Blog: Čelada Matjaža Tomljeta

Aktualno, Blog, Zanimivosti

Če bi zapisal, da zadnja leta slovensko dirkanje stagnira, bi to zvenelo še kako optimistično. Kruta resnica je , da je recesija in svetovna kriza, ki kljub zatiskanju oči še vedno traja, zelo vplivala na že tako osiromašen dirkalni vozni park v naši deželici na sončni strani Alp…

Če bi zapisal, da zadnja leta slovensko dirkanje stagnira, bi to zvenelo še kako optimistično. Kruta resnica je , da je recesija in svetovna kriza, ki kljub zatiskanju oči še vedno traja, zelo vplivala na že tako osiromašen dirkalni vozni park v naši deželici na sončni strani Alp. Vendar bodimo optimistični, čas bo prinesel svoje.

 
6107AF0C-C5CA-11E0-91FC-B53D66B94067Krivično pa bi bilo, če bi zapisal, da je bilo pred 20 leti lažje dirkati. Če si se želel uveljaviti kot dirkač si potreboval veliko iznajdljivosti, poznanstev in tudi poguma ter hitrosti na sami dirki. Zagotovo je eden izmed redkih uspešnih slovenskih dirkačev bil tiste čase Matjaž Tomlje, ki je po osamosvojitvi Slovenije uspešno nastopal v tujini. Še vedno velja za edinega Slovenca, ki je nastopil na sloviti 24-urni dirki Le Mans leta 1994. Ob svojem prvem nastopu pa je s Porschejem 911 Carrera RSR moštva Conrad v razredu GT2 zasedel odlično 3. mesto in 10. v generalni razvrstitvi. O visoko cenjenem dosežku pa so se tiste čase bolj razpisali tuji mediji, celo japonski, kot naši – slovenski.
 
Pri tem dosežku pa je uspešno sodeloval z znanim Slovencem Walter Wolfom, ki je obogatel z nafto in imel kot Slovenec prvi in edini ekipo v Formuli 1. Kot zanimivost velja omeniti, da je mati Slovenka, oče pa Nemec.
 
… in če se vrnem k trenutno aktualnemu dirkanju v Sloveniji. Niso rožnati časi. Ta vikend nastopam kot predtekmovalec ekipe LEMA na GHD Lučine. V spomin in kot spodbudo za prihodnost bom nosil čelado Matjaža Tomljeta znamke Jeb’s s katero je tistega davnega leta 1994 visoko v zrak dvignil pokal za osvojeno 3. mesto. Poznavalci med ogledovanjem čelade pritrdijo, da gre za tisti čas eno najboljših čelad. Nenazadnje je s čelado te znamke nastopal tudi denimo Švicar Clay Regazzoni, ki je tekmoval v Formuli 1 z moštvi Ferrari, BRM, Williams in ostalimi.
 
V želji na boljše čase, ki pa so odvisni v veliki meri tudi od krovne organizacije avto športa pri nas zaključujem to misel.
 
Iz bloga iztokfranko.si.