Calty: Pet desetletij avtomobilske ustvarjalnosti

Zgodovina

Januarja letos je Toyota presenetila konkurenco na severnoameriškem mednarodnem avtomobilskem salonu v Detroitu s popolnoma novim konceptnim avtomobilom, ki simbolizira “novo poglavje v Toyotinem globalnem dizajnu”. Avtomobil je bil model FT-1, predstavil pa ga je Kevin Hunter, predsednik podjetja Calty Design Research. Calty Design Research, prvi Toyotin severnoameriški center za oblikovanje, je bil ob svoji ustanovitvi […]

Januarja letos je Toyota presenetila konkurenco na severnoameriškem mednarodnem avtomobilskem salonu v Detroitu s popolnoma novim konceptnim avtomobilom, ki simbolizira “novo poglavje v Toyotinem globalnem dizajnu”. Avtomobil je bil model FT-1, predstavil pa ga je Kevin Hunter, predsednik podjetja Calty Design Research.

Calty Design Research, prvi Toyotin severnoameriški center za oblikovanje, je bil ob svoji ustanovitvi leta 1973 v kalifornijskem mestu El Segundo drzen eksperiment. ImeCaltyje kombinacija besed California in Toyota. Prvotni cilj podjetja Calty je bil orati ledino na področju oblikovanja in raziskav na ključnem ameriškem trgu. Majhno podjetje je delovalo pod krinko in zaposleni so poskrbeli, da je vse, kar so počeli znotraj štirih sten, tudi ostalo tam.

calty-2014-vsbina

Leta 1978 se je podjetje Calty preselilo v Newport Beach v kalifornijskem okrožju Orange County. Istega leta so pri Toyoti začeli s proizvodnjo kultne Celice Liftback, na obliko katere so vplivali pri Caltyju.

calty-old

Podjetje Calty ima danes 65 zaposlenih na 8000 m2 površine delovnih prostorov. Približno 75 % njihovih konceptov spremenijo v vozila serijske proizvodnje ali pa vsaj vplivajo nanje. S skiciranjem, oblikovanjem gline, računalniškim oblikovanjem, rezkanjem, konstruiranjem in lakiranjem oživijo konceptne modele. Ob tem ekipa Caltyja tesno sodeluje s skupinami za načrtovanje in jim pomaga razviti koncepte vozil za serijsko proizvodnjo.
Po odkritju njihovega najbolj vpadljivega športnega avtomobila doslej (Toyota FT-1) je prihodnost podjetja Calty videti zelo svetla. To bo zagotovo pripeljalo do tega, da bo z risalnih miz na ceste zapeljalo še več bolj čustvenih, bolj zadovoljujočih in zanimivejših Toyotinih oblikovnih zamisli.

Povzeto po: http://newsroom.toyota.co.jp/en/detail/4075161/