Aplikacija za skupne vožnje z uporabo družbenih omrežij

Zanimivosti

Zmagovalka izziva Ford Smart Mobility Game Challenge je nova aplikacija, s katero bodo potovanja še bolj učinkovita in družabna, obenem pa bo v mestih manj zastojev. Ustvarjalci aplikacije za skupne vožnje Jaunt so na Svetovnem kongresu mobilnosti v Barceloni prejeli glavno nagrado v višini 10.000 evrov. Na drugo mesto se je uvrstila aplikacija SelfieGo, s […]

Zmagovalka izziva Ford Smart Mobility Game Challenge je nova aplikacija, s katero bodo potovanja še bolj učinkovita in družabna, obenem pa bo v mestih manj zastojev. Ustvarjalci aplikacije za skupne vožnje Jaunt so na Svetovnem kongresu mobilnosti v Barceloni prejeli glavno nagrado v višini 10.000 evrov.

Na drugo mesto se je uvrstila aplikacija SelfieGo, s katero je pot na delo s kolesom ali peš še privlačnejša, tretje mesto pa je osvojila aplikacija Flux, ki se ublažitve prometnih zastojev loteva z uvajanjem elementa igric v vožnje – ustvarjalci obeh aplikacij so prejeli nagrado v višini 7500 evrov. Izziv Ford Smart Mobility Game Challenge, s katerim so razvijalce pozvali, da z zasnovo igre skušajo odpraviti dejanske težave sodobne urbane mobilnosti, je Ford razvil v sodelovanju s kölnskim laboratorijem za igre, predstavili pa so ga na lanskem največjem evropskem salonu interaktivnih iger Gamescom.

Pristop z zasnovo igre se je izkazal za učinkovit način reševanja dejanskih težav na številnih področjih, vključno z iskanjem zdravila za AIDS. Ugotovitve izziva bi lahko vodile do inovativnih rešitev in novih pristopov z vključevanjem prevoza v mestih in spodbujanjem pozitivnega ravnanja vozačev. Aplikacije, ki so sodelovale v izzivu Ford Smart Mobility Challenge, so ocenjevali sodniki iz različnih družb in ustanov, med katerimi so bili tudi Ford, Cologne Game Lab, USC Games Program, Cologne International School of Design in Turn 10 Studios.

Aplikacija Jaunt, ki sta jo razvila Ilya Zarembsky in Betsy Medvedovsky v New Yorku v ZDA, uporabnikom omogoča ustvarjanje poti, lahko pa se tudi pridružijo hitrejšim ali bolj slikovitim potem, ki so jih ustvarili drugi. Interaktivni zemljevidi omogoča filtriranje razpoložljivih ‘izletov’ (to pomeni angleška beseda jaunt) glede na način prevoza, kraj in čas, več pa je mogoče odkriti tudi o sopotnikih. Izmenjava poti, uporaba različnih načinov prometa in spodbujanje potnikov k rabi alternativnih poti bodo pomagali razbremeniti ustaljene prometnice in izboljšati pretok prometa na mestnih območjih.

Škotska aplikacija SelfieGo uporablja zemljevid z omogočeno funkcijo GPS, ki prikazuje optimalno pot za snemanje selfiejev ob najpomembnejših mestnih znamenitostih in uporabnikom omogoča njihovo objavo na družbenih medijih. Pot s kolesom ali peš bo tako še bolj zanimiva. Flux prihaja iz Nemčije, prometnih zastojev pa se loteva kot igrice, saj z grafičnimi prikazi, ki jih projicira na vetrobransko steklo, spodbuja voznike k enakomerni hitrosti, kar prispeva k izboljšanju pretoka prometa in preprečuje nezgode.

Ford z elementi igric pospešuje razvoj avtonomnih tehnologij in izboljšuje izkušnjo lastništva. Fordova tehnologija pametnih merilnikov SmartGauge nagrajuje voznike za varčno in učinkovito vožnjo, aplikacija MyFord Mobile pa omogoča upravljanje polnjenja električnih vozil na daljavo in prikaz prihrankov izpustov CO2 v obliki uteži ali toplozračnih balonov. Ford tovrstne elemente uporablja tudi pri razvoju prototipa aplikacije za načrtovanje poti MoDe:Link, ki je del na lanskem Svetovnem kongresu mobilnosti prikazanega eksperimenta Handle on Mobility z električnim kolesom.