta. Vedno je žur. Poleg tega imamo Slovenci z domačini vedno izvrstne odnose,« je povedal Marko Ukota in dodal, da ga je pred dirko vseeno skrbelo, kako bodo izpeljali pravo dirko. Izkazalo se je, da je bil strah odveč, saj so pripravili odlično progo z dolgim terenskim odsekom in vse treninge in dirke izpeljali brez napake. »Na edino težavo smo naleteli na mejnem prehodu med Hrvaško in Srbijo, kjer navadno kakšno uro čakamo na “zeleno luč”.«

Ker je od četrtka do sobotnega dopoldneva deževalo, so se treningi pričeli na razmočenem terenu in lepo pripravljena zemlja z dvema skokoma se je spremenila v spolzko blato. Vreme se je do popoldneva izboljšalo, kar je pomenilo, da prejšnje nastavitve niso bile več optimalne. A ker ima ekipa zdaj že dovolj izkušenj, so elektroniko in vzmetenje hitro prilagodili novim razmeram. Na nedeljskih kvalifikacijah je Ukota na progi, katero je ocenil za zabavno, zasedel drugi štartni položaj z 15 stotinkami sekunde zaostanka za najhitrejšim. »Z rezultatom in z mojim zaostankom za vodilnim Tinetom Saražinom sem bil zadovoljen, a štartni razpored z dvema dirkačema v vrsti je na tej dirki pomenil, da sem štartal na zunanji strani. Tako me je na obeh dirkah prehitel tretjeuvrščeni Anže Mlakar. V prvi vožnji sem ga tri zavoje pred ciljem prehitel in končal na drugem mestu, v drugi vožnji pa mi na precej zaprti progi z ‘Off-roadom’, ki je imel le eno idealno linijo, to ni uspelo.« Tako je Ukota dan zaključil na tretji stopnički.

SONY DSC

Moštveni kolega Andrea Tull je na kvalifikacijah zabeležil četrti najhitrejši čas s tremi desetinkami zaostanka za Mlakarjem, kar je bistveno bolje kot na preteklih tekmovanjih. »Proga mi je bila všeč, motor je deloval odlično. A naredil sem napako. Ker so bile napovedane plohe, sem preventivno izbral prednjo gumo z zelo mehko zmesjo. Med dirko je bilo vreme suho in sončno, zato se je prednja guma v drugi polovici dirke preveč obrabila in moral sem zmanjšati tempo,« je napačen izbor gum komentiral Tull, ki je vse do težav z oprijemom držal stik z vodilno skupino. V drugi dirki je ponovil dober štart in držal dober tempo, dokler mu trd in zbit teren vzel moči v rokah. Z dvema uvrstitvama na četrto mesto mu je pripadlo skupno četrto mesto. »Zimski treningi na motokrosu so se obrestovali, treba je nadaljevati v tej smeri,« je odločen Tržačan.

SONY DSC

Ekipa GetLow Racing je z rezultatom, še bolj pa z vzdušjem na dirki v Srbiji zelo zadovoljna. »Ker je organizator dirko oglaševal v lokalnih medijih in na plakatih, nas je prišlo gledat ogromno lokalnih ljubiteljev motošporta. Vzdušje je bilo res dobro. Poleg tega smo po dolgem času na stopničkah poleg pokalov dobili še praktične nagrade. To v dirkanju postaja redkost,« je po vrnitvi v domači Koper povedal Marko Ukota.

Naslednja dirka ekipo čaka 22. avgusta, ko bo na Vranskem dirka za državno prvenstvo in prvenstvo Alpe Adria, do takrat pa bodo fantje trenirali in se morda udeležili katere izmed dirk v bližnji Italiji.