Avtomobili, ki vidijo 'okrog vogala

Zanimivosti

Nepregledna križišča parajo živce voznikom, ki se ob napenjanju oči in ušes centimeter za centimetrom pomikajo naprej in skušajo čim prej opaziti druga vozila. Zdaj Ford uvaja novo tehnologijo s kamero, ki lahko ‘vidi okrog vogala’ in tako pomaga voznikom, da vozijo bolj sproščeno in se izognejo nezgodi. V masko vgrajena sprednja videokamera z deljenim […]

Nepregledna križišča parajo živce voznikom, ki se ob napenjanju oči in ušes centimeter za centimetrom pomikajo naprej in skušajo čim prej opaziti druga vozila.

Zdaj Ford uvaja novo tehnologijo s kamero, ki lahko ‘vidi okrog vogala’ in tako pomaga voznikom, da vozijo bolj sproščeno in se izognejo nezgodi.

V masko vgrajena sprednja videokamera z deljenim prikazom, za doplačilo je na voljo s povsem novima Fordovima modeloma S-MAX in Galaxy, na zaslonu prikaže sliko, zajeto v kotu 180 stopinj pred vozilom. V nepreglednem križišču ali ob izvozu z dvorišča kamera vozniku pomaga hitro opaziti bližajoča se vozila, pešce ali kolesarje.

Kamera z ločljivostjo enega megapiksla v sprednji maski vozniku na 8-palčnem barvnem zaslonu na dotik brez zamika pokaže sliko z zornim kotom 180 stopinj, prikazano je območje na levi in desni strani vozila. Vozniki vidijo druge uporabnike v prometu, ki se bližajo z obeh strani in vozijo pred vozilom. Da je leča kamere, široke samo 33 milimetrov, vedno čista, poskrbi pomična pralna šoba, ki se samodejno aktivira ob vsaki uporabi brisalcev vetrobranskega stekla.

ford-vidi-okoli-vogala

Fordovi modeli, med katerimi sta tudi povsem novi S-MAX in Galaxy, so že na voljo s kamero za prikaz območja za vozilom, ki olajša vzvratno vožnjo, in sistemom za opozarjanje na prečni promet za vozilom, ki s pomočjo tipal na zadnjem delu vozila voznika pri vzvratni vožnji iz parkirnega mesta opozori na bližajoča se vozila. Povsem novi S-MAX in Galaxy sta na voljo s številnimi novimi tehnologijami za pomoč vozniku, med katerimi so tudi:

  • Inteligentni omejevalnik hitrosti, ki zaznava prometne znake in z dušilno loputo prilagaja hitrost, da voznik spoštuje omejitve in se izogne kaznim.
  • Pomoč za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev, ki zmanjša stopnjo nekaterih vrst čelnega trčenja z vozili in pešci ali pomaga vozniku, da se trčenju povsem izogne.
  • Tehnologija dolgih luči brez bleščanja s prilagodljivimi žarometi LED, ki zaznava druga vozila in z zasenčenjem prepreči slepljenje nasproti vozečih voznikov, obenem pa zagotovi maksimalno osvetlitev drugih območij.

Fordovi pooblaščeni trgovci že sprejemajo naročila za povsem novega S-MAX-a in Galaxyja. S kamero z deljenim prikazom bo na voljo tudi povsem novi prestižni športni terenec Ford Edge, ki bo v Evropi na voljo proti koncu leta.